A háború hatásai

2022.08.30. 09:35

Az egyre súlyosbodó gazdasági instabilitás a migrációra is kihat

Beláthatatlan méretű humanitárius válság alakulhat ki.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Anikó

Az élelmiszerárak emelkedésének okai összetettek, benne az ukrajnai háború szerepe azonban vitathatatlan – írja Orbán Balázs legújabb Facebook-posztjában.

Globálisan az élelmiszerárak minden idők legmagasabb szintjére értek márciusban,  mivel a világ egyik legnagyobb gabona-, napraforgóolaj-, kukorica- és műtrágyatermelője éppen Ukrajna. A termelést idén és jövőre is érinti majd a konfliktus. 

Az előrejelzések azt mutatják, hogy a kereslet legalább 2024-ig meghaladja a kínálatot, és a folyamat a legszegényebbek számára elérhetetlenné teheti az alapvető élelmiszereket.

A háború hatása messzire nyúlik, a konfliktus elzárta Afrikát a két fő gabonaforrásától, hiszen 14 ország búzájának fele Oroszországtól és Ukrajnától függ. A nyugati szankciók pedig csak tovább súlyosbítják a helyzetet, mivel sok esetben lehetetlenné teszik, hogy a kontinens országai gabonát vásároljanak Oroszországtól. Ennek eredményeképp beláthatatlan méretű humanitárius válság alakulhat ki, ami csak fokozza az Afrikából érkező bevándorlási hullámot. 

Az egyre súlyosbodó gazdasági és politikai instabilitás már így is sokakat ösztönzött arra, hogy elhagyják hazájukat, és Európa felé induljanak.

A balkáni migrációs útvonalon 150 százalékkal többen érkeznek. 
A magyar határvédők idén eddig 1123 embercsempészt fogtak el, duplaannyit, mint az előző év ugyanezen időszakában.
Magyarország pedig több mint 150 ezer határsértőt tartóztatott fel, ami a 2021-es adatokhoz viszonyítva több mint 90 százalékos emelkedést jelent!

Éppen ezért mi a béke mielőbbi helyreállításában vagyunk érdekeltek, hiszen csak ezzel kerülhetünk el egy újabb migrációs válságot! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában