Reformáció

2022.10.31. 10:35

Orbán Viktor: az erdélyi református óvodák és iskolák a magyar megmaradás mentsvárai

Levélben köszöntötte Orbán Viktor miniszterelnök a Marosvásárhelyi Református Kollégium felújítását ünneplő gyülekezetet hétfőn - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Gyerekek ünnepi műsora a magyar kormány támogatásával és egyéb adományokból megújult székelyvajai református templom megújításért tartott hálaadó istentiszteleten 2022. október 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Kiss Gábor

Orbán Viktor azt írta: eljött az öröm és a hálaadás ideje, a tetemes mennyiségű munka és a hosszú éveken át tartó küzdelem meghozta gyümölcsét: a Marosvásárhelyi Református Kollégium ismét régi fényében ragyog. A miniszterelnök köszönetet mondott a helyiek kitartásáért, munkájáért és imáiért.

Az ünnepség résztvevőinek címezve szavait úgy fogalmazott: az első prédikátorok és hitvalló őseik vezérfonalát követve, minden nehézség és cselvetés ellenére tették, amit lelkiismeretük parancsolt.

"Hiszen mi, magyarok már akkor a megmaradásunkért harcoltunk, amikor a reformáció Magyarország és Erdély földjére megérkezett. A három felé tépett haza romokban hevert, a jólétnek és dicsőségnek már szinte a reménye is elveszett, amikor az anyanyelven olvasott és prédikált Ige új erőt tudott önteni az emberekbe. Gyülekezetek és iskolák alakultak, köztük a Marosvásárhelyi Református Kollégium, amely működésének öt évszázada alatt tudósok, tanárok, valamint egyházi és világi vezetők sorát nevelte fel"

- írta Orbán Viktor.

Ma - folytatta -, amikor a reformáció évfordulóján körbenézünk, ismét azt láthatjuk, hogy református óvodák és iskolák épülnek, újulnak meg Erdélyben. Ezek az intézmények mind a magyar megmaradás mentsvárai. Közülük pedig az egyik legjelentősebb a most felújított Marosvásárhelyi Református Kollégium, ahol ma már minden feltétel adott ahhoz, hogy a korábban itt nevelkedő neves elődökhöz hasonló, szülőföldjük iránt elkötelezett fiatalok kerüljenek ki az iskolapadokból - hangsúlyozta a miniszterelnök, sok erőt, jó egészséget és eredményes munkát kívánva az intézmény tanárainak és diákjainak.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában