Educatio kiállítás

2023.01.12. 12:46

Hankó Balázs: a világ élvonalában van a magyar felsőoktatás

Magyarországon 11 egyetem a világ élvonalában van, "a legjobb öt százalékban szereplünk, mondhatjuk, hogy topligásak vagyunk" – hangoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a 23. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás megnyitóján csütörtökön Budapesten.

Érdeklődők a Pannon Egyetem standjánál a 23. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon a budapesti Hungexpón a megnyitó napján, 2023. január 12-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Ritka az az ország, ahol tíz egyetemistából nyolc állami ösztöndíjjal kezdheti meg tanulmányait – emelte ki Hankó Balázs.

 Az állami ösztöndíj mellett ráadásul 33 különböző ösztöndíjat kínálnak, mintegy 70 milliárd forintból, 170 ezer hallgatónak

 – fűzte hozzá.

HANKÓ Balázs Zoltán
Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára beszédet mond a 23. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás megnyitóján a budapesti Hungexpón 2023. január 12-én
Fotós: Kovács Attila / Forrás: MTI

Azt mondta, Magyarország megmaradásához, felemelkedéséhez, sikeréhez mindig szükséges volt az a szellemi háttér, amit a magyar egyetemek biztosítottak. 

"Ha sikeresek vagyunk, mindig vannak olyanok, akik irigyek ránk, ezért szeretném hangsúlyozni, hogy minden körülmények között megvédjük a magyar hallgatókat, kutatókat, őket sérelem nem érheti"

 – szögezte le Hankó Balázs.

Az államtitkár szavai szerint Magyarországon jó ma egyetemistának lenni, mert a hallgatók választanak egyetemet, ők döntik el, hogy mit tanulnak, szabadon szervezhetik az életüket egy 300 ezres közösségben, ahol az oktató és a hallgató nem tanár és diák, hanem kollégák, akik együtt felelnek Magyarország jövőképességéért.

Egy diplomás ma 36 nap alatt helyezkedik el Magyarországon, és a bérelőnye is jelentős, több mint 80 százalékos"

– mutatott rá, hozzátéve: azt szeretnék elérni, hogy 2030-ra "legyen egy olyan egyetemünk", amit a világ legjobb 100 egyeteme között tartanak számon, és legyen három olyan, amelyik az Európai Unió legjobb 100 egyeteme között szerepel.

Közösen tehetjük sikeressé Magyarországot, legyen a magyar felsőoktatás a magyar siker kvantumtényezője

 – húzta alá Hankó Balázs, aki emlékeztetett arra is, hogy akik idén felvételiznek, február 15-ig adhatják be jelentkezéseiket.

Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke arról beszélt, 90-100 ezer diák fog hivatást választani, a felsőoktatásba jelentkezni, az érintett szervezetek pedig mindent megtesznek annak érdekében, hogy sikeresek legyenek az eljárások.

Az Educatio kiállítás színvonalas pályaválasztási rendezvény, jó lehetőség a megalapozott döntéshez

 – hangsúlyozta Brassói Sándor, hozzáfűzve, kulcskérdés a fiatalok számára a pályaválasztás, hiszen predesztinálja a jövőjüket.

Érdeklődők az Eötvös Loránd Tudományegyetem standjánál a 23. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon a budapesti Hungexpón a megnyitó napján, 2023. január 12-én
Fotós: Kovács Attila / Forrás: MTI

Kitért arra is, a mai felsőoktatás sok irányváltást tesz lehetővé, mivel rendkívül rugalmas rendszerről van szó. A felvételi eljáráshoz a felvi.hu honlapot ajánlotta, úgy értékelve, hogy az maximális támogatást ad minden lépéshez.

Eszterhai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnöke azt mondta a fiataloknak, hogy életük legszebb időszaka vár rájuk az egyetemi évek alatt: "megtapasztalni az önálló életet, új ismerősöket, barátokat szerezni".

A megnyitó végén bejelentették, hogy az idei EFOTT házigazdája a Pannon Egyetem lesz. Az intézmény rektora, Gelencsér András elmondta, hogy mivel 2023-ban Veszprém Európa kulturális fővárosa, a kultúra hangsúlyosan megjelenik majd a fesztiválon.

Az idei felvételi újdonságairól Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese elmondta: 

már nem központi feltétele a jelentkezésnek, hogy a felvételiző legalább egy tantárgyból emelt szintű érettségit tegyen. Ettől a követelménytől a felsőoktatási intézmények eltekinthetnek. 

Az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás azzal a céllal jött létre, hogy választ adjon a felsőoktatással kapcsolatos kérdésekre, a pályaválasztás előtt álló fiatalok itt ismerkedhetnek meg a felsőoktatás aktualitásaival. A csütörtöktől szombatig tartó, Hungexpón megrendezett oktatási seregszemlén magyar és külföldi egyetemek, főiskolák mellett például nyelviskolák, tankönyvkiadók is bemutatkoznak, de a látogatók találkozhatnak azokkal az ipari, gazdasági szereplőkkel is, amelyek együttműködnek az említett intézményekkel. A továbbtanulni szándékozók mellett a pedagógusok, intézményvezetők és egyéb szakmai kiállítók számára is fontos, egyedülálló lehetőséget nyújt a rendezvény, értesülhetnek a szakmai újításokról, módszerekről – olvasható a rendezvény honlapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában