Nehéz idők

2023.01.27. 10:05

Az infláció növekedésével együtt nőtt a bolti lopások száma is Franciaországban

Az emberek egyre többet költenek az élelmiszerekre és egyre többen vannak olyanok, akik nem tudják kigazdálkodni a megdrágult termékek árát. A statisztikák szerint 2022-ben több mint 42 000 bolti lopást regisztráltak a hatóságok Franciaországban, ami 14 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Mike_shots

Franciaországban a tavalyi évben jelentősen megugrott az infláció, éves szinten 6,2 százalékos volt a pénzromlás, ám az élelmiszerek esetében ennél sokkal magasabb, 12,1 százalékos volt, derül ki a francia statisztikai hivatal (INSEE) által novemberben közzétett adatokból – adta hírül a V4NA.

A drágulással egyenes arányban egyre gyakoribbak a bolti lopások is. A Le Parisien hívta fel rá a figyelmet, hogy a statisztikák szerint 2022-ben több mint 42 000 ilyen esetet regisztráltak a hatóságok, ami 14 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. Elsősorban élelmiszert emelnek el az emberek fizetés nélkül, de a ruhák is népszerűek.

A jelenség mind a nagyvárosokban és azok vonzáskörzetében, mind vidéken szembetűnő: 

a városokban 2021-ben 23 377 bolti lopás történt, 2022-ben pedig 26 829 ilyen esetet jelentett a rendőrség, ami 14,77 százalékos növekedés. A falvakban, kisebb településeken a 2021-ben regisztrált 13 152 bolti lopás 2022-ben 15 093-ra nőtt, ami megfelel a városokban történt esetek növekedésének arányával, 14,76 százalékos emelkedés volt itt is.

Az Unité SGP Police nevű rendőrszakszervezet titkára, Jean-Christophe Couvy is megszólalt a jelenséggel kapcsolatban: elmondása szerint olyanok is lopnak élelmiszert, akikre ez eddig nem volt jellemző. 

Egyre több idős ember és diák is arra kényszerül ugyanis, hogy fizetés nélkül vigyen el a boltból ennivalót, mivel nem tudják kifizetni.

Nemcsak az élelmiszerlopások száma ugrott meg Franciaországban az utóbbi időben, egyre több a pofátlan tolvaj is, a minap egy amiens-i butik tulajdonosa osztott meg a közösségi oldalakon egy felvételt, melyen tisztán látszik, ahogy egy férfi válogat az ingek között, majd körülnéz és elteszi az egyiket a táskájába.

A bolt tulajdonosa azt írta a Twitteren, hogy a héten ez volt a második lopás az üzletben, és már elege van a tolvajokból, akik 700 eurós kárt okoztak neki. A rendőrségen feljelentést tett a tulaj, de azt mondták neki, hogy szinte semmi esély az elkövető kézre kerítésére – írja a CNews hírportál.

A felvételt közzétevő kereskedő, Jérôme Jean a Sud Radiónak nyilatkozott az esettel kapcsolatban. Elmondása szerint egyrészt azért osztotta meg a tolvajról készült felvételt a közösségi médiában, hogy ily módon fejezze ki a többi kereskedő iránti szolidaritását, akik hasonló helyzetben vannak, mint ő, másrészt pedig azért, mert így kívánta felhívni az állami hatóságok figyelmét a jelenségre. Véleménye szerint ugyanis le kellene tartóztatni és el kellene ítélni a bolti tolvajokat, máskülönben újra lopni fognak.

A Le Parisien arról is beszámol, hogy a bolti lopásokról pár évvel ezelőtt készített felmérést a lyoni Cabinet Pannaud nevű magánnyomozó iroda, kiemelve, hogy 2017-ben az általuk gyűjtött adatok szerint a kiskereskedők lopásokból adódó kára mintegy 5,3 milliárd euróra rúgott. 

A leggyakrabban eltulajdonított termékek a sajtok, a borotvapengék, a ruházati kiegészítők, a parfümök és a húskészítmények voltak.

A megszaporodott bolti lopásokra felhívta a figyelmet a kis- és középvállalkozókat tömörítő CPME nevű szervezet is, közleményt adtak ki, melyben azt kérik, hogy a büntető törvénykönyvbe külön bűncselekményként vegyék bele a bolti lopást, és azt kérik, hogy ezt a fajta bűncselekményt a törvényhozók azonnal pénzbírsággal büntessék, az elkövető bíróság elé állítása nélkül.

Visszatérve a francia diákok életére: az Euronews stábja karácsony előtt készített egy riportot, melyben rávilágít, hogy a francia egyetemisták egyre rosszabb helyzetben vannak, a riporter elmondása alapján a francia diákok ötöde a szegénységi küszöb alatt él. 

Az Euronews munkatársai egy ételosztáson forgattak, a felvételen jól látszik, hogy több száz egyetemista áll sorba az ingyen ételért és ruháért, a riporter arról is beszámolt, hogy ez mindennapos jelenség.

 A stábnak nyilatkozó két egyetemista elárulta, hogy a kivi számukra már luxuscikknek számít.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában