Döntés

2022.12.07. 22:47

Keményen megemelte a kormány az olajcégek extraprofitadóját

A részletek december 7-én, szerda este jelentek meg a Magyar Közlönyben – adta hírül a Magyar Nemzet.

Illusztráció

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet, miszerint a kormány a szankciós benzinárakból keletkező extraprofitot elvonja és azt a rezsivédelmi alapba irányítja. A kormányrendelet értelmében december 8-tól 40 százalékról 95 százalékra emelkedik az adó mértéke a Brent olaj és az Oroszországból származó kőolaj közötti árrésre – írja a Magyar Nemzet.

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán a szerdai kormányülésről jelentkezve közölte: 

„Az elmúlt napokban a brüsszeli kőolajszankciók hatályba léptek, bekövetkezett az, amitől tartottunk. Mostantól szankciós benzinárak vannak érvényben egész Európában. Magyarországon az ebből keletkező extraprofitot elvonjuk és a rezsivédelmi alapba irányítjuk.”

A bejelentés előzménye egy másik kormányzati bejelentés, amelyet hétfőn későn este egy rendkívüli kormányinfón tett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója.

Közölték: a hatósági benzinárat meg kell szüntetni a brüsszeli szankciók hatásai miatt. Így 13 hónap után ismét a piaci áron kell tankolniuk a magyar családoknak. Gulyás Gergely elmondta, Magyarország hiába harcolt eredményesen a szankciók ellen és kapott mentesítést, mégis bekövetkezett, amitől tartottunk.

A teljes cikket ITT olvashatják el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában