Kérdőív

2022.12.02. 22:38

A szülők véleményére is kíváncsi a Belügyminisztérium

A Belügyminisztérium a Kréta rendszerben elérhető kérdőívet küldött minden olyan szülőnek és gondviselőnek, akinek gyermeke a köznevelésben tanul. Az anonim módon, december közepéig kitölthető kérdések az oktatásban leginkább érintettek véleményének megismerését célozzák – jelezte a tárca közleményében.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által szervezett demonstráció résztvevői az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2022. március 19-én

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A Belügyminisztérium által csütörtök délután kiküldött kérdőívet a Kréta rendszerben 2022. december 15-ig tölthetik ki a köznevelésben tanuló diákok szülei és gondviselői. A kérdésekre mindenki anonim módon válaszolhat, személyes adatokat nem szükséges megadni – hívták fel a figyelmet, kiemelve: a kérdőív fontos jellemzője az is, hogy a válaszokat az osztályfőnökök és a tanintézetek munkatársai nem láthatják. Ha pedig egy szülőnek vagy gondviselőnek több gyermeke is tanul a köznevelésben, több kérdőívet is kitölthet – tették hozzá.

Miután a kitöltő megadja gyermeke életkorát és megjelöli iskolájának fenntartóját (tankerületi, egyházi, felsőoktatási intézmény, egyéb), tíz kérdésre válaszolhat. Az anonim módon kitölthető kérdőív olyan kérdéseket tartalmaz, amelyek a többi között a tanuló életkorára és tanulási szokásaira kérdeznek rá. Emellett olyan témaköröket érintenek, mint a biztonságos és rendezett iskolai környezet, a házi feladat elkészítésének időigénye, a tanulók tanítási órákon kívüli, szervezett elfoglaltságai, illetve az iskolai teljesítmény objektív mérése. Mindezeken felül a válaszolók saját véleményüket és javaslataikat is megfogalmazhatják, illetve válaszolhatnak arra a kérdésre is, egyetértenek-e azzal, hogy a pedagógusok bevonják a demonstrációkba a tanulókat.

A Belügyminisztérium hangsúlyozta: elkötelezett az oktatás minőségének javítása és amellett, hogy a gyermekek megfeleljenek a jövő kihívásainak, ezért szeretné megismerni az érintettek véleményét, amit figyelembe vesz a köznevelési rendszer megújításáról szóló fejlesztési terveiben. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a tárca köznevelési államtitkársága ebben az évben már két alkalommal végzett hasonló kérdőíves felmérést a pedagógusok körében. A két kérdőívet összesen 57 ezren töltötték ki.

Folytatódó tiltakozások

A Tanárok a Tanárokért elnevezésű csoport Facebook-oldalán közzétett tiltakozási felhívásához összesen 71 iskola 697 tanára csatlakozott ma reggelig. A résztvevők azért demonstráltak, mert polgári engedetlenség miatt rendkívüli felmentéssel elbocsátották szerdán a Karinthy Frigyes Gimnázium hat, illetve az Eötvös József Gimnázium és a Vörösmarty Mihály Gimnázium egy-egy tanárát. Péntek reggel Budapesten néhány száz diák és szülő demonstrált a budapesti Eötvös József Gimnázium előtt, majd az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium néhány tanulója is csatlakozott hozzájuk. A résztvevők leragasztott szájjal, feltett kézzel tiltakoztak öt percig, a tüntetés kilenc órakor ért véget.

Az Eötvösben ugyan volt tanítás, de volt olyan szervező, aki azt mondta, mindenki eldöntheti, részt vesz-e az órákon vagy sem. Délben csaknem ezer diák és szülő gyűlt össze a Karinthy Frigyes Gimnázium előtt, ahol az igazgató december 1-jére és 2-ára rendkívüli szünetet rendelt el. A demonstrálók a hat elbocsátott pedagógussal együtt elindultak a Külső-Pesti Tankerületi Központ épületéhez, ami zárva volt. Tanítás a Vörösmarty és a Szent László Gimnáziumban sem volt pénteken. Utóbbiból ugyan senkit nem bocsátottak el, viszont olyan sok tanár nem vette fel a munkát, hogy rendkívüli szünetet kellett elrendelni. Az intézménynél este mécseseket gyújtanak a tiltakozók. Szombatra a Tanárok a Tanárokért csoport, a Pedagógus Egység és a Tanítanék Mozgalom szervez tüntetést a Klebelsberg Központ elé.

Az eredeti cikket itt olvashatja el

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában