Ukrán válság

2022.09.28. 10:32

Joe Biden már februárban megígérte, hogy kiiktatják az Északi Áramlatot (videó)

A népszerű amerikai tévés személyiség, Tucker Carlson szerint elképzelhetetlen, hogy Putyin felelős a gázszivárgásért, azonban Joe Biden már februárban ígéretet tett arra, hogy kiiktatják a gázvezetékeket – írja a Mandiner.

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Tucker Carlson esti műsorában kereste a válaszokat arra, hogy valójában mi történhetett az Északi Áramlat gázvezetékkel, ki felelős a „támadásért”. A műsorvezető szerint kizárt, hogy Vlagyimir Putyin felelős a gázszivárgást okozó robbanásért, mivel 

öngyilkosság lenne az orosz elnök részéről szabotálni a saját vezetékét.

Carlson hangsúlyozta: Európának jelenleg minden eddiginél jobban szüksége van az orosz gázra, így Moszkvának is érdeke a szállítás. Egy háború közepén minden „fillér” számít, amelyet a gázszállításból szerez be Oroszország. 

– Ilyen körülmények között lehetetlen, hogy felrobbantanád az Északi Áramlat I. és II. vezetékeket. Nem most, természetesen – tette hozzá.

A műsorvezető szerint ez nem azt jelenti, hogy más országok nem vennék fontolóra, hogy szabotálják a vezetékek működését. Emlékeztetett, februárban, még az orosz-ukrán háború kitörése előtt Joe Biden amerikai elnök kijelentette:

ha Oroszország megtámadja Ukrajnát, az azt jelenti, hogy vége az Északi Áramlat gázvezetékeknek. Megígérem, hogy teszünk róla.

Így ígérte az Északi Áramlat „végét” Joe Biden

Joe Biden egy február 7-ei, néhány héttel a háború kezdete előtti sajtótájékoztatón – amit egyébként éppen Olaf Scholz német kancellárral együtt tartott – az Északi Áramlat „végét” ígérte orosz támadás esetén, egy újságírói kérdés nyomán – mutatta be a Mandiner.

Joe Biden: – Ha Németország... Ha Oroszország inváziót indít, tankok és katonák lépnek át Ukrajna határán, nem lesz többé Északi Áramlat 2. Véget fogunk vetni neki.

Újságíró: – Hogyan csinálnák ezt pontosan? Hiszen a projekt Németország felügyelete alatt áll.

Joe Biden: – Ígérem, hogy képesek leszünk rá.

Rejtélyes amerikai mozgás a térségben

A BNN Newsroom a következőket közölte: „Szeptember 2-án egy FFAB123 hívójelű amerikai helikopter légi tevékenységet végzett. A légiforgalomfigyelő szerint aznap hat repülőgép használta ezt a hívójelet, amelyek közül hármat sikerült azonosítani a farokszámuk alapján. Mindegyikük Sikorsky MH-60S helikopter”.

Egy másik bejegyzéssel folytatták, amely így szólt: „Ha a tegnapi baleset helyszínére ráhelyezzük az FFAB123 útvonalát, érdekes eredményt kapunk: a helikopter az Északi Áramlat 2 útvonalán repült, sőt, a baleset helyszínei között”.

Később azt írák, hogy „Eközben úgy tűnik, hogy szeptember 13-án ugyanezen az útvonalon más amerikai haditengerészeti járatok is közlekedtek.” Kifejtették, hogy az USA a közelmúltban a BALTOPS 22 keretében a Bronholm-szigeten vízalatti drónos aknavadász technológiát telepített, „lényegében a víz alatt robbantgatnak fel dolgokat” – olvasható a következő bejegyzésükben. Megállapították:

Érdekes lesz látni, hogyan reagál a Fehér Ház arra, hogy miért voltak ma ott.

„Szándékosan okozták a szivárgást az Északi Áramlat gázvezetékeken”  – jelentette ki a dán kormányfő. 

Mette Frederiksen hozzátette: egyelőre nincsenek értesüléseik arról, hogy ki állhat e cselekmény hátterében.

Egyértelműen szándékos cselekmények okozták az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 földgázvezetéken a szivárgást, amely nem lehetett baleset következménye

– jelentette ki kedden este Mette Frederiksen dán miniszterelnök.

„Mostanra a hatóságok egyértelműen úgy értékelik, hogy szándékos cselekményekről van szó. Nem baleset volt” – húzta alá Frederiksen koppenhágai sajtótájékoztatóján. „Egyelőre nincsenek értesüléseink arról, hogy ki állhat e cselekmény hátterében” –mondta a dán vezető, hozzátéve, hogy a hatóságok nem tekintik közvetlen katonai fenyegetésnek a történteket.    

Dan Jörgensen energiaellátási miniszter azt közölte, hogy robbanások okozták hétfőn a károkat. Hozzátette: a 70-90 méteres mélységben található vezetékeken keletkezett lyukak mérete arra utal, hogy azokat semmiképpen nem okozhatta baleset. Dánia az érintett tengeri térséget lezárta a hajózás elől, és egy kisebb repüléstilalmi övezetet is létesített. A felhajtóerő csökkenése miatt ugyanis a hajók elsüllyedhetnek, másrészt a felszín metánnal telített, ami robbanásveszélyes.    

Nem sokkal korábban Björn Lund, a svéd szeizmológiai hálózat (SNSN) szakembere a svéd SVT közszolgálati televíziónak nyilatkozva közölte: 

kétség sem férhet ahhoz, hogy ezek robbanások voltak, s nem földrengésről vagy földcsuszamlásról van szó.

Hangsúlyozta, hogy a robbanások a vízben történtek, nem pedig a tengerfenék alatti kőzetben. A vezetékrendszerek Oroszországot és Németországot kötik össze a Balti-tenger alatt. Mindkét vezetékpár üzemen kívül van. Az Északi Áramlat-1, amelynek mindkét vezetéke megsérült azért, mert az orosz fél augusztusban leállította a földgázszállítást, az Északi Áramlat-2 pedig, amelynek a kettőből az egyik vezetéke sérült azért, mert a német fél Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt februárban leállította a rendszer üzembe helyezési eljárását.

Borrell: az EU erőteljes választ fog adni energiastruktúrája szándékos megzavarására

Az Északi Áramlat 1. és 2. csővezetéken keletkezett kár nem véletlen, az európai energiainfrastruktúra bármilyen szándékos megzavarása teljességgel elfogadhatatlan, amire az Európai Unió határozott és egységes választ fog adni – jelentette ki Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szerdán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában