Gyanús ügyek

2022.07.15. 12:21

Elhatárolódott a luxusvillás Tordai Bencétől a II. kerületi polgármester

A hírről beszámoló Metropol a következőket kérdezte a budapesti II. kerület polgármesterétől, az MSZP-s Őrsi Gergelytől:

  • Tudott-e politikai szövetségese engedély nélkül épített, 150 milliós villájáról?
  • Mi a véleménye a súlyos jogsértésről arra is tekintettel, hogy korábban gyakran „akciózott” együtt Tordai Bencével, aki élesen támadta például a neves ingatlanbefektető Csipak Péter engedély nélküli építkezését ugyancsak a II. kerületben, a ház mielőbbi lebontását követelve?

A II. kerületi polgármester  gyorsan el is határolódott Tordai Bencétől.

Mint ismert, a nagyhangú akcióiról ismert baloldali politikus vett magának egy parasztháznak hazudott luxusvillát Budapest egyik legdrágább részén, a II. kerület kertvárosában.

Az MSZP-s polgármester segít leplezni a törvénysértést?

Mint a Metropol írja, felmerült a kérdés, hogy Tordai Bence a hatóságok megtévesztéséhez, az engedély nélküli építkezéshez kapott-e valamiféle támogatást, politikai hátszelet, biztatást legfőbb politikai szövetségesétől, a II. kerületi polgármestertől, Őrsi Gergelytől, akivel havi rendszerességgel lép fel közös rendezvényeken.

A Metropol kérdéseire a polgármester – valószínűleg ijedtében – gyorsan elhatárolódott politikai szövetségesétől, gyorsan kijelentve, hogy a „jogszabályokat mindenkinek be kell tartania”.

A teljes válasz így hangzik:

Természetesen az építési szabályok mindenkire egyaránt vonatkoznak, azokat mindenkinek be kell tartania, viszont azok betartatása az építésügyi hatósági hatáskörökkel 2020. márciusától a Budapest Főváros Kormányhivatalához kerültek.

Az ügyről a sajtóból értesültem, és azzal kapcsolatban főépítészi tájékoztatást kértem.

Ezek alapján az Attila utcai építkezéshez kapcsolódóan kormányhivatali tájékoztatásunk van arról, hogy az elektronikus építési naplót az építtető 2017 decemberében helyezte készenlétbe. Az akkori szabályok szerint nem volt szükség kötelező főépítészi konzultációra, így a terveket nem ismerjük.

Az egyszerű bejelentés kapcsán nincs eljárás, az e-napló nyitása megtörtént, azt a Kormányhivatal hatóságként tudomásul vette, az építkezés elkezdődhetett. Az építkezés végéről, a megépülés tudomásulvételéről még nem érkezett a Kormányhivataltól tájékoztatás.

Ezek ismeretében további tájékoztatást kérünk a Kormányhivataltól.

A II. kerület továbbra is mindent megtesz a szabálytalan építkezések ellen, amennyire ezt lehetőségeink engedik, de sajnálatunkra az építésügyi hatósági hatáskörök a folyamatban lévő ügyekkel együtt 2020. március 1-től átkerültek Budapest Főváros Kormányhivatalához.

Ám a hatósági jogköröktől függetlenül is úgy véljük, hogy az építési szabályok mindenkire vonatkoznak, azok megkerülését szankcionálni szükséges, és aki a szabályokat nem tartja be, joggal számíthat büntetésre.

Tisztelettel,
Őrsi Gergely

Borítókép: Tordai Bence (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában