Ukrán válság

2022.08.20. 07:29

Egyre nagyobb a veszély a zaporizzsjai atomerőműnél – frissül

178. napja pusztít az orosz–ukrán háború.

A Kramatorszki Műszaki és Formatervezési Főiskola tornatermének romjai előtt az oda karateoktatásra járó 11 éves Tyihon Pavlov 2022. augusztus 19-én, miután hajnalban orosz rakétatámadás érte a Donyecki területen fekvő várost

Forrás: MTI/AP

Fotó: David Goldman

Cikkünk frissül!

Orosz támadások Dél-Ukrajnában

Az ukrán fegyveres erők vezérkara közölte, hogy az orosz csapatok offenzív műveleteket kezdtek a mikolajivi régióban található Vasylky és Blagodatne településeknél; céljuk a taktikai pozícióik javítása a környéken.

Tüzérségi támadásban többen megsebesültek az ukrajnai Vozneszenszkben

Az orosz erők tüzérségi támadást intéztek a dél-ukrajnai Vozneszenszknél szombaton, tizenkét ukrán, közöttük három gyermek megsebesült – közölte Mikolajiv megye állami közigazgatásának a vezetője, Vitalij Kim.

Vozneszenszk madártávlatban mintegy húsz kilométerre fekszik a dél-ukrajnai Pivdennoukrajinszka atomerőműtől és mintegy 70 kilométerre a megyeszékhelytől, Mikolajiv városától.

A megsebesült – három és tizenhét év közötti – gyermekek mindegyikének súlyos az állapota - írta a Telegram üzenetküldő alkalmazásban Vitalij Kim, aki szerint egy kislány elvesztette az egyik szemét is a támadásban.

A találat egy lakóépületet és több lakóházat ért a mintegy harmincezres lakosú Vozneszenszkben – írta a Facebook közösségi portálon a katasztrófavédelmi hivatal, több fotót is közzétéve a súlyosan megrongálódott épületről.

Sikertelen merényletet hatottak végre Mariupol vezetője ellen

Petro Andriuscsenko mariupoli polgármester közölte, hogy sikertelen merényletet kíséreltek meg Kosztyantin Ivascsenko, az orosz ellenőrzés alatt álló Mariupol oroszok által kinevezett vezetője ellen.

Az incidenssel kapcsolatban Andriuscsenko nem közölt további részleteket – írja a Kyiv Independent.

Az USA újabb 775 millió dolláros fegyveradományt jelentette be Ukrajna számára

A csomag több nagysebességű radarromboló rakétát (HARM) tartalmaz az orosz föld-levegő rakéta radarrendszerek elleni támadásra, valamint korai figyelmeztető radarberendezéseket. A rakétákat a meglévő ukrán repülőgépekbe, MiG-29-esekbe építik be.

A földi indítású páncéltörő képességet is erősítik. Amerikai fejlesztésű TOW páncéltörő rakétákat is szállítanak Ukrajnába. A Pentagon emellett a HIMARS, nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszereket is küld.

Oroszország február 24. óta 44 900 katonát veszített az ukránok szerint

Az ukrán vezérkar augusztus 20-án arról számolt be, hogy Oroszország ezen kívül 1907 harckocsit, 4212 páncélozott harcjárművet, 3137 járművet és üzemanyagtartályt, 1018 tüzérségi rendszert, 266 többszörös kilövésű rakétarendszert, 141 légvédelmi rendszert, 197 helikoptert, 2340 repülőgépet és 15 csónakot vesztett.

Ezt az információt hiteles forrásból nem lehet ellenőrizni.

A frontvonal orosz oldalán egyre gyakoribbak a robbantások

Az elmúlt héten csak minimális változások történtek a területi ellenőrzésben a frontvonal mentén, írja jelentésében a brit védelmi minisztérium. Donbaszban az augusztus eleje óta tartó kisebb előrenyomulások után az orosz erők megközelítették Bahmut városának külterületét, de még nem törtek be a lakott területre, és Oroszország nem tett nagyobb erőfeszítéseket az előrenyomulásra a zaporizzsjai vagy a harkivi szektorban sem.

Hozzáteszi azonban, hogy

a frontvonal orosz oldalán egyre gyakoribbá váló robbantások valószínűleg megterhelik az orosz logisztikai és légi bázisokat délen.

Több ukrán dróntámadás is volt az éjszaka

Orosz jelentések szerint péntek este Ukrajna drónokat vetett a Herszon melletti Nova Kakhovka településnél. Az orosz légvédelem megsemmisítette a drónokat. Egy krími hivatalos személy szerint is ukrán drónokat lőttek le Szevasztopol felett.

Szakértők utaznak a zaporizzsjai atomerőműbe

Vlagyimir Putyin elnök beleegyezett abba, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakértői a a zaporizzsjai atomerőműbe látogassanak. Korábban maga az orosz elnök jelentette ki, hogy óriási katasztrófa veszélye áll fenn az atomerőműben az ott zajló harcok miatt.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. augusztus 19-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 9409 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 10311 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 380 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. augusztus 19-én 36 ember, köztük 12 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában