Megalapozott kritika

2022.11.04. 08:36

Országos Bírósági Hivatal: aggasztó a bírók találkozója az amerikai nagykövettel

Az OBT-tagokat, ebben a minőségükben eljárva, nem illeti meg a fokozott védelem – írta a Mandiner megkeresésére az Országos Bírósági Hivatal.

Senyei György Barna, az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke sajtóbeszélgetést tart az OBH székházában 2020. február 4-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Nem csitulnak a kedélyek az Országos Bírói Tanács (OBT) két tagjának a budapesti amerikai nagykövetnél tett látogatása körül. Az egyre nagyobb felháborodásra az OBT a hétvégén közleményben védte meg két tagját, Vasvári Csabát és Matusik Tamást, de a Kúria elnöke sem rejtette véka alá véleményét a találkozóról, ahogy Vejkey Imre, az igazságügyi bizottság elnöke sem. 

A Mandiner megkereste a bíróságok központi igazgatását ellátó Országos Bírósági Hivatalt, hogy mi az álláspontja az ügyről.

A Senyei György Barna által vezetett OBH a lap megkeresésére azt közölte, hogy

nyilvánvalóan vitatható a találkozó indokoltsága és jogszerűsége, ezért megalapozott kritika tárgya lehet.

A hivatal szerint ugyanakkor a felmerült helyzet egy sajátos szabályozási hiátus következménye: a bírósági szervezeti, illetve jogállási törvény nem különbözteti meg elég élesen a bírói és a bíró általi, de nem bírói minőségben eljárva vállalt közszereplés határait.

A bírói tevékenység körében a szabályok egyértelműen meghatározzák a nyilatkozattétel korlátait, az összeférhetetlenségi szabályokat, és bár az OBT-tagok státusukat tekintve bírók, de a kérdéses helyzetben ténylegesen nem bírói minőségükben jártak el, hanem az OBT által – közjogi jogalap nélkül – létrehozott „pozícióikban”, úgy mint az OBT szóvivője és az OBT nemzetközi kapcsolatokért felelős tagja – fejtette ki az OBH.

Arra a kérdésre, hogy szükséges-e az eset kivizsgálása, a hivatal azt írta: az OBH-nak nincs igazgatási hatásköre az OBT felett, így e körben az OBT-tagok tevékenységét sem ellenőrizheti, feladataik körét és annak ellátása során tanúsítandó magatartásukat a jogszabályok, valamint az etika írott és íratlan szabályai határolják be.

Ezek számonkérhetősége azonban a hatályos jogban érdemben nem megoldott – szögezték le.

Hozzátették: ugyanakkor le kell szögezni, hogy az OBT-tagokat e minőségükben eljárva nem illeti meg a bírákat az ítélkező tevékenység közben megillető fokozott védelem.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában