THE rangsor

2022.10.12. 09:47

A világ 250 legjobb egyeteme között a Semmelweis (videó)

Magyar egyetem most először szerepel a Times Higher Education (THE) világrangsorának legjobb, 250-es mezőnyében. A Semmelweis a tavalyi, 250-300. tartományba sorolt helyén tudott javítani és a ma ( október 12. - szerk. megj.) nyilvánosságra hozott világrangsorban már az első 250 között tartják nyilván – adta hírül az oktatási intézmény kommunikációs igazgatósága.

Résztvevők a Semmelweis Egyetem 2022/2023-as tanévének ünnepélyes megnyitóján a budapesti MVM Dome sportcsarnokban 2022. szeptember 3-án

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Magyar egyetem most először szerepel a Times Higher Education (THE) világrangsorának legjobb, 250-es mezőnyében. A Semmelweis a tavalyi eredményén 41 helyet javított, és a ma nyilvánosságra hozott világrangsorban már az első 250 között tartják nyilván – tudatták a Semmelweis Egyetem honlapján olvasható közleményben. 

Mint írták, 

a Times Higher Education (THE) legfrissebb, 2023-as világranglistáján (THE World University Ranking) a Semmelweis Egyetem jelentősen előrelépett: a tavalyi 250-300. közötti tartomány helyett most a 200-250. pozíció között szerepel, ezzel ismét a legmagasabban rangsorolt magyar egyetemnek számít. 

A világrangsor készítői hagyományosan öt terület mutatói alapján mérik az intézményeket, melyek az oktatási környezet, kutatás, idézettség, ipari bevételek és nemzetközi orientáció. A Semmelweis a legtöbb indikátorban javítani tudott, legjelentősebbet az idézettség és a kutatás terén.

Az Európai Unió tagállamai között a Semmelweis a 64. helyen áll, jellemzően német, francia és belga egyetemek előzik meg a listán.

A Semmelweis Egyetem a tavalyi 250-300. közötti tartomány helyett most a 200-250. pozíció között szerepel a ranglistán
Forrás: semmelweis.hu

A közleményben idézik az egyetem rektorát, dr. Merkely Bélát, aki azt hangsúlyozta, hogy 

a Semmelweis Egyetem Magyarország és Közép-Kelet-Európa legjobb felsőoktatási intézménye, 

amely leginkább a tudományos teljesítményének, a világszinten is elismert oktatási minőségének, a nemzetközi vérkeringésben való részvételének, nagy arányú külföldi hallgatói létszámának, valamint a COVID-járványban való kiemelt szerepvállalásának köszönheti kimagasló eredményét a felsőoktatási rangsorokban.

Elődeink nyomdokain járunk, az elmúlt négy évben pedig rendkívül intenzív munkát végeztünk, amelyet az eredményeink is tükröznek. Immár a nyugat-európai egyetemek komoly versenytársának számítunk, célunk, hogy bekerüljünk a világ száz legjobb felsőoktatási intézménye és Európa top 5 gyógyító szakegyeteme közé

– fogalmazott a rektor.

A Semmelweis Egyetem az elmúlt négy évben folyamatosan javított pozícióján a THE világranglistáján: 2019-ben még a 491. helyre sorolták, majd 2020-ban a 457., 2021-ben pedig a 426. helyre lépett elő. 2022-ben már a 277. volt, innen lépett előre most a 236. helyre.

A kiváló eredményhez a közösségi oldalára feltöltött videóban gratulált Csák János a kultúráért és innovációért felelős miniszter. 

"Az Európai Unió tagállamaiban működő egyetemek rangsorában a Semmelweis a 64. helyen áll, ha a régióinkat tekintjük akkor pedig ennél előkelőbb helyen nem szerepel egyetem. Közép-Európában a Semmelweis a legjobb!
Ezúton is szívből gratulálok a Semmelweis Egyetemnek, oktatóinak, kutatóinak és természetesen a hallgatóinak is" – írta a miniszter.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában