Tiltott finanszírozás

2022.12.08. 09:16

Halász János ÁSZ-vizsgálatot kezdeményez a dollárbaloldal ügyében

Tiltott pártfinanszírozás gyanúja miatt az Állami Számvevőszéknél (ÁSZ) tett közérdekű bejelentést a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke – tudta meg a Magyar Nemzet.

Halász János, a Fidesz képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. június 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Halász János a Nemzeti Információs Központ főigazgatója által jegyzett tájékoztató megállapításaira hivatkozva kezdeményezett vizsgálatot az ÁSZ elnökénél.

A politikus a Windisch Lászlónak címzett közérdekű bejelentésében felidézte, hogy az Action for Democracy (AD) amerikai NGO a 2022. évi parlamenti választásokkal kapcsolatos ellenzéki kampánytevékenységek finanszírozása érdekében 1,848 milliárd forinttal támogatta a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalmat (MMM).

Ezen összegből az MMM mintegy 1,4 milliárd forintot fizetett ki a közösségi médiás ügynökségként működő és tanácsadói feladatokat is ellátó DatAdat-cégcsoportnak, melyben magyar és külföldi címen bejegyzett cégek is megtalálhatók.

Halász János a közérdekű bejelentésében jelezte: megvizsgálva a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz tartozó Meta közösségimédia- (Facebook- és Instagram-) felület és a Google hirdetési fiókok felhasználásával 2022. január 1. és április 3. közötti időintervallumban megjelentetett hirdetési statisztikákat, kiderül, hogy kampánytevékenység céljából több mint 172 millió forint értékben történt költés az MMM részéről. A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy szervezet a hivatalosan közzétett beszámolója alapján csak Facebook-hirdetésekre megközelítőleg 530 millió forintot költött.

A politikus álláspontja szerint a közösségi médiában kampányszerűen felbukkanó hirdetésekkel politikai tevékenységet kifejtve az MMM egyértelműen az országgyűlési választáson elinduló jelölő szervezetet, illetve pártot vagy jelöltet támogatta.

A teljes cikket itt olvashatja el

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában