Fokozódó nyomás

2022.12.15. 16:58

Novák Katalin: amikor a magyar–szerb határt védjük, Európát is védjük (videó)

A magyar államfő Aleksandar Vucic szerb elnökkel és Andrej Babis korábbi cseh miniszterelnökkel, elnökjelölttel látogatta meg a szerb–magyar határt.

Forrás: Novák Katalin Facebook oldala

Amikor a magyar–szerb határt védjük, Európát is védjük, közösen – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön Kelebián a déli határzárnál.

A magyar államfő Aleksandar Vucic szerb elnökkel és Andrej Babis korábbi cseh miniszterelnökkel, elnökjelölttel közös határlátogatása utáni sajtótájékoztatójukon azt mondta, a határ a szuverenitás szimbóluma és „garantálja, hogy meg tudjuk őrizni biztonságunkat”.

Kijelentette, ahhoz, hogy Európa hosszú távon is a béke szigete maradhasson, különbséget kell tenni illegális bevándorló és menekült között. Magyarország minden segítséget megad az Ukrajnából érkező menekülteknek. A háború kezdete óta több mint egymillióan érkeztek – közölte az államfő.

Novák Katalin hangsúlyozta: az illegális bevándorlással szemben Magyarország az első perctől a leghatározottabban fellép. A migrációs nyomás fokozódik, idén a tavalyinál kétszer többen, 261 ezren próbáltak illegálisan bejutni Magyarországra – mondta.

Kitért arra, hogy egyre több az embercsempész, és egyre agresszívebbek azok, akik illegálisan akarják átlépni a határt. Mindennaposak a határt védőket érő támadások.

A határsértők 90 százaléka Szerbia felől érkezik, ezért is fontos az együttműködés, a határ közös védelme – hangsúlyozta Novák Katalin, hozzátéve, Magyarország és Szerbia közösen lép fel az illegális migrációval szemben az észak-macedón-szerb határon is.

Andrej Babis kiemelte, az illegális migrációt az embercsempészek szervezik, akik eurómilliárdokat szednek be azoktól, akik menekülnek az országukból vagy akiket – egy jobb élet ígéretével – rávesznek hazájuk elhagyására.

A cseh elnökválasztáson induló politikus emlékeztetett arra, óriási kritika zúdult Magyarországra 2015-ben, amikor felépítette a határt védő kerítést. Azóta mindenki megváltoztatta a véleményét – tette hozzá.

Az egykori miniszterelnök rámutatott arra, hogy a határok védelme Európa biztonságának kérdése.

Andrej Babis üdvözölte Horvátország schengeni csatlakozását, de érthetetlennek nevezte Ausztriának a Románia és Bulgária belépésével szemben emelt vétóját. Úgy fogalmazott, Európának szüksége van Szerbiára, Romániára, Bulgáriára, és az egész Nyugat-Balkánra, függetlenül attól, hogy uniós tagok vagy sem.

Szükség van az együttműködésre Törökországgal is, és Európának segítene kellene Szíria újjáépítését, hogy a menekültek hazatérhessenek - közölte a cseh politikus.

Aleksandar Vucic szerb elnök közölte, Szerbia két intézkedést is hozott az illegális migrációval szemben: az EU kérésével összhangban leállította a vízumkiadást négy ország állampolgárainak, és megerősítette az észak-macedón, valamint a bolgár határ védelmét.

A hatóságok több településen – Szabadkán, Horgoson és Palicson is – felléptek a fegyveres embercsempész csoportokkal szemben – tudatta a szerb államfő.

Novák Katalin kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, Európának nem érdeke, hogy Románia és Bulgária a schengeni övezeten kívül maradjon. Ez összefüggésben van a migrációval is, sokkal hatékonyabban védhetők a külső határok, ha azok közelebb vannak a kibocsátó országokhoz.

Szintén kérdésre válaszolva a magyar államfő közölte: az ukrajnai háború Európának és a világ jelentős részének komoly kihívást jelent. Nemcsak a közvetlen háborús hatások, hanem az ennek következtében kialakuló infláció, a gazdasági nehézségek és energiaellátási problémák miatt is.

Erre az egyik megoldás Európa energiafüggetlenségének erősítése, emellett olyan vezetőkre van szükség, akik képesek a gazdasági nehézségeket hatékonyan kezelni – mondta a köztársasági elnök.

Novák Katalin egyetértett azzal az újságírói felvetéssel, hogy erősebb rendőri jelenlétre lenne szükség a magyar–szerb határon. Éppen ezért működik együtt Magyarország más országokkal, és jövőben is várja azokat a partnereket, amelyek nyitottak a kooperációra – közölte.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában