Orosz–ukrán háború

2022.12.04. 07:01

Szumi megye határát támadták az oroszok

284. napja tart a háború a szomszédban.

Ukrán katonák egy BM21 Grad típusú rakéta-sorozatvetővel lőnek orosz állásokat a frontvonalon, a Donyecki területen levő Bahmut közelében 2022. november 24-én

Forrás: MTI/AP/Libkos

Gyorsabban fogy az oroszok lőszere, mint ahogy pótolni tudnák

Legalábbis az amerikai hírszerzés szerint. Az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója (DNI) egy kaliforniai konferencián azt közölte: 

Oroszország olyan "rendkívüli" mértékben éli fel lőszerkészleteit az ukrajnai hadműveletekben, hogy nincs elegendő gyártási kapacitása a fogyóban lévő eszközök pótlására. 

Avril Haines szombaton a Reagan Nemzeti Védelmi Fórum pódiumbeszélgetésén kijelentette, hogy mivel Oroszország saját forrásból nem képes újragyártani azokat a fegyvereket és lőszereket, amelyeket elhasznál, ezért fordul más országokhoz utánpótlásért.

A hírszerzési vezető elmondta, hogy 

Észak-Koreából eddig némi tüzérségi lőszerhez jutott Oroszország, de "jelen pillanatban ennek mennyisége nem sok". Irántól precíziós eszközöket próbál beszerezni az orosz katonai vezetés, mint a már bevetett iráni drónokat

 - tette hozzá.

Megjegyezte, hogy a háború üteme az utóbbi időszakban - a tél beálltával és az orosz erők herszoni visszavonulásával - lelassult, és arra számítanak, hogy a következő hónapokban is marad az alacsony intenzitású konfliktus. A jelenlegi várakozások szerint a következő ukrán ellenoffenzíva tavasszal lehet, addig a szembenálló felek újrendezik soraikat, feltöltik készleteiket - hangoztatta az amerikai hírszerzés igazgatója és hozzátette, hogy meglátása szerint ez a helyzet inkább az ukrán erőknek kedvezhet.

Avril Haines azokra a korábbi híresztelésekre utalva, hogy Vlagyimir Putyin környezete nem közli vele a rossz híreket, megjegyezte, hogy az orosz elnöknek mára sokkal pontosabb képe van azokról a kihívásokról, amelyekkel az orosz hadsereg szembesülni kényszerül.

Ukrán katonák gyakorlatoznak Csehországban

Ukrán katonák vesznek részt Csehországban egy előre betervezett hadgyakorlaton - közölte Karel Rehla tábornok, a cseh hadsereg vezérkari főnöke vasárnap Prágában.

A cseh védelmi minisztérium biztonsági okokból nem közölte, hogy hány katona tartózkodik Csehországban, illetve mikor és hogyan érkeztek az országba. A cseh parlament november végén hagyta jóvá azt a kormánydöntést, miszerint a jövő év végéig a csehek mintegy 4000 ukrán katona számára biztosítanak speciális kiképzést. A kiképzésre négy egy-egy hónapos szakaszban kerül sor.

A prágai védelmi tárca korábbi közlése szerint a cseh hadsereg az ukrán harckocsizó egységek és speciális egységek katonáit fogja kiképezni.

 A kiképzés költségeit 975 millió koronára (mintegy 16 milliárd forintra) tervezte a cseh kormány. A pénzt az Európai Unió megtéríti.

Jana Cernochová védelmi miniszter kijelentette: a kiképzés a cseh hadsereg számára is hasznos, mert megismerkedhet az ukránoknak a mostani háborúban szerzett tapasztalataival.

Ukrán haditengerészet: tiltott vegyi gránátokat használnak az orosz erők

Tiltott vegyi fegyvereket, K-51-es típusú aeroszolgránátokat használnak az ukrán fegyveres erők ellen az országot támadó orosz erők - állította az ukrán haditengerészet vasárnap a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

A közlés szerint klórpikrin gázt tartalmazó gránátokat vetnek be Ukrajna keleti részén az ukrán erők ellen. 

A gránátból kiáramló gáz füstje légzési nehézségeket okoz, emiatt az ukrán katonák védőfelszerelésben kénytelenek tartózkodni az állásaikon

 - tette hozzá a haditengerészet.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megyei kormányzó az Eszpreszo televízió műsorában arról beszélt, hogy az időjárás kedvez az ukrán erőknek Szvatove és Kreminna települések irányban. "A közeljövőben kedvező híreket várunk az ukrán fegyveres erők sikereiről" - fűzte hozzá. Megjegyezte, hogy a régióban "partizánok" is segítik az ukrán tüzérséget az ellenség tartózkodási helyének megállapításában.

Ferenc pápa újabb imanapot hirdetett meg az ukrajnai béke érdekében

Ferenc pápa vasárnap bejelentette, hogy a békének kívánja szentelni a szeplőtelen fogantatás december 8-i ünnepnapján mondandó imádságot.

Az egyházfő a vatikáni Szent Péter téren, a vasárnap déli úrangyala imádság után mondott olasz nyelvű beszédében közölte, hogy az idei ünnepnapon Szűz Mária közbenjárására bízza a békéért mondott imát.

Hozzátette, hogy a december 8-i ima „különösképpen a mártír ukrán népért” szól.

Ferenc pápa a háború kirobbanása óta több alkalommal mondott már imát a békéért az általános audienciákon. Egy hónappal a háború kezdete után, március 25-én a Szent Péter-bazilikában bemutatott bűnbánati szertartás keretében felajánlotta Oroszországot és Ukrajnát Mária szeplőtelen szívének.

Több mint ötszáz település van még mindig áram nélkül Ukrajnában

Több mint 500 ukrán településen nem volt áram vasárnap sem, miután az elmúlt hetek orosz támadásai nagymértékben megrongálták az ország elektromos hálózatát – közölte Evhen Jenin, a belügyminiszter első helyettese az ukrán televízióban.

Kijelentette, hogy az orosz erők továbbra is támadják az ország létfontosságú infrastruktúráját. Jelenleg az ország nyolc régiójában 507 településen nincs áramszolgáltatás.

JÉZUS KRISZTUS
Olekszandr Drabinko ukrán metropolita (k) szertartást vezet a Jézus Színeváltozása ortodox székesegyházban, Kijevben 2022. december 3-án, az orosz légi csapások okozta kijevi áramkimaradások egyike alatt
Fotós: Efrem Lukackij / Forrás: MTI/AP

Hozzátette, hogy Harkiv régió a leginkább érintett, ahol 112 falu van elszigetelve. Donyeck és Herszon régiókban több mint 90, Mikolajiv régióban 82, Zaporizzsja régióban 76, míg a luhanszki régióban 43 helyen nincs áram.

Szombaton az ukrán hatóságok ismét arra szólították fel a civileket, hogy a romló életkörülmények ellenére tartsanak ki.

A déli Mikolajiv régió kormányzója, Vitalij Kim a televízióban azt mondta, hogy ki kell tartani, miközben az áramkimaradások naponta többször sötétségbe borítják az ukránok millióit, nem is beszélve a hidegről. A hőmérséklet már több napja fagypont alatt van az országban.

Heves harcok Bakhmutnál

Egy grúz katonára hivatkozva a grúz média arról számolt be, hogy Ukrajnában a Donyecki területen lévő Bakhmut város közelében egy 10 órán át tartó csatában öt ukrán oldalon harcoló grúz katona halt meg.

A forrás szerint egy parancsnok pedig megsebesült.

Heves orosz bombázások Donyeckben

Az ukrán rendőrség közlése szerint az orosz erők az elmúlt 24 órában 12 település ellen indítottak tüzérségi támadást Donyecki területen, ezekben 29 polgári létesítményt rongáltak vagy semmisítettek meg – köztük 15 lakóházat, egy gyárat és egy gépgyártó üzemet is.

Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Az ukrán hadvezetés közlése szerint az orosz–ukrán háborúban meghalt orosz katonák száma elérte a 91 150 főt. Állításuk szerint az ukrán hadsereg többek között megsemmisített 2922 orosz tankot, 281 repülőt és 263 helikoptert is.

Az orosz csapatok állítólag aláaknázzák Szeverodonyecket

Az ukrán szeverodonyecki katonai közigazgatás vezetője, Oleksandr Sztrjuk szerint az orosz erők aláaknázzák a város kulcsfontosságú épületeit, köztük az egészségügyi létesítményeket a jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló városban.

Ukrajna szerint 10-13 ezer ukrán katona halt meg eddig a háborúban

Mihajlo Podoljak főtanácsadó szerint 10000-13000 ukrán katona halt meg eddig a háborúban; ez az adat messze elmarad a nyugati vezetők becsléseitől – írja The Guardian.

Podoljak szerint a civil áldozatok száma viszont jelentős, a legfrissebb adatok szerint például az elmúlt 24 órában legalább három civil meghalt és 16 megsebesült Ukrajnában.

Microsoft: Oroszország valószínűleg fokozni fogja az Ukrajna és szövetségesei elleni kibertámadásait

Clint Watts, a Microsoft kibertámadások elemzésével foglalkozó központjának vezetője figyelmeztetett, hogy a tél folyamán további orosz kibertámadások várhatóak.

Szerinte Oroszország többek között folytatni fogja az ukrán kritikus infrastruktúra elleni kibertámadásokat is.

Durva harcok

Az ukrán főparancsnokság szerint az elmúlt napon 17 orosz támadást vertek vissza luhanszki és donyeck megyei települések közelében.

Az ukránok szerint továbbá egy orosz Szu-25-ös repülőgépet és egy Orlan-10 típusú drónt is lelőttek, valamint több orosz katonai célpontot is megsemmisítettek.

Az amerikai hírszerzés szerint

Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója szerint az orosz erők Ukrajnában gyorsabban használják el a lőszereit, mint ahogy azt az ország pótolni tudja.

Haines az NBC News-nak elmondta, hogy Oroszország a precíziós lőszereket még a hagyományos lőszereinél is gyorsabban használta fel.

Több mint 9000 menekült érkezett szombaton

Magyarország területére 2022. december 3-án 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 5961 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3380 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 170 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Az ukrajnai háború elől 2022. december 3-án 257 ember, köztük 83 gyerek érkezett Budapestre vonattal.

Szumi megye határát támadták az oroszok

Az orosz erők ágyúzták Esman települést, és 120 mm-es aknavetőkkel eltalálták a határ menti falut – közölte Dmitro Zsivickij Szumi megye kormányzója a Telegramon.

A régió területén legalább négy akna robbant fel.

A robbanás következtében több vezeték és egy helyi vállalkozás műhelye is megrongálódott. Halálos áldozatról nem érkezett jelentés.

Minden orosz kollaboráns elhagyta a Herszon melletti Oleskijt

Minden orosz kollaboráns elhagyta Oleskij városát, amely a Dnyipro folyó keleti partján található, 23 kilométerre Herszontól – jelentette a Nemzeti Ellenállási Központ.

A központ jelentése szerint ezek az emberek a közigazgatásban és a rendőrségnél töltöttek be tisztségeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában