Szövetség

2022.11.14. 23:38

Kölcsönös tiszteletet vár a külügy Amerikától

Válaszolt a minisztérium Tényi István közérdekű bejelentésére a Pressman-üggyel kapcsolatban.

David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete az érkezése után tartott sajtótájékoztatón a Liszt Ferenc-repülőtéren 2022. szeptember 2-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Nem a kölcsönös tiszteletről szóltak sajnálatos módon az elmúlt hetekben tapasztalható amerikai megnyilvánulások az Amerikai Egyesült Államok egyes képviselői részéről – írta a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi Istvánnak címzett levelében a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Tényi azért tett közérdekű bejelentést a tárcánál, mert Vasvári Csaba és Matusik Tamás, az Országos Bírósági Tanács (OBT) tagjai nemrégiben látogatást tettek David Pressman amerikai nagykövetnél a követség Szabadság téri épületében. 

A tárca levelében reményét fejezte ki, hogy a két ország közötti kapcsolatrendszer „vissza tud térni a kölcsönös tisztelet talajára és újra eredményes tud lenni”. 

A levélben azt is taglalták, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2022. szeptember 14-én informális, kétoldalú találkozó keretében egyeztetett David Pressmannel, a megbeszélés pedig konstruktív hangnemben zajlott. 

Hozzátették: az Egyesült Államok Magyarország szövetségese, és hazánk a józan észre alapozva akarja fejleszteni kapcsolatait az Egyesült Államokkal.

A teljes cikket itt olvashatja el

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában