Ukrán válság

2022.10.19. 06:29

Oroszország hadiállapotot vezetett be a megszállt ukrán megyékben

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 238. napjáról.

Herszoni életkép

Forrás: Anadolu Agency/AFP

Fotó: Metin Aktas

Áramkorlátozást vezetnek be Ukrajnában

Holnaptól egész Ukrajnában áramszolgáltatási korlátozásokat vezetnek be. 

Reggel 7 és este 23 óra között minimálisra kell csökkenteni az áramfogyasztást... ha ez nem történik meg, akkor átmeneti áramszünetekre kell készülni - mondta Kirilo Timosenko, Zelenszkij elnök hivatalának helyettes vezetője.

Izrael légitámadás-jelző rendszer kifejlesztésében segít Ukrajnának

Izrael felajánlotta szerdán Ukrajnának, hogy a civilek védelmében segít légitámadás-jelző rendszert kifejleszteni. A Reuters szerint ez némi elmozdulást jelent Izrael eddigi politikájában, miszerint semmilyen katonai segítséget nem nyújt Ukrajnának az ellene folyó háborúban.

Kijev korábban olyan eszközt kért Izraeltől, amellyel elháríthatók az Oroszország által gyaníthatóan használt, iráni gyártmányú drónok.

Ukrajna izraeli nagykövete most is olyan légvédelmi rendszert kért Izraeltől, amellyel le tudják lőni a támadó drónokat, de Beni Ganz védelmi miniszter határozottan visszautasította, hogy fegyvert szállítsanak Ukrajnának.

Bár Izrael kezdettől fogva elítélte Ukrajna megtámadását, csak humanitárius segítséget hajlandó nyújtani neki, mert fenn akarja tartani együttműködését Oroszországgal a szíriai háborúban, és mert nem akarja, hogy az oroszországi zsidókat retorziók érjék.

Ukrajna kedden ismét kértre Izrael segítségét, mert az orosz hadsereg számos drónnal - feltehetőleg iráni gyártmányú Sahed-136-os kamikazékkal - támadta. Irán tagadja, hogy drónokat adott volna el Oroszországnak, Moszkva pedig hallgat a vádról.

Irán a drónok mellett föld-föld rakétákat is felajánlott Oroszországnak - állítja a Reuters hírügynökség saját értesülései alapján.

Izrael most azt kérte Ukrajnától, hogy írja le, milyen légitámadás-jelzésre van szüksége - közölte Ganz európai uniós nagykövetekkel hivatalának közlése szerint. Ez alapján Izrael tud majd segíteni Ukrajnának egy olyan rendszer kifejlesztésében, amellyel előre figyelmeztetni lehet a civileket a légitámadásokra - tette hozzá a miniszter. Ganz az ügyben csütörtökön beszél ukrán hivatali kollégájával, Olekszij Reznyikovval.

Izraelnek több légelhárító rendszere van, de a védelmi minisztérium egyik szóvivőjének közlése szerint itt legfeljebb olyan radarrendszerről lehet szó, amely légoltalmi szirénákat szólaltat meg, illetve vészüzenetet küld a mobiltelefonokra.

Feszültté vált a helyzet Ukrajna és Izrael között

Ukrajna izraeli nagykövete Benny Gantz izraeli védelmi minisztert támadja, miután annak hivatala váratlanul és magyarázat nélkül lemondta a telefonbeszélgetést ukrán kollégájával, Olekszij Reznyikovval – adta hírül a The Jerusalem Post.

Jevgenyij Kornyicsuk mélységesen kiábrándítónak nevezte Benny Gantzot és azt mondta: mélységesen csalódott az izraeliekben. 

Ukrajna a közelmúltban fokozott nyomást helyezett Izraelre azzal kapcsolatban, hogy szállítson az oroszok elleni harcukhoz fejlett légvédelmi rendszereket, ám a fegyverszállításra eddig nem került sor.

Blokkolta az Instagram Putyin bejelentését

A Russia nevű Telegram-csatorna arról számolt be, hogy az Instagram blokkolta Vlagyimir Putyin szerdai, azon beszédének egy részletét, amit a Biztonsági Tanács tagjai előtt mondott el a hadiállapot bevezetésével kapcsolatban.

Forrás: Origo

Zelenszkij orosz Nobel-díjasról elnevezett kitüntetést kapott

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és az ukrán nemzet megkapta az Európai Parlamenttől az Andrej Szaharov díjat. A Moszkvában született orosz magfizikus 1975-ben kapta meg a Nobel-békedíjat.

A Szaharov-díjat azok kapják meg, akik az emberi jogokért folytatott harcban értek el maradandó eredményeket. Az EP döntése meglehetősen érdekes, hiszen a napokban megjelent ENSZ-jelentés szerint az ukránok háborús bűnöket követtek el Zelenszkij alatt.

A britek újra atomháborúval fenyegetnek

Ben Wallace brit védelmi miniszter szerint Vlagyimir Putyin "súlyos következményekkel" néz szembe, ha atomfegyvert vet be. Wallace nemrég Washingtonban tárgyalt amerikai kollégájával, ahol többek között arról egyeztettek, hogy milyen válaszlépést tesznek, amennyiben Putyin orosz elnök akár demonstratív jelleggel az atomfegyverhez nyúl. A britek ugyanis arról értesültek, hogy a Fekete tenger fölött robbantanának az oroszok.

Megdöbbentő térképen az orosz készültségi szint

 

Így evakuálják Herszon lakosságát - videó

 

A Wagner-csoport védelmi vonalat épít Luhanszk térségében

A Wagner orosz magánhadsereg védelmi vonalat kíván építeni a kelet-ukrajnai Luhanszk megye orosz ellenőrzés alatt álló térségében

 - derült ki a csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin szerdai bejelentéséből.

A tájékoztatás szerint - amelyet Prigozsin vállalatának belső közösségi felületén tett közzé - a csoport "többlépcsős védelmi vonal" kialakításába kezdett. Részleteket azonban Prigozsin nem árult el, így egyelőre nem tudni, hogy milyen hosszú lesz, és hol helyezkedik majd el a "Wagner-vonal", valamint azt sem, hogy meddig tartanak a munkálatok.

Mindazonáltal Prigozsin kiemelte: a vonal "egyébként nem létfontosságú", szerinte ugyanis a Wagner-csoport alakulatai a frontvonalon "önmagukban is áthatolhatatlan falat képeznek".

Prigozsin szeptember végén ismerte el hivatalosan is, hogy ő alapította 2014-ben az orosz biztonsági magáncéget.

Vlagyimir Putyin orosz elnök október 5-én írta alá négy ukrajnai régió - köztük a szakadár "Luhanszki Népköztársaság" - Oroszországhoz csatolásáról szóló törvényeket, miután az érintett térségekben "népszavazásokat" tartottak. A voksolást valamint a területek annektálását a külföldi államok közül csak Észak-Korea tekinti legálisnak. Az orosz hadsereg a területek egyike felett sem gyakorol teljes ellenőrzést.

Hadiállapotot és statáriumot hirdetett Oroszország

Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy a nemrég Oroszországhoz csatlakozó négy megyében statáriumot hirdettek - erről Olga Szkabajeva, Kremlinhez közeli médiaszemélyiség adott tájékoztatást hivatalos Telegram-csatornáján. 

Putyin azt is bejelentette szerdán, hogy hadiállapotot vezet be azon a négy ukrajnai területen, amelyet Oroszország szeptember végén egyoldalúan a területéhez csatolt. Az erről szóló rendeletet az elnök már alá is írta. Az intézkedés értelmében az orosz erőket még szélesebb jogkörökkel ruházzák fel a donyecki, a luhanszki, a zaporizzsjai és a herszoni régióban.

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök videokonferenciát tart az orosz Biztonsági Tanáccsal a vidéki elnöki rezidenciáján, a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban
Fotós: Szergej Iljin / Forrás: MTI/AP/Szputnyik/Kreml

Emellett egy Központi Koordinációs Bizottságot is létrehoznak, amely feladata az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatos problémák megoldása lesz. Kihirdette azt is, hogy a mozgósított katonák havi szinten minimum 195 ezer rubeles támogatást kapjanak.

Az oroszok Kijevet támadják

A Strana nevű ukrán Telegram-csatorna arról számolt be, hogy Kijevet ismét lövik az oroszok, a városban több robbanás is hallható volt, bár úgy tűnik, hogy a légvédelem hatástalanítani tudta a beérkező rakétákat, vagy drónokat.

Elkezdődött az ukrán ellentámadás

Az ukrán elnöki iroda közleményéből kiderült, hogy az ukrán hadsereg megkezdte Herszon tüzérségi támadását. Az oroszok szerint legalább 10 ezer orosz katonát csoportosítottak át a területre, akik tüzérségi támogatás mellett drónkíséretet is kaptak.

Nyárra győznek és véget ér a háború az ukránok szerint

Az ukrán Honvédelmi Minisztérium Hírszerzési Igazgatóságának vezetője, Kirillo Budanov azt mondta, hogy jelentős győzelmeket jósol Ukrajnának, és a háborúnak jövő nyárra be kell fejeződnie. Oroszország veresége elkerülhetetlen – mondta. Hozzátette: az ukrán győzelmet követően „nagyon komoly politikai folyamat veszi kezdetét, amely a jelenlegi Orosz Föderáció változásaihoz kapcsolódik". 

Jóval nehezebb lesz megszerezni az ukrán állampolgárságot

Az ukrán törvényhozók kedden támogatták azt a törvénytervezetet, amely az "ország nyelvének és kultúrájának megerősítését" célzó intézkedések részeként nyelvvizsgát ír elő a leendő állampolgárok számára – számolt be róla a V4NA hírügynökség. 

Az ukrán állampolgárság megszerzéséhez azonban nem csak ukrán nyelvből, hanem ukrán történelemből és az alkotmány alapjaiból kell vizsgát tenniük az embereknek.

Az ukrán parlament, a Verkhovna Rada ülésterme Kijevben 
Fotós: Genya Savilov / Forrás: AFP

A 450 parlamenti képviselőből több mint 300-an szavaztak a törvényjavaslat mellett – közölte több törvényhozó a közösségi médiában.

Ukrán támadás készülhet Herszonnál, menekítik a lakosokat

Kimenekítik a civil lakosokat az oroszok által megszállt dél-ukrajnai Herszon városából, amelyet az ukrán erők bármelyik pillanatban megtámadhatnak

 - közölte szerdán Kirill Sztremouszov, a régió közigazgatásának Moszkva által kinevezett helyettes vezetője.

A tisztségviselő elmondta, hogy az ukrán hadsereg folytatja haditechnikai eszközeinek felvonultatását a herszoni terület peremvidékén. A Szolovjov Live televíziós csatornának nyilatkozva úgy tájékoztatott, hogy több tízezer ukrán katona tartózkodik a terület határán, nagyon sok a hadfelszerelés. Szólt arról is, hogy a regionális hatóságok készek a lakosokat a Dnyeper jobb partjáról a folyó bal partjára áttelepíteni az áldozatok megelőzése érdekében.

Vlagyimir Szaldo, a terület oroszok által megbízott kormányzója korábban bejelentette, hogy mintegy 50-60 ezer embert telepítenek át a Dnyeper bal partjára, mert árvízveszély fenyeget, amely akkor következhet be, ha az ukrán hadsereg csapást mér a kahovkai vízerőműre. Az evakuálási művelet mintegy hat napot vesz igénybe, a csónakok már készen állnak - közölte.

Továbbra sem megnyugtató a zaporizzzsjai atomerőmű helyzete

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetője, Rafael Grossi arról számolt be, hogy a Zaporizzsja Atomerőmű tíz napon belül a harmadik üzemszünet után helyreállította a kapcsolatot az utolsó, még működő 750 kilovoltos vezetékével.

 "Az ismételt kimaradások azt mutatják, hogy a nukleáris biztonsági és védelmi helyzet továbbra is mennyire bizonytalan Európa legnagyobb atomerőművében"

 - mondta Grossi.

A zaporizzsjai atomerőmű területe
Fotós: Maxar Technologies / Forrás: MTI

Az orosz megszállás alatt álló, leállított erőmű reaktorai és a használt üzemanyagcellák pihentető medencéi folyamatos hűtést igényelnek.

Az EU nem nyilváníthatja terrorista állammá Oroszországot

Az EU-nak nincs jogi kerete ahhoz, hogy egy harmadik államot, jelen esetben Oroszországot, terrorista államnak nyilvánítson

 - jelentette ki Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos az Európai Parlament kedd esti plenáris vitáján.

A biztos szerint 

nemzeti szinten lehet ilyen döntést hozni, a tagállami parlamenteknek jogában áll így cselekedni.

Johansson elmondta, hogy az ukrajnai háború fordulóponthoz érkezett, az ukrán erők sikeresen védekeznek a megszálló orosz hadsereg ellen, azonban Moszkva tovább fokozza a feszültséget, tömegpusztító fegyverekkel fenyeget, ukrán területeket annektál, mobilizál, és civileket támad válogatás nélkül. "Minél több sikert arat az ukrán hadsereg, Oroszország annál inkább támad civileket, civil infrastruktúrákat. Moszkva agresszív háborúja súlyosan sérti a nemzetközi humanitárius jogot, a háborús bűnösöket felelősségre kell vonni" - hangsúlyozta.

A biztos azt is hozzátette, hogy véleménye szerint "Oroszország már elvesztette a háborút, egyre inkább vesztésre áll a harctéren". "Az EU-nak továbbra is töretlenül egységesnek kell maradnia, és Ukrajna is győzedelmeskedni fog" - zárta beszédét Johansson.

Az erőművek harmada megsemmisült

Az október 10. óta tartó orosz légicsapások az ukrajnai erőművek 30%-át megsemmisítették, hatalmas áramszüneteket okozva országszerte – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Fekete füst száll fel a kelet-ukrajnai Szlovjanszka hőerőmű közelében 2022. október 13-án
Fotós: Yasuyoshi Chiba / Forrás: AFP

Ukrajna megszakíthatja az iráni kapcsolatait

Ukrajna külügyminisztere azt mondta, hogy a diplomáciai kapcsolatok formális megszakítását javasolja Teheránnal az iráni gyártmányú drónokat használó orosz támadáshullám következményeként. Irán tagadta, hogy drónokat szállított volna, Oroszország pedig cáfolta azok használatát.

Az ukrán hírszerzés szerint az irániak 1750 db Shahed-136 drónt szállítottak le, amelyek gyártása darabonként mindössze 20 000 fontba kerül, ezzel pedig kifejezetten olcsó fegyvernek számítanak. Mobil teherautókból kilőhetők, és lassú sebességük ellenére az utolsó pillanatig nehezen észlelhetők.

Drónok elleni védelmet ígért a NATO

A NATO vezetője azt mondta, hogy Ukrajna a következő napokban drónellenes védelmi rendszereket kap. Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára szerint a tagállamok fokozzák a szállításokat, és több légvédelmi eszközt adnak át Ukrajnának a helyzet stabilizálása érdekében.

Irániakat láttak a Krím-félszigeten

A New York Timesnak névtelenül nyilatkozó jelenlegi és volt amerikai tisztviselők azt mondták, hogy Irán kiképzőket küldött az oroszok által megszállt Krím-félszigetre, hogy segítsenek az orosz csapatoknak leküzdeni a Teherántól vásárolt drónflottával kapcsolatos problémákat.

A kiképzők az Iszlám Forradalmi Gárda Hadtestétől származnak, az iráni hadsereg egyik ágától, amelyet az Egyesült Államok terrorista szervezetnek minősített.

Oroszország feladja a diplomáciai jelenlétet

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy Oroszország már nem látja szükségét a diplomáciai jelenlét fenntartásának Nyugaton – írja a Daily Beast.

"Sem értelme, sem szándéka fenntartani a korábbi jelenlétet a nyugati államokban. Embereink olyan körülmények között dolgoznak ott, amit aligha lehet emberinek nevezni. Legfőképp pedig nincs ott teendő, mióta Európa úgy döntött, hogy elzárkózik előlünk és megszakít minden gazdasági együttműködést. Nem fogjuk a dolgokat erőltetni"

– idézte Lavrovot a TASZSZ orosz hírügynökség.

Nagy offenzíva készülhet 

Kijev a közelmúltban teljes hírzárlatot rendelt el az ország déli részén, ami olyan feltételezésekhez vezetett, hogy új, nagy offenzívára készülhet Herszon ellen.

"Ha az ukránoknál hírzárlat van, az azt jelenti, hogy valami történik. Korábban mindig ezt tették, amikor nagy támadás előtt voltak"

– mondta Michael Clarke, a Royal United Service Institute, egy brit védelmi és biztonságpolitikai agytröszt korábbi főigazgatója a Sky Newsnak.

Nehéz döntés előtt az oroszok

Az ukrajnai orosz erők új parancsnoka elismerte, hogy csapataira széles körű nyomás nehezedik, és nehéz döntések előtt állnak. A helyzet a különleges katonai művelet területén feszültnek mondható – mondta az állami tulajdonú Rosszija 24 televíziós hírcsatornának Szergej Szurovikin.

Riportereknek szervezett túrán készített képen megsemmisített orosz harckocsik az orosz hadseregtől a közelmúltban visszafoglalt kelet-ukrajnai Limanban
Fotós: Szergej Kozlov / Forrás: MTI/EPA

Elemzők szerint Szurovikin felismerte: fennáll a veszélye annak, hogy az ukrán erők előrenyomulnak Herszon városa felé, amely a Dnyeper torkolatának közelében fekszik a nyugati parton, és Oroszország számára nehéz keletről utánpótlást biztosítani, mert a Dnyeperen átívelő fő híd súlyosan megrongálódott.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. október 18-án az ukrán-magyar határszakaszon 5071 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3811 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 233 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. október 18-án 64 ember, köztük 22 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

Herszoni evakuálás

A dél-ukrajnai Herszon régió oroszok által kinevezett vezetője civilek evakuálására szólított fel. Vlagyimir Saldo egy videonyilatkozatában azt mondta, hogy négy városban az embereket elköltöztetik a Dnyeper folyótól, mivel fennáll annak a veszélye, hogy az ukrán lövedékek megsérthetik a közeli gátat.

Titkos tárgyaláson vett részt Washingtonban a brit védelmi miniszter

Ben Wallace brit védelmi miniszter villámlátogatásra Washingtonba utazott, hogy amerikai kollégájával és a Fehér Ház tisztségviselőivel beszéljen a "közös biztonsági aggályokról", beleértve Ukrajnát és Oroszországot is - mondta egy brit tisztviselő. A találkozóról amerikai részről is szűkszavúan nyilatkoztak. A Pentagon sajtótitkára csak annyit közölt: megvitatják az ukrajnai helyzetet, valamint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság közös erőfeszítéseit Ukrajna támogatására, és ismét megerősítik a transzatlanti kapcsolatokat.

Iráni fegyverszállítás

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai zárt ülésén napirendre veszi Irán oroszországi fegyverszállítását.

Drón repül Kijev felett 2022. október 17-én
Fotós: Szerhij Sesztak / Forrás: MTI/EPA

Két iráni diplomata kedden azt mondta, az ország megígérte, hogy további drónokat és rakétákat szállít Oroszországnak. Moszkva és Teherán eddig hivatalosan tagadta, hogy Iránból fegyverek érkeztek volna az orosz erőkhöz, de az eddigi fotók és videók alapján több szakértő is bizonyítottnak látja, hogy az utóbbi napok orosz dróntámadásait iráni gyártmányú Shahed-136 kamikazedrónokkal hajtották végre.

Az energiarendszert támadják

Az elmúlt napokhoz hasonlóan kedden is az energiarendszer elosztóközpontjait támadták az orosz rakéták és drónok. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, ahol csak lehet, igyekeznek felgyorsítani a helyreállítási munkákat, de Ukrajna jelentős részén így is akadozik vagy épp teljesen hiányzik az áramellátás. Ismét felhívta a lakosság figyelmét, hogy minél tudatosabb a háztartások elektromosáram-fogyasztása  a 17 órától 23 óráig tartó csúcsidőszakban, annál stabilabb lesz az ország energiarendszere.

10 ukrán régiót értek támadások

Éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök azt mondta, hogy az elmúlt napon összesen tíz ukrán régiót értek támadások orosz részről. Volodimir Zelenszkij kiemelte a légvédelem sikereit, bár nem számszerűsítette, hogy hány rakétát, illetve drónt sikerült hatástalanítani. Külön szólt arról, hogy jól mutatkozott be a német IRIS-T légvédelmi rendszer.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában