Beavatkozás

2022.08.31. 18:44

Amerikai pénzek és Bajnai bizalmasa a Márki-Zay-féle baloldali kampányban

A választás előtt kiállt Márki-Zay Péter mellett, egykori bizalmasa pedig egy amerikai szervezeten keresztül anyagilag is segíthette a hazai baloldal kampányát – úgy tűnik, Bajnai Gordon továbbra is komoly befolyást gyakorol a honi politikára. A Mandiner utánajárt a részleteknek.

Bajnai Gordon volt miniszterelnök

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Magyarországon alapvetően az egész ellenzék mozgása mögött, ugye én azt gondolom, a külföldi erők és finanszírozók állnak. Ugye kik ezek az erők? Ugye egyik része ez a Soros-birodalom, fogalmazzunk így. A másik része azok a nagytőkés csoportok, Németország, az Egyesült Államok főleg, akik itt szeretnék, hogyha befolyással rendelkeznének. Én azt gondolom, hogy ezeknek az embere a Gordon. Most a szónak nem a rossz értelmében véve

– fogalmazott egy kiszivárgott hangfelvételen a Városháza-botrányban is érintett Gansperger Gyula. A Bajnai Gordont vélhetően egykor jól ismerő volt Wallis-vezérigazgató véleményét az elmúlt időszak fejleményei igazolni látszanak. Legalábbis ami a baloldal külföldi, különösen amerikai támogatását illeti.

Márki-Zay Péter, az április 3-án elbukott közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt nemrég egy podcast-adásban kotyogta el, hogy az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom jelentős támogatásban részesült az Action of Democracy nevű amerikai szervezettől. A demokráciát féltő „civilekből” álló NGO hivatalosan az MMM-et mint civil kezdeményezést segítette forrásokkal, ezzel azonban tulajdonképp a választási kampányba is beavatkozott, hiszen az MMM a listavezető mögött álló politikai szervezetté avanzsált az előválasztás eredménye nyomán. Hogy ez a logikus következtetés jogilag is megáll-e, az a tiltott külföldi kampányfinanszírozást sejtő Tényi István feljelentése nyomán alighanem eljáró ügyészség, illetve a bíróság fogja eldönteni

– írja a Mandiner.

Miután a hódmezővásárhelyi polgármester máig talányos módon maga mögé utasította Karácsony Gergelyt az előválasztáson, ő lett a kormányváltás letéteményese. S amikor Londonban járt, hosszan tárgyalt vele Bajnai Gordon.

A nemzetközi politikában járatlan, ám amerikai kapcsolatokkal rendelkező Márki-Zay Péter angliai útját alighanem Bajnai is segítette.

Erről azonban a felek nem közöltek információkat.

Az Action of Democracy egyik vezetője, ügyvezető igazgatója Korányi Dávid, aki több más megbízatása mellett épp Karácsony Gergely főtanácsadója, ám korábban Bajnai Gordon egészen szoros munkatársa volt.

A Mandiner cikke szerint a jelentős külföldi kapcsolatrendszerrel rendelkező, 2010 óta a kormányváltásban bízó, olykor abban aktívan is közreműködő

Bajnai Gordon lehetett az április 3-a előtti ellenzéki kampány egyik kiemelt segítője, bizalmasa, Korányi Dávid pedig a budapesti Városházán is érvényesítheti egykori főnöke befolyását.

A teljes cikket ITT olvashatja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában