Munkalátogatás

2022.11.16. 17:28

Novák Katalin: Izraelben tudják, hogyan kell egy országot megvédeni (videó)

A magyar államfő kétnapos munkalátogatásra érkezett Izraelbe.

Forrás: Facebook/Novák Katalin

Az Izraelbe látogató köztársasági elnök Facebook-oldalán azt írta: 

"Ha valahol, Izraelben tudják, hogyan kell egy országot megvédeni. A Vaskupola rakétaelhárító-rendszer a légvédelmet biztosítja". 

Hozzátette, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel megnézték, hogyan működik a rendszer.

"Az elmúlt években az országaink közötti védelmi együttműködés a haderő-fejlesztési programnak köszönhetően megerősödött, a következő időszakban pedig még szorosabb közös munkát tervezünk" – fejtette ki az államfő. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Izraelben szerdán az újságíróknak elmondta: a kormány képviseletében érkezett Izraelbe, védelmi miniszterként is fontos találkozókra, amelyre Izrael Állam elnöke és a leendő miniszterelnök, valamint a leköszönő miniszterelnök invitálta Novák Katalin köztársasági elnököt, akit elkísér találkozóira.

Elmondta: többek között megmutatták nekik azt a kombinált légvédelmi rendszert, amelyet a keddi nap tanulságai kapcsán is érdemes Magyarországnak tanulmányoznia, valamint azt a nagyon jól felépített és egyébként világszerte ismert izraeli magas technológiájú együttműködést, amely az izraeli védelmi ipar, a hadsereg és a légierő között van.

A Vaskupolának nevezett légvédelmi rendszer tulajdonképpen radar és rakéta kombinációja, amely vizualizálja a repülő tárgyakat, majd egy elképesztően magas, összetett technológiai rendszer eredményeképpen meg tudja semmisíteni őket. 

Ez napjainkban magától értetődően nagyon fontos - hangsúlyozta a miniszter.

Ezt követően Novák Katalin és a honvédelmi miniszter is a jeruzsálemi Jad Vasem múzeumban tettek látogatást – derül ki az Origo tudósításából. Az 1953-ban alapított Jad Vasem intézménye a Holokauszt Áldozatainak és Hőseinek Izraeli Emlékhatósága. Novák Katalin végignézte a teljes kiállítást, majd pedig az emlékezés csarnokában a holokauszt több millió áldozatára emlékezett:

A köztársasági elnököt a múzeumban Dani Dayan, az intézmény elnöke fogadta. Novák Katalin megtekintette többek között a Nevek Csarnokát és a Gyermekemlékművet, fellobbantotta az örökmécsest, majd koszorút helyezett el az Emlékezés Csarnokában. A köztársasági elnök a holokausztmúzeum oktatási központjában ezt követően holokauszt-túlélőkkel beszélgetett.

 

Novák Katalin elmondta, hogy kötelességünk időről időre emlékezni a holokauszt áldozataira. A Yad Vashem segít emlékezni, hogy soha ne felejtsük el a történelem legsötétebb időszakát. Kiemelte: itt vannak velünk a Soa túlélői, ami lehetőséget ad arra, hogy azt tegyük, ami egyedül helyes: újra és újra megbocsátásukat kérjük.

 

Emlékeztetett: amellett, hogy köztársasági elnök, három gyermek édesanyja. Jól tudja, hogy az állam sokat tehet az emlékek megőrzéséért, hogy neveljen, segítsen abban, hogy ne felejtsük el emberségünket. A szülők tehetnek azonban a legtöbbet gyermekeik neveléséért, hogy megismerjék a történelmet, a valós tényeket és hogy megértsék, mit kell tenniük annak érdekében, hogy megelőzzék a holokauszthoz hasonló borzalmakat. Ez az intézmény segít abban, hogy emlékezzünk történelmünknek erre az időszakára - mutatott rá Novák Katalin.

Novák Katalin látogatásának további részében találkozik majd Isaac Herczog izraeli államfővel és többek között Benjamin Netanjahu kijelölt miniszterelnökkel is.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában