Megbízás

2022.09.06. 14:10

Hivatalosan is Liz Truss lett az Egyesült Királyság miniszterelnöke

Liz Truss volt brit külügyminiszter az Egyesült Királyság új miniszterelnöke, miután II. Erzsébet királynő kedden, Boris Johnson eddigi miniszterelnök távozása után hivatalosan megbízta őt a kormányalakítással.

II. Erzsébet királynő hivatalosan is megbízta a kormányalakítással Liz Trusst 2022. szeptember 6-án, a skóciai Balmoralban

Forrás: AFP

Fotó: Jane Barlow

A 47 éves Truss az Egyesült Királyság 56., a 96 esztendős II. Erzsébet királynő 15. miniszterelnöke, egyben az Egyesült Királyság harmadik női kormányfője Margaret Thatcher és Theresa May után.

 

Liz Trusst és Boris Johnsont a Londontól több mint 800 kilométerre lévő Balmoralban, skóciai nyári rezidenciáján fogadta az uralkodó. A királynő először elfogadta Johnson lemondását, majd formálisan megbízta Trusst a kormányalakítással.

 

Boris Johnson volt brit miniszterelnök és felesége, Carrie Johnson távoznak a brit kormányfői rezidenciából, a londoni Downing Street 10.-ből 2022. szeptember 6-án
Fotós: Justin Tallis / Forrás: AFP

Liz Truss még kedden visszatér Londonba Balmoralból és valószínűleg meg is alakítja új kormányát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában