Ukrán válság

2022.11.22. 06:06

Hónapokig áramkimaradások lehetnek Ukrajnában

A háború 272. napjának krónikája.

A 2022. november 14-i képen tábori gázégőt használ egy idős nő a kijevi otthonának konyhájában áramszünet alatt

Forrás: MTI/AP

Fotó: Andrij Kravcsenko

Kreml: Putyin nem kapott orosz–ukrán békeszerződés-tervezetet a G20-csúcs előtt

Valótlannak nevezte Dmitrij Peszkov a Kreml szóvivője azt a sajtóértesülést, amely szerint Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz a G20-csoport csúcstalálkozója előtt eljuttattak egy tervezetet az Ukrajnával megkötendő békeszerződésről.

Peszkov a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva reagált így kedden az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportálnak arra a közlésére, hogy a G20-csúcsot megelőzően egy közvetítő ország eljuttatott Putyinhoz egy lehetséges keretmegállapodás-tervezetet, amely közvetlen tárgyalások alapjául szolgálhatott volna.

„Nem!” – válaszolt Peszkov arra a kérdésre, hogy érkezett-e ilyen javaslat.

„Az ukrán fél régóta háborúban áll az orosz ortodox egyházzal. Azt mondanám, hogy ez egy újabb láncszemnek tekinthető az orosz ortodoxia elleni katonai akciók láncolatában” – jelentette ki a szóvivő újságíróknak azt kommentálva, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) az ukrán rendőrséggel és nemzeti gárdával átkutatta a moszkvai patriarkátushoz tartozó ukrán ortodox egyház által birtokolt kijevi barlangkolostort, a Pecserszka Lavrát.

Dróntámadás történt Szevasztopolban

Az Oroszország által 2014-ben Ukrajnától elcsatolt Krím-félszigeten lévő Szevasztopol városának tisztviselői közölték, hogy a város légvédelme két drónt lelőtt – írja a The Guardian.

Mihail Razvozhayev, a Kreml által kinevezett Szevasztopol kormányzója a Telegramon közölte:

„Támadás történt drónokkal. Légvédelmi erőink most is a fenyegetés elhárításán dolgoznak, két drónt már lelőttek.”

A polgári infrastruktúra nem sérült meg – tette hozzá, és nyugalomra intette az embereket.

Ukrán vezérkar: Wagner-zsoldosok és csecsen fegyveresek érkeztek a Donyeck megyei Debalcevébe

 Az orosz Wagner zsoldoshadsereg katonái és csecsen fegyveres egységek érkeztek a Donyeck megyei, orosz megszállás alatt álló stratégiai jelentőségű Debalceve városába - közölte kedd esti harctéri helyzetjelentésében az ukrán vezérkar.

A kijevi katonai vezetés saját értesülései alapján hírt adott még arról, hogy a Donyeck megyei Jenakijeve városában folytatódik az orosz csapatok soraiba a megszállt területekről erőszakkal mozgósított újoncok kiképzése. A helyi műszaki technikum helyiségeiben egyidejűleg folyik a kiképzés és az oktatás a tanintézmény diákjai számára

 - tette hozzá a vezérkar.

Az ukrajnai oroszbarát szakadár Donyecki Népköztársaság milíciájának tagjai egy BTR-80-as kerekes, kétéltű páncélozott szállítójárművön a Donyecki területen fekvő Avdijivka környékén 2022. november 22-én
Fotós: ALlessandro Guerra / Forrás: MTI/EPA

A közlemény szerint a Csecsen Köztársaság területéről és a Wagner katonai magáncégtől külön alakulatokat helyeztek át Debalceve városába az ottani csapatok létszámának növelése céljából. Az ukrán katonai vezetés tájékoztatása szerint ezen túlmenően a zaporizzsjai régióban Molocsanszk településen az orosz erők átcsoportosításokat hajtottak végre. A rendelkezésre álló információk szerint néhány állást elhagytak, és néhány ellenőrző pontot eltávolítottak.

A vezérkar közlése szerint a nap folyamán az orosz erők mintegy 15 támadást hajtottak végre rakéta-sorozatvetőkkel ukrán csapatok állásai és lakott települések ellen. Az ukrán légierő kedden két csapást mért az orosz hadsereg élőerő-, fegyver- és hadfelszerelés-öszpontosulására.

Japán segítséget küld Ukrajnának

A japán kormány bejelentette, hogy 2,57 millió dollárnak (kb. 1 milliárd forintnak) megfelelő összegű gyorssegély részeként generátorokat és napelemes lámpákat biztosít Ukrajnának - írja a The Guardian.

„Ukrajna különböző területein nagymértékű áramkimaradások vannak, amiket az energetikai infrastruktúra létesítmények nagy részének megsemmisülése okozott.Miközben Ukrajnában napról napra hidegebb lesz a tél és rövidülnek a nappalok, minden támogatásnak nagy jelentősége van azok számára, akik az áramszünetek miatt nem tudják használni a fűtő - és a világítóberendezéseket. Japán továbbra is támogatni fogja és kiáll az ukrán nép mellett” - olvasható az ország közleményében.

Hónapokig áramkimaradások lehetnek Ukrajnában

Az ukrán áramhálózat üzemeltetéséért felelős cég vezetője szerint az ország energiatermelő létesítményei "kolosszális" károkat szenvedtek az orosz támadásokban.

 

Volodimir Kudrytskyi, az Ukrenergo vezérigazgatója elmondta, hogy a vállat azon dolgozik, hogy az ukránok állampolgárok a télen is az országban maradhassanak.

 

Ukrajna egyes területei olyan kulcsfontosságú szolgáltatások nélkül maradtak, mint a fűtés, a víz vagy az áram - a várakozások szerint a széleskörű áramkimaradások hónapokig is eltarthatnak - írja a Sky News.

Áramszünet miatt telefonnal világít a lépcsőházban  egy fiatal nő, amint felkaptat 21. emeleti társasházi lakásába Kijevben 2022. november 20-án 
Fotós: Andrij Kravcsenko / Forrás: MTI/AP

Az ukrán hatóságok házkutatást tartottak a Moszkvához hű ortodox egyházhoz tartozó kolostorokban

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) kedden a rendőrséggel és a nemzeti gárdával közösen kémelhárítási műveletet hajtott végre az orosz ortodox egyházhoz hű ukrán ortodox egyházi "szárnyhoz" tartozó kijevi Pecserszki Lavra kolostor és templomkomplexumban - közölte az SZBUsajtószolgálata.

A közlemény szerint a hatóságok az ukrán állam ellen irányuló "felforgató tevékenység elleni küzdelem" részeként hajtották végre a házkutatást. Az SZBU kiemelte, hogy az orosz agresszió közepette nő a terrorcselekmények, a szabotázs, a túszejtés kockázata, különösen a zsúfolt helyeken. 

A sajtóközlemény szerint a hatóságok tevékenysége azt célozta, hogy a kijevi Lavrát ne használhassák fel oroszbarát propagandára, ne rejtegessenek ott ellenséges szabotázs- és felderítő csoportokat, illetve fegyvereket.

Az SZBU hasonló kémelhárítási műveletet hajtott végre a nyugat-ukrajnai Rivne megyében lévő egyik kolostorban is, amely úgyszintén az orosz ortodox egyházhoz hű ukrán ortodox egyházhoz tartozik.

Milanovic nem járul hozzá ukrán katonák horvátországi kiképzéséhez

Zoran Milanovic horvát államfő nem kíván foglalkozni azzal a levéllel, amelyben Mario Banozic horvát védelmi miniszter arra kéri, járuljon hozzá ukrán katonák horvátországi kiképzéséhez - közölte kedden az elnöki hivatal.

"A Horvát Köztársaság alkotmánya csak a Horvát Köztársaság kormányát, a Horvát Köztársaság elnökét és esetleg a horvát parlamentet írja elő illetékesnek ilyen döntések meghozatalára" - olvasható a sajtóközleményben.

A levél ráadásul nem részletezi horvát katonák külföldi és ukrán katonák horvátországi tevékenységét, csak az Európai Unió Katonai Segítségnyújtási Missziójának (EUMAM Ukrajna) általános információit tartalmazza 

- tették hozzá.

Aknamező mellett halad el egy nő a Kijev közelében, Makariv falu mellett 2022. november 22-én 
Fotós: Genya Savilov / Forrás: AFP

A védelmi miniszter levele az alkotmány azon cikkelyére hivatkozik, amely szerint a szövetséges országok fegyveres erői nemzetközi megállapodás alapján, a horvát parlament hozzájárulása mellett, a kormány javaslatára és az elnök előzetes jóváhagyásával léphetik át a horvát határt és folytathatnak tevékenységet az országon belül.

Az elnöki hivatal szerint viszont ez a cikkely csak abban az esetben lenne alkalmazható, ha Ukrajna szövetséges állam lenne, de ilyen értelemben nem az. Ukrajna egyetlen olyan nemzetközi szövetségnek sem tagja, amelyben Horvátország részt vesz, és amely arra kötelezné Zágrábot, hogy nyújtson katonai segítséget számára, és nemzetközi szerződés sem teremt alapot ukrán katonák horvátországi tevékenységére  - olvasható a nyilatkozatban.

Mikolajiv megyében már csak három település van orosz megszállás alatt

A dél-ukrajnai Mikolajiv megyében már csak három települést kell az ukrán erőknek az orosz megszállás alól felszabadítaniuk ahhoz, hogy a megye egészét visszavegye Ukrajna - közölte kedden Vitalij Kim, a régió kormányzója.

A tisztségviselő hozzátette, hogy mindhárom település a tengerbe nyúló kinburni keskeny földsávon található. Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy Natalia Humenyuk, a dél-ukrajnai műveleti parancsnokság sajtóközpontjának vezetője hétfőn közölte: a térségben most információs csendben zajlanak a hadműveletek. Annyit árult el, hogy a tengeren tomboló vihar segíti a terület felszabadítását.

Peszkov: Oroszország már nem akarja megdönteni az ukrán kormányt

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt nyilatkozta, hogy Oroszország már nem akarja a "különleges hadművelet" keretében megdönteni az ukrán kormányt. A háború februári kitörésekor még az volt a cél, hogy a jelenlegi kormány helyett oroszpárti vezetőket tegyenek Ukrajna élére.

Nyílt tűzön főznek idős nők egy lakóház udvarán a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő, az oroszoktól a közelmúltban visszafoglalt Liman városban 2022. november 20-án 
Fotós: Andrij Andrijenko / Forrás: MTI/AP

Négy helyen kínozhatták a herszoniakat

Az ukrán főügyészség közölte, hogy tisztségviselői négy olyan helyet azonosítottak, ahol az orosz erők fogva tartottak és kínoztak embereket Herszon városában.

Luxemburg páncélozott járműveket küld Ukrajnába

Francois Bausch, a nagyhercegség védelmi minisztere és az ország miniszterelnök-helyettese a páncélozott teherautók útnak indításakor azt mondta, hogy a nagy mobilitású többcélú kerekes járművek "erősítik Ukrajnát az önvédelemhez való jogának gyakorlásában".

A WHO szerint ez a tél Ukrajnában a túlélésről szól

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója, Dr. Hans Kluge egy humanitárius folyosó létrehozását sürgette, amely lehetővé teszi az egészségügyi segélyek bejutását Ukrajnába. Különös aggodalmának adott hangot a kelet-ukrajnai donyecki régióban élő 17 000 HIV-beteg miatt, akik - elmondása szerint - közel állnak a kritikus antiretrovirális gyógyszerek kifogyásához.

A pusztító energiaválság, az egyre súlyosbodó mentális egészségügyi vészhelyzet, a humanitárius segítségnyújtás korlátozása és a vírusfertőzések kockázata miatt az idei tél hatalmas próbatétel lesz az ukrán egészségügyi rendszer és az ukrán nép, de a világ és Ukrajna támogatása iránti elkötelezettsége számára is - mondta Dr. Hans Kluge.

Az amerikaiak figyelik az orosz, de az esetleges ukrán háborús bűnöket is

Washington háborús bűnökkel foglalkozó megbízottja azt mondta, hogy az Egyesült Államok figyelemmel kíséri az ukrán erőkkel kapcsolatos vádakat orosz csapatok kivégzésével kapcsolatban, és kijelentette, hogy minden félnek szembe kell néznie a következményekkel, ha visszaéléseket követ el a konfliktusban.

Pénteken az orosz védelmi minisztérium a közösségi médiában elterjedt videókra hivatkozott, amelyek állítólag ukrán katonákat mutatnak be, akik orosz hadifoglyokat végeznek ki. "Nyilvánvalóan nagyon szorosan nyomon követjük ezt" - mondta Beth Van Schaack, az Egyesült Államok globális büntető igazságszolgáltatásért felelős követe. "Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a háború törvényei minden félre egyformán vonatkoznak: az agresszor államra és a védekező államra is, egyenlő arányban" - mondta.

Nincsenek nukleáris biztonsági gondok Zaporizzsjánál

A Nemzetközi Atomeregia Ügynökség megerősítette, hogy nincs közvetlen nukleáris biztonsági aggály Zaporizzsjánál az ágyúzás után. Az ENSZ atomfelügyelő szervezete közölte, hogy a hétvégi, széleskörű károkat okozó ágyúzást követően nincs azonnali nukleáris biztonsági probléma az orosz kézben lévő ukrajnai Zaporizzzsja atomerőműben. A NAÜ helyszínen járt szakértői meg tudták erősíteni, hogy a lövöldözés súlyossága ellenére a kulcsfontosságú berendezések sértetlenek maradtak és nem merültek fel azonnali biztonsági tennivalók.

Civileket evakuálnak Herszonból

Az ukrán hatóságok civileket evakuálnak Herszon és Mikolajiv régió nemrég felszabadult részeiről, attól tartva, hogy az orosz tüzérségi támadások miatti hő-, áram- és vízhiány miatt túl élhetetlenek lesznek a körülmények ezen a télen. Az embereket vonattal viszik Kijevbe.

Felgyorsítják az amerikai fegyverbeszerzéseket

Az amerikai hadsereg felgyorsítja fegyverbeszerzési folyamatát, hogy mielőbb visszatöltse az Ukrajnába küldött fegyverszállítmányok miatt kimerülő készleteit – közölte egy amerikai tisztviselő. Washington mintegy 17,9 milliárd dollár értékű fegyvert küldött Ukrajnába azóta, hogy Moszkva februárban megindította az ország elleni inváziót. A hadsereg fő fegyvervásárlója, Doug Bush újságíróknak azt mondta, hogy a szerződéskötések felgyorsítása a folyamatok egyidejű futtatásával történik, míg az eddigi gyakorlat szerint ezek egymás után futottak.

A Pentagon legfrissebb szerződéses adatai szerint körülbelül 2,6 milliárd dollár értékű szerződést kötöttek az Ukrajnába szállított fegyverek cseréjére, mióta Washington elkezdte használni az elnöki rendelkezést, amelyik vészhelyzetben lehetővé teszi a gyors fegyverszállítást kongresszusi jóváhagyás nélkül.

Az Egyesült Államok október második fele óta mintegy 1 milliárd dolláros szerződést kötött fegyvergyártókkal, főként lőszerekre és rakétákra.

A herszoni szemétlerakónál égették el a holttesteket

Az orosz csapatokat azzal vádolják, hogy megszállásuk alatt holttesteket égettek el egy Herszon szélén lévő szemétlerakónál. A helyszínen lakók és dolgozók azt mondták a Guardiannek, hogy orosz nyitott teherautókat láttak a helyszínen, amelyekről fekete zsákokat dobáltak le, aztán felgyújtották. A levegőt nagy füst és az égett hús bűze töltötte meg. Az égetés után a területet hulladékkal fedték el. Feltételezik, hogy a megszállók saját katonatársaik holttestétől szabadultak meg így, de nem kizárt, hogy ukránok is a szeméttelepre kerülhettek.

Akut válságra figyelmeztet Moldova

Moldova figyelmeztette polgárait, hogy készüljenek fel a kemény télre, mivel „akut" energiaválsággal néznek szembe. Párizsban mintegy 50 ország és intézmény találkozott, hogy az Ukrajna és Románia közé ékelődő Moldovának nyújtható segítségről tárgyaljanak, mivel egyre nagyobb a félelem, hogy az orosz-ukrán konfliktus tovább destabilizálhatja az országot. A nagy menekültáradat mellett potenciális biztonsági fenyegetést is jelent az ukrajnai háború.

Maia Sandu elnök azt mondta: "Ez a háború veszélyezteti az áram- és gázellátást. Nem vagyunk biztosak abban, hogy találunk elegendő energiahordozót otthonaink fűtésére és világítására, és ha találnánk is, az árak megfizethetetlenek számunkra. Ez veszélyeztetheti a társadalmi békénket és biztonságunkat. Tudom, hogy Európában mindenki nagyon magas árat fizet az energiáért, de ugyanezek az árak sokkal rombolóbb hatással vannak országunkra és népünkre."

Sandu szerint Moldova demokráciáját támadják az oroszok által támogatott bűnözői csoportok, akik heti tüntetéseket szerveznek a lemondását követelve.

Márciusig is eltarthatnak az áramszünetek

Az ukránok valószínűleg legalább március végéig áramszünetekkel lesznek kénytelenek együtt élni – mondta egy nagy energiaszolgáltató vezetője. Szergej Kovalenko, a YASNO kijevi magánenergia-szolgáltató vezetője azt mondta, hogy a munkások rohamtempóban végzik a javításokat, igyekeznek minél több munkát elvégezni az igazán hideg időszak előtt.

A hálózatüzemeltető Ukrenergo szerint keddre további leállásokat terveznek.

Megugrott az áramfogyasztás

A tervezett, stabilizáló leállásokon túl rendkívüli áramszünetek is voltak Ukrajnában, mert a fogyasztás időnként magasabb szinten volt, mint amit az ország jelenleg biztosítani tud. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében arra kérte a regionális hatóságok és a helyi közösségek képviselőit, hogy ne hagyják abba a racionális villamosenergia-fogyasztásról szóló kommunikációt.

"Az orosz terroristák támadásai által energiaszféránkat ért rendszerszintű károk olyan jelentősek, hogy mindenkinek nagyon takarékosnak kell lennie, és a fogyasztást a nap óráira szét kell osztania. Különösen nehéz most a helyzet Kijevben és a régióban, valamint Vinnicja, Szumi, Ternopil, Cserkaszi, Odessza régiókban és néhány más városban és körzetben" - mondta az ukrán elnök.

Több mint hétezren érkeztek Ukrajnából hétfőn Magyarországra

Magyarország területére 2022. november 21-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4521 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 2778 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 161 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. november 21-én 36 ember, köztük 19 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában