Találkozó

2022.10.04. 15:41

Orbán Viktor: nekünk az a jó, ha Kelet és Nyugat együttműködik (videó)

A kormányfő Savkat Mirzijojev üzbég elnököt fogadta kedden a Karmelita kolostorban.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Savkat Mirzijojev üzbég elnököt a Karmelita kolostornál 2022. október 4-én

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

Orbán Viktor miniszterelnök Savkat Mirzijojev üzbég elnökkel egyeztetett kedden a Karmelita kolostorban. A találkozón részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.

SZIJJÁRTÓ Péter; ORBÁN Viktor; MIRZIJOJEV, Savkat
Orbán Viktor miniszterelnök (j3) tárgyal Savkat Mirzijojev üzbég elnökkel (b) a Karmelita kolostorban 2022. október 4-én. Balról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter(b3)
Fotós: Fischer Zoltán / Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Nekünk az a jó, ha Kelet és Nyugat együttműködik. Isten hozta Üzbegisztán elnökét Budapesten!

– írta a kormányfő a Facebookon.

A miniszterelnök a tárgyaláson kifejtette: 

Magyarország kiemelkedően fontos partnerként tekint a közép-ázsiai régióban Üzbegisztánra.

 Az együttműködés stratégiai fontosságú politikai, biztonsági, gazdasági és energetikai szempontból egyaránt - mondta a kormányfő Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár közlése szerint.

A találkozón elhangzott: Magyarország és Üzbegisztán között a gazdasági együttműködés még sohasem volt olyan intenzív, mint jelenleg; ebben kiemelt jelentőséget tulajdonítunk a Magyar-Üzbég Üzleti Tanácsnak. Szó volt arról is, hogy Magyarország a Stipendium Hungaricum program keretében tíz üzbég hallgatónak nukleáris területen egyéves képzést kíván nyújtani az országaink közötti energetikai és nukleáris együttműködés elősegítése érdekében.

Orbán Viktor elfogadta az üzbég elnök meghívását a Türk Államok Szervezetének novemberi szamarkandi csúcstalálkozójára.

A keddi tárgyalások során tizennégy megállapodást írtak alá egyebek mellett a Magyarország és az Üzbegisztán közötti stratégiai partnerség fejlesztéséről, valamint az igazságügy, a környezetvédelem, a sport és az agrárium területén tervezett együttműködésről.

ORBÁN Balázs; HAVASI Bertalan; SZIJJÁRTÓ Péter; NAGY Márton; ORBÁN Viktor; NAGY István; MIRZIJOJEV, Savkat
Orbán Viktor kormányfő (j9) és Savkat Mirzijojev üzbég elnök (j10) a Karmelita kolostorban 2022. október 4-én. A miniszterelnök mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j8), Nagy István agrárminiszter (j7), Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (j6), Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (j5), Máté János, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár (j4), Kovács Gyula, Magyarország üzbegisztáni nagykövete (j3), Hóvári János, a Türk Nyelvű Államok Együttműködési Tanácsa magyarországi képviseleti iroda vezetője (j2) és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (j)
Fotós: Fischer Zoltán / Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában