Helyreállítási program

2022.12.13. 06:04

Megszavazták a tagállamok a hazánknak járó EU-s pénzeket

Létrejött a nagy brüsszeli megállapodás az EU-s pénzekről. Döntöttek a magyar helyreállítási programról és a magyar EU-s pénzek felfüggesztéséről is.

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a Karmelita kolostorban 2022. május 9-én

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Benko Vivien Cher

A tagállamok jóváhagyták Magyarország nemzeti tervét – írja az Európai Tanács közleménye nyomán a Mandiner.

Az uniós tagállamok nagykövetei azt javasolják a tanácsnak, hogy fogadják el a Magyarország helyreállítási tervét jóváhagyó végrehajtási határozatot, és indítsák el a hivatalos elfogadáshoz az eljárást. A határozat elfogadását és a 27, korábban az unió által említett „szupermérföldkő” teljesítését követően Magyarország

5,8 milliárd euró, azaz 2500 milliárd forint összegű támogatást vehet igénybe.

A nagy brüsszeli megállapodás fontos része volt még a jogállamisági feltételrendszer. A csomagban megszületett a megállapodás:

a helyreállítási program 5,8 milliárd eurós támogatási keretét elfogadja a tanács.

A tanács felfüggesztett összesen 6,3 milliárd eurót, viszont mivel elfogadta az 5,8 milliárd eurós támogatási keretet, így a felfüggesztett pénzek sem vesznek el.

A kedvező magyar lépésekért cserébe a 65-ről 55 százalékra csökkentették a felfüggeszteni javasolt arányt.

Fontos kiemelni a 6,3 milliárd euró felfüggesztése kapcsán, hogy a felfüggesztést a tanács a bizottság javaslata alapján az uniós finanszírozás elvesztése nélkül megszüntetheti, ha a hazai helyzetet megfelelőnek találják két éven belül.

A tanács ezek mellett döntött a 15 százalékos globális minimumadóról és 18 milliárd eurós támogatást fogadott el Ukrajnának.

A teljes cikket ITT olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában