Voks

2023.01.14. 08:55

Fidesz–KDNP vagy dollárbaloldal – kit választanak a jászberényiek?

Nagy a tétje a vasárnapi időközi önkormányzati választásnak Jászberényben, ahol a településen élők arról döntenek, hogy a jobboldalra vagy továbbra is a baloldalra, a DK-nélküli csonka szivárványkoalícióra bízzák a város vezetését.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: roibu

 A vasárnapi választáson négy polgármesterjelölt – Besenyi Orsolya (független, de Fidesz–KDNP-támogatással indul), Budai Lóránt (Közösen Jászberényért Egyesület), László Péter (Mi Hazánk) és a független Nagy Tímea – méreti meg magát. A tíz egyéni képviselői helyért a Fidesz–KDNP, a Közösen Jászberényért Egyesület és a Mi Hazánk minden egyéni választókerületben indít jelöltet, öten pedig függetlenként indulnak – írja a Magyar Nemzet. 

A lap arról ír, hogy a jobboldal számára az a tét, hogy több mint három év után sikerül-e visszavenni a város vezetését. Mint ismert, 2010 és 2019 között a Szabó Tamás, a Fidesz–KDNP vezette a települést, őt váltotta a polgármesteri székben a jobbikos Budai Lóránt, aki mögött akkor a Közösen Jászberényért Egyesületben lényegében a teljes baloldal felsorakozott. A mostani választáson szintén Budai a baloldal közös jelöltje, annyi változással, hogy a Demokratikus Koalíció kihátrált, teljes egészében kimaradt a baloldali összefogásból, a Közösen Jászberényért Egyesület jelöltcsapatából. A cikk szerepe van ebben a DK helyi erős emberének, Gedei Józsefnek, Jászberény volt polgármesterének, aki 2021 szeptemberében, a baloldali előválasztási kampányban összerúgta a port Budai Lóránttal. 

A Magyar Nemzet cikke felidézi, hogy a két politikus közötti konfliktust az okozta, hogy a Demokratikus Koalíció 2019-ben visszaléptette Gedei Józsefet Budai Lóránt javára, ám utóbbi a 2021-es előválasztáson nem viszonozta a gesztust. Ehelyett Budai az MSZP–Párbeszéd–LMP–Jobbik közös jelöltje, Kertész Ottó mellett tette le a garast. 2021 decemberében Gedei József lemondott az alpolgármesteri tisztségről, ezt követően pedig a legnagyobb kritikusa lett Budainak, akit  vállalhatatlannak, törvénysértőnek, gyávának és alkalmatlannak titulált a közösségi oldalán.  

A kemény kampányban a baloldal botrányt botrányra halmozott, össztűz alá vette a független, de a Fidesz–KDNP támogatásával induló Besenyi Orsolyát és csapatát. Ugyanakkor a helyiekben az is hatalmas felháborodást váltott ki, amikor kiderült: a baloldal kampányára gyűjtést szervezett és a guruló dollárokból is támogatta  Márki-Zay Péter bukott közös baloldali miniszterelnök-jelölt, Hódmezővásárhely polgármestere.  

Az eredeti cikket ITT lehet elolvasni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában