Türk Államok Szervezete

2022.09.28. 07:06

Szijjártó: a válságos energiaellátási helyzet kiemeli az új partnerségek jelentőségét (videó)

Szijjártó Péter a türk államok energiaminisztereinek tanácsülésére utazott Kazahsztánba, ahol a kaukázusi és közép-ázsiai térségből származó új energiaforrásokról is tárgyal. A külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán tette közzé bejegyzéseit.

Forrás: Szijjártó Péter / Facebook

Fotó: BORSOS MATYAS

A tárcavezető közölte: mindkét szeptemberi fűtőelem-szállítást abszolválni tudtuk, reggel megérkezett Paksra a második szeptemberi szállítmány is. Mint mondta, az orosz gyártó légi úton teljesítette a szállítást a szokásosnál ezúttal kicsit hosszabb útvonalon, kerülőúton, a balti és az észak-európai légtér használatával.

– Itt, Magyarországon landolt a szállítmány és elszállították a Paksi Atomerőműbe, ahol hamarosan ezeket a fűtőelemeket fel tudják használni – mondta a miniszter a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ahonnan Kazahsztánba, a Türk Államok Szervezetének energiaminiszteri tanácsülésére utazott.

A videóban felidézte, hogy az Ukrajnában zajló háború és a brüsszeli szankciós intézkedések miatt jelentős energiaellátási válság alakult nemcsak Európában, hanem a világ egy jelentősebb részén. Ez a válságos energiaellátási helyzet kiemeli az új partnerek keresésének szükségét és jelentőségét, ezért szerdán, Kazahsztánban a Türk Államok Szervezetének energiaminiszteri tanácsülésén vesz részt.

„A Türk Államok Szervezetének olyan országok is a tagjai, amelyek komoly energiaforrásokkal rendelkeznek, mint például Azerbajdzsán vagy Kazahsztán, és olyan országok is, amelyek fontos szállítási útvonalat jelentenek. Ilyen például Törökország” – mondta Szijjártó Péter. Beszámolt arról: a kazah és az azeri kollégájával külön is tárgyal arról, hogy milyen új, a kaukázusi térségből vagy a közép-ázsiai térségből származó energiaforrások lehetnek közép- vagy hosszú távon számba vehetők az európai, azon belül is a közép-európai energiaellátási biztonság szempontjából.

Kiemelte: az is világos, hogy igazából azok vannak biztonságban, akiknek nagy mennyiségű saját energiaforrásuk van.

„Mi, magyarok is rendelkezünk saját energiaforrással a nukleáris energia következtében. A Paksi Atomerőmű a magyar villamosenergia-termelés felét, az ellátás egyharmadát tudja biztosítani. Az atomerőmű csak akkor működik, ha van nukleáris fűtőelem, ezért kritikus fontosságú, hogy fűtőelemből mindig megfelelő mennyiség álljon rendelkezésre” – fogalmazott Szijjártó Péter, érzékeltetve a fűtőelem-szállítás fontosságát.

Kiemelten fontos a Török Áramlat biztonsága

A Török Áramlat gázvezeték biztonsága kiemelten fontos Magyarország számára - jelentette ki Szijjártó Péter a tanácskozáson.

A külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán közvetített felszólalásában figyelmeztetett: a Török Áramlat fontosságát felértékelte, hogy a Balti-tenger alatt futó Északi Áramlat működése nem biztosított.

Ezért felhívta azon országok vezetőinek figyelmét, amelyeken a vezeték keresztül megy, hogy figyeljenek a Török Áramlat működésére.

Arra is emlékeztetett, hogy a magyar kormányt számos támadás érte a Török Áramlat megvalósítása miatt, ám a vezeték nélkül most hatalmas bajban volna Magyarország.

A tanácskozás napirendjén a zöld energiaátmenet fontosságáról is szó esett. Ennek során TÁSZ tagállamai és megfigyelő országai beszámolnak a zöld energiátmenettel kapcsolatos nemzeti prioritásaikról.

A Török Áramlattal kapcsolatos felszólalás alább tekinthető meg:

A külgazdasági és külügyminiszter Kazahsztánból Thaiföldre utazik egy ENSZ-rendezvényre és kétoldalú tárgyalásokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában