150 milliós "parasztház"?

2022.07.15. 14:13

Az ügyészség már vizsgálja a luxusvilla-botrányba keveredett Tordai Bence ügyét

Miután egy magánszemély feljelentést tett, már az ügyészség vizsgálja Tordai Bence villabotrányát – értesült a Mediaworks Hírcentrum. A Párbeszéd új társelnökéről a napokban derült ki, hogy az építési előírásokat kijátszva százötvenmilliós villát épített Budapest egyik legdrágább kerületében. Tordai 2018 óta országgyűlési képviselő, azóta minden évben vagyonnyilatkozatot kell tennie, ám az alapján úgy tűnik, nem biztos, hogy megengedhetne magának ilyen értékű ingatlant.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) alárendeltségébe tartozó Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vizsgálja a Tordai Bence villabotrányával kapcsolatos feljelentést – tájékoztatta a Mediaworks Hírcentrumát Szabadi Péter. A KNYF helyettes szóvivője hozzátette: a feljelentés elbírálása még folyamatban van.

Tordai-ügyben a feljelentéseiről elhíresült Tényi István fordult a hatósághoz, feljelentésében pedig a Metropol pár nappal ezelőtti cikkét idézte, miszerint

a Párbeszéd társelnöke vett magának egy parasztházat Budapest egyik legdrágább részén, a II. kerület kertvárosában, ám a baloldali politikus lényegében e mögé a parasztház mögé „bújva” kezdte el kijátszani az építési előírásokat, mivel a kérdéses telekre a szigorú előírások miatt nem kaphatott új épületre engedélyt.

Ami papíron egy parasztház felújítása, a gyakorlatban luxusvilla-építés (Fotó: Metropol)

A képviselő azt állította, csak felújítja az eredeti házat, miközben teljesen lebonttatta és a helyére egy vadonatúj, százötvenmillió forint értékű villát épített. Tényi a hatóságoknak azt is leírta, a Metropol megszerezte az építkezéseken kötelező e-naplót, ami egyértelműen lebuktatta a politikust. Ebből kétséget kizáró módon kiderül, hogy a régi házat a hatóságokat becsapva teljesen elbontották és egy új háznak ástak géppel vadonatúj alapokat.

A lap információi szerint a szakértői vizsgálat megállapította, hogy „a terveken szereplő meglévő, megmaradó falak nem találhatók meg, helyette teljesen új vázkerámia lett kivitelezve”.

Az építés fázisait nyomon követő, úgynevezett e-napló azt is tartalmazza, hogy „teljes bontás és gépi alapásás” történt. Vagyis a ház engedély nélküli, illegális építkezésnek minősül, s mint ilyet, egyértelműen le kell bontani

– áll Tényi ügyészségnek írt beadványában, amelyben az is szerepel, hogy bizonyítottság esetén felmerülhet a csalás és a hivatali visszaélés gyanúja. Arról persze az ügyészség fog dönteni, hogy indít-e nyomozást, és ha igen, milyen bűncselekmény gyanújával.

A politikus cáfolta, hogy ne lett volna engedélye. A képviselő kiemelte: az épületre nem vettek fel sem csokot, sem hitelt, újlipótvárosi lakásuk eladásának árából tudták azt megvásárolni és „felújítani”.

Ugyanakkor arról a képviselő nem beszélt, hogy mennyiért adták el a szóban forgó újlipótvárosi ingatlant, és az új ház pontosan mennyibe került.

Tordai 2018 óta országgyűlési képviselő, azóta minden évben vagyonnyilatkozatot kell tennie, amelyekben már szerepel a II. kerületi ingatlan, de a pénzmozgásokat és a megtakarításokat nézve korántsem találhatóak ilyen mértékű összegek. Vagyonnyilatkozatából mindössze annyi látható, hogy a képviselő megtakarításai eltűntek, és egy körülbelül húszmillió forintos lakáshitelnél adóstársként van feltüntetve.

Megjegyzendő, hogy a párbeszédes politikustól a II. kerület szocialista polgármestere is elhatárolódott. A Metropol kérdéseire Őrsi Gergely kijelentette, hogy a „jogszabályokat mindenkinek be kell tartania”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában