Helyzet

2022.06.27. 17:36

Több mint kétharmad: 32 időközi választásból 28 helyen nyert a Fidesz által támogatott jelölt

Az Alapjogokért Központ gyorselemzése a vasárnapi időközi választások kapcsán.

2022. június 26-án időközi önkormányzati választásokat tartottak Magyarországon. 32 helyen indult Fidesz-KDNP-s - vagy a pártszövetség által támogatott - jelölt. Ebből 28 helyen győzött a jobboldal és csak 4 helyen (Újpest, Kiskőrös, Békéscsaba, Nyírpilis) veszített. A fideszes jelöltek átlagosan 66,7% kaptak, a második helyezettek csak 28%-ot.

A kormánypártok jelöltjei még Budapesten is döntő győzelmet arattak, hiszen három kormánypárti és mindösszesen egy ellenzéki képviselő nyert. Nagy Gergő, a Fidesz-KDNP jelöltje az V. kerületben, illetve a szintén kormánypárti színekben induló Gondos Judit a VIII. kerületben, míg Ripka András, a VII. kerületben nyert nagy magabiztossággal. 

Egyedül a IV. kerületben tudott győzni az ellenzék, azonban a balliberális pártok által indított Vasvári László alig 7 százalékkal kapott több szavazatot, mint Drabant Fruzsina, a Fidesz és az Újpestért Egyesület közös jelöltje. 

Budapesten ezzel 3/4-es Fidesz-győzelem valósult meg, miközben a választási részvétel két kerületben is 20 százalék alatt maradt. 

Karácsony Gergely főpolgármester is kénytelen volt megállapítani, hogy „az ellenzéki szavazók távolmaradásukkal büntették az ellenzéki pártokat azért a teljesítményért, amit április 3-a óta produkálnak.”

A baloldal még olyan városokban sem tudott eredményt felmutatni, mint Szeged, ahol a kormánypárti Ruzsa Roland 59 százalékkal nyert az Összefogás Szegedért jelöltjével, Komjáti Zoltán Gáborral szemben.

Az ellenzék jelenlegi állapotát jól tükrözi, hogy Keszthelyen még csak nem is indult ellenzéki jelölt a polgármesteri posztért. Ugyan önkormányzati képviselőjelöltet állított a baloldal, azonban a Fideszes jelölt, Bánhegyi Renáta nagy fölénnyel nyert vele szemben. 

A most tartott időközi választások csak megerősítették az április harmadikai eredményeket, ezzel egyértelmű visszajelzést kaptak a baloldali ellenzéki pártok eddigi tevékenységükről.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában