Tudásmenet

2023.01.07. 08:10

Megcsappant az érdeklődés a tanártüntetések iránt

Szombaton ér véget az ezidáig csekély érdeklődésre számot tartó Tudásmenet az oktatásért című esemény, amit a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Tanítanék Mozgalom és a noÁr mozgalom hirdetett meg.

Forrás: Facebook/Pedagógusok Szakszervezete

A magyar kormány korábban soha nem látott mértékű pedagógusbér-emelési programmal, és valódi párbeszéden alapuló, az egyeztetés iránt fogékony tanárok bevonásával vágott bele az oktatási rendszer – senki által nem tagadott – hiányosságainak orvoslásába – reagált a Magyar Nemzet megkeresésére Tóth Erik. 

Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója elmondta: a kétoldalú egyeztetések, valamint a több lépcsőben megvalósuló béremelések hatására a politikailag motivált pedagógustüntetések száma ugyan nem csökkent, az érdeklődés azonban rendkívüli mértékben megcsappant. 

Ennek az oka egyértelmű: az ellenzéki pártok rendre rátelepednek ezekre az első ránézésre független megmozdulásokra, majd kormányellenes demonstrációkká formálják őket, degradálva a közoktatás egyébként kiemelt fontosságú ügyét – fogalmazott Tóth Erik. Hozzátette, a hiteltelenséggel évek óta küzdő baloldali politikai elit kísérletei azért is fulladnak érdektelenségbe, mert a 2010 előtti liberális kormányok az oktatás szétverésével, iskolák bezárásával és a tanári pálya tönkretételével járultak hozzá a magyar oktatási rendszer problémáinak gyarapításához.

Ezzel szemben a nemzeti oldal több alkalommal megerősítette, hogy a tanárok fizetésemeléssel kapcsolatos igényeivel nemcsak hogy egyetért, de támogatja is azokat: 2023-ban ezért 21, 2024-ben 25, 2025-ben pedig 29-30 százalékos béremelés is megvalósulhat – emlékeztetett a kutatási igazgató. 

A teljes cikket itt olvashatja el

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában