Hiába bírálják

2022.09.07. 11:43

Financial Times: Orbán Viktor elérte, hogy Magyarországon a legalacsonyabb a gáz ára

A mérvadó brit gazdasági napilap összevetette az európai gázárakat és megállapította, Magyarországon kell a legkevesebbet fizetnie a fogyasztóknak - írja a Mandiner.hu.

Orbán Viktor miniszterelnök

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

Hosszú cikkben elemezte az európai gázárakat a Financial Times. A Mandiner szemléje szerint a brit lap megállapította, hogy 

Magyarországon a háztartási gázköltségek messze a legalacsonyabbak Európában.

Kifejtették, hogy

 annak ellenére, hogy más EU-tagok bírálták a Moszkvával való kapcsolatát, Orbán Viktor miniszterelnök számos olyan megállapodást kötött Oroszországgal, amelyek alacsonyabb árú gázszállításokat biztosítanak.

A cikk megállapítása szerint a brit háztartások átlagos villamosenergia-ára legalább 30 százalékkal magasabb, mint sok más európai országban. Hozzátették, hogy azért van ez így, mert az ország erősebben támaszkodik a földgázra az energiatermelésben, ez pedig keményen sújtja a fogyasztókat.

A Financial Times cikke nyomán Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója közölte: az ukrajnai háború és Brüsszel elhibázott szankciós politikája miatt drasztikusan emelkednek az energiaárak, és az elmúlt napokban világossá vált, hogy az őszi-téli időszakban nem lesz elegendő gáz az Európai Unió országaiban. 

Hozzátette: a kormány rezsicsökkentési intézkedéseit számos kritika érte a bevezetésüket követően, a magyar baloldal pedig még ma is támadja a hatósági ármeghatározás intézményét. 

A lakosság válság idején is fenntartott energiabiztonsága azonban a rezsicsökkentés politikájának eredményességét igazolja. Mára elértük, hogy Európában a legnagyobb mértékben a magyar állam támogatja a lakosságot. Ezt jól mutatja a brit Financial Times lap által közölt grafikonokból is

– jelentette ki Orbán Balázs.

 

Címkék#gázár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában