Miniszterelnöki interjú

2022.11.18. 07:21

Orbán Viktor: a szankciós politika egy lépés a háború felé – HALLGASSA MEG!

Ha Európa úgy tekint magára, mint aki részese ennek a háborúnak, akkor egyre mélyebben vonódik majd be ebbe a konfliktusba – hangsúlyozta a kormányfő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában péntek reggel.

Budapest, 2022. január 28. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2022. január 28-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Fotó: Fischer Zoltán

„A szabály az: ha háború van a szomszédban, nem érezheted magad biztonságban”

– fogalmazott a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Orbán Viktor, kiemelve: nemcsak a fizikai épségünk van veszélyben, hanem a gazdaságunk biztonsága is hiányzik, a sérülékenységet és veszélyeket pedig jól mutatta a Lengyelországba csapódott rakéta.

A kormányfő szerint ha azt folytatjuk, amit eddig csináltunk, ha Európa úgy tekint magára, mint aki részese ennek a háborúnak, akkor egyre mélyebben vonódik majd be ebbe a konfliktusba, akkor az a veszély, amely fenyeget bennünket, egyre erősebb lesz. 

Az interjút itt nézheti meg:

A miniszterelnök a Magyar Nemzet tudósítása szerint kiemelte:

a szankciós politika egy lépés a háború felé.

Mint mondta, ha valaki ily módon beavatkozik egy konfliktusba, akkor állást foglal az egyik háborúzó fél mellett, és lépést tesz a háború irányába. Februárban Európa még óvatosan viszonyult a háborúhoz, majd egyre több olyan intézkedést hoztak, amellyel részeivé váltak a konfliktusnak.

„Lépésről lépésre csúszunk bele ebbe a háborúba, nagyon veszélyes dolog, amit Európa művel. Mi békét akarunk, de rajtunk kívül senki nem követi ezt az irányvonalat”

– tette hozzá. 

„Jó ötletnek tűnik egy szankció, igazságosnak is érezhetik sokan, de magunknak ezzel nagyobb kárt okozunk, mint Oroszországnak, akiket megcéloztunk a szankciókkal” – jelentette ki.

A szankciós politikával kapcsolatban a miniszterelnök arról beszélt, a politika bizonyos esetekben olyan, mint az otthoni életünk. Ha valami nem sikerül, akkor vagy számot vetünk, vagy utóbb a kudarc érzését úgy dolgozzuk fel, hogy máshogyan emlékezünk a történtekre. „Az önbecsapás nem segít, le kell beszélnünk az európai vezetőket arról, hogy gyermekded módon utóbb máshogyan emlékezzenek dolgokra, mint ahogy azok valójában történtek” – fogalmazott. 

A beszélgetést itt meghallgathatja:

A készülő kilencedik szankciós csomagról szólva Orbán Viktor hangsúlyozta, Magyarország sosem támogatta a szankciókat, és sikerült is elérnünk a mentesítéseket.

„Általában nem tartjuk jó európai politikának a szankciók politikáját, ha pedig meghozzák ezeket a döntéseket, ahhoz mindig ragaszkodnunk kell, hogy ránk nézve valamilyen kivételes szabályt kialkudjunk, éppen ezért a legpusztítóbb hatások alól mindig sikerült mentesítést kiharcolnunk”

– hívta fel a figyelmet a kormányfő. Mint mondta, a konzultáció is ezért fontos, mert kemény harcokat vívunk az EU-ban és nagyon fontos, hogy a mindenkori magyar kormány maga mögött tudhassa a magyar emberek támogatását. Amit a magyar kormány mond, azt az egész magyar nemzet így gondolja – véli a miniszterelnök, aki szerint nagy csaták árán, de el fogja érni, hogy ha lesz kilencedik szankciós csomag például az atomenergia kérdésében, mentesítést nyerjünk.

A gazdasági helyzetre térve a kormányfő elmondta: az újabb árstopokkal kapcsolatban ellensúlyozni igen, csökkenteni nem tudják az inflációt. Az EU szankciós politikájával kapcsolatban úgy fogalmazott: „Magyarország a számára súlyos és azonnali gazdasági hanyatlással járó intézkedések alól ki tudja magát húzni, tudunk mentesítést elérni. Például jön Magyarországra orosz gáz. Ha nem jönne, Magyarország gazdasága leállna” – mutatott rá. A kormányfő ugyanakkor megjegyezte azt is: nem tudjuk kihúzni magunkat a szankciós politika általános európai hatásai alól, mint például az infláció. „Az inflációt politikai döntések idézték elő, mint például a szankciók. Ezt nem egy közgazdasági folyamat állítja elő. Politikai döntések következménye a magas infláció, az energiaválság” – tette hozzá.

„Magyarország azt nem tudja célul kitűzni, hogy érinthetetlen sziget legyen az EU-n belül – mondta. – Magyarország azt tudja kitűzni, hogy az elemi érdekeit megvédi, az uniós politika hatásait pedig csökkenti.”

„A kormánynak van egy akcióterve, amelynek része az árstop rendszere, a benzinársapka, a rezsicsökkentés, amellyel minden család havi 180 ezer forint kedvezményt kap” – tette hozzá.

Mint mondta, két lehetősége van egy kormánynak: az első dolog, hogy nem intézkedik, miután kívülről jön a baj, várja, hogy elmúljon. Vagy megpróbálja elhárítani a bajt. A miniszterelnök szerint ilyenkor aktívnak kell lenni és cselekedni kell.

A gazdasági növekedésre vonatkozó kérdésre a miniszterelnök úgy válaszolt, a koronavírus-járvány után gazdasági növekedést tapasztaltunk, a háború azonban negatív hatást hozott magával, ezért látunk csökkenést, de a recesszió az összes európai országot fenyegeti.

Magyarország ebből szeretne kimaradni, szeretnénk megőrizni a teljes foglalkoztatottságot, az EU-átlagot meghaladó növekedést, de fontos a nemzetegyesítés, a családok támogatása.

„Ezekben az ügyekben nemhogy nem akarunk hátracsúszni, de pozitív, előremutató intézkedéseket akarunk hozni, ezekről majd decemberben adunk további tájékoztatást” – jegyezte meg a miniszterelnök. Hozzátette, nem szabad, hogy elhatalmasodjon rajtunk az a gondolkodás, hogy a legfontosabb céljainkat fel kell adni. „Több olyan intézkedést hoztunk, amellyel a vállalkozásokat, a turizmust és minden fontos területet igyekszünk támogatni és elviselhetővé tenni a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben” – emelte ki.

Elmondta, nemcsak a transzformátorállomás kilövése és a szállítmányok megbénulása a fontos, idén választás volt és új kormányt alakított. Amikor azt megalakította, nem voltak még szankciók. Ezért az akkori helyzetnek megfelelő munkamegosztásban állították fel a kormányt – magyarázta Orbán Viktor. Úgy folytatta, azóta megérkeztek a szankciók, amelyek következtében az energiaválság nem ideig-óráig lesz velünk, hanem hosszabb ideig velünk él majd, ehhez alkalmazkodni kell, a kormány szerkezetét tekintve is. Az energia ilyen terület, ennek a felelősségi viszonyok tekintetében is meg kell jelennie a kormányzatban.

„Most néhány évig mindenképpen szüksége van Magyarországnak az energiahelyzetért felelős önálló energiaügyi minisztériumra”

– hangsúlyozta a kormányfő. Szavai szerint a hadsereg megerősítésének kulcskérdése a hadiipar, amit most építünk újjá, ez a második legfontosabb feladat, ezért

Palkovics Lászlót arra kérte fel a miniszterelnök, hogy álljon a magyar hadiipar élére.

A tél közeledtével a kormányfő arról is beszélt, hogy energia szempontjából az idei tél megoldottnak tekinthető, mivel elegendő energiaforrást tároltak be. „Ellátásbiztonsági szempontból fél évre rendben vagyunk, tavasszal viszont a tározókat újra kell tölteni. Ez egész Európa számára kihívás lesz. Mi könnyebb helyzetben vagyunk, mert kiharcoltuk magunknak a mentesítést. Tavasszal – ha a Déli Áramlat működik – déli irányból fel tudjuk tölteni a tározóinkat. Az árak közben az egekben vannak. Növelni kell a következő években saját erőből, az itthon előállított energia mennyiségét” – mondta.

A dollárbaloldallal kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, a titkosszolgálatokért felelős intézmények vezetőinek véleményét meg kell hallgatnia a dokumentumok feloldásával kapcsolatban. Megdöbbentőnek nevezte, hogy a baloldalt külföldről fizetik. A miniszterelnök szerint ezen a ponton az a kérdés merül fel, hogy mit kértek cserébe az amerikaiak ezért a pénzért.

„Aki a zenészt fizeti, az rendeli a nótát. A kérdés az, hogy honnan rendelték meg a nótát, ki fizette és mit kellett teljesíteni”

– tette hozzá. 

„Egy futballcsapat mezén fel vannak tüntetve a szponzorok, tudom, ki van a csapat mögött. A baloldal ezt a gyakorlatot még nem sajátította el. Ez hiba” – zárta gondolatait Orbán Viktor.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2022. január 28-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában