Gyorsaság és hatékonyság

2022.08.16. 18:03

Nem takarékosságból vetik be a bringás mentőket

Kerékpáros mentőket vetne be az Országos Mentőszolgálat. Az ötletet azonnal kritizálni kezdte az egyik érdekképviseleti szervezet. Győrfi Pál részleteket is elárult a mentési eljárásról a Mandinernek.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Győrfi Pál a Mandinernek elmondta,

tervük megalapozott, Londonban és más nagyvárosok központjaiban már régóta használnak kerékpárokat a mentők, Nagy-Britanniában évente csaknem 17 ezerszer riasztják a bringás életmentőket, és az esetek több mint felében nem is szükséges más mentőegység a betegek ellátásához, vagyis a két keréken közlekedő bajtársak gyorsak és hatékonyak is.

Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője közölte, kifejezetten sűrű gyalogos forgalmú területekre szánják ezt a mentési eljárást.

Ha az adatokból az látszik, hogy a Budai Várban, a Halászbástya környékén vagy a Margitszigeten általában péntek délutánonként nagy eséllyel lesz rosszul valaki, akkor előre oda tudjuk irányítani a kerékpáros egységünket, akik ha riasztás van, percek alatt ott lehetnek a beteg mellett, és még azelőtt sikeresen újraéleszthetik a beteget, hogy a mentőautó a helyszínre érne

– magyarázta Győrfi. Hozzátette, egy hirtelen szívmegállásnál percek alatt dől el az ember sorsa. Győrfi Pál fontosnak tartotta tisztázni, hogy

a biciklis mentőegységek nem a mentőautó helyett fognak dolgozni,

tehát az ő bevetésük

nem egyfajta takarékosság, hanem éppen ellenkezőleg, plusz lesz.

Egy mentőkerékpárt már a nyár hátralévő részében el akarnak indítani, majd a kollégák tapasztalatai alapján döntenek arról, hogy tavasztól hogyan kezdik a rendszerszerű kerékpáros életmentést. „Egyelőre tesztelni szeretnénk” – hangsúlyozta, hozzátéve, „nincsen még semmi kőbe vésve”.

A bicikliket olyan alapvető, a mentéshez szükséges eszközökkel látnák el, mint defibrillátor, infúzió, gyógyszerek.

Annak kapcsán, hogy mennyibe kerül egy ilyen – egyébként elektromos hajtással is rendelkező – bicikli felszereléssel együtt, Győrfi Pál azt mondta, milliós nagyságrendű összeg.

Megkülönböztető jelzés nem lesz a biciklin, de a mentők védelmét biztosítják majd védőfelszereléssel, emellett lesz folyamatos rádiókapcsolatuk is a központtal.

Ami a bérezést illeti: Győrfi elmondása szerint többletfeladatként lehet ellátni ezt a szolgálatot, „nyilván többletpénzért”.

A teljes cikket ITT olvashatja el!

Borítóképünkön Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában