Világrend

2023.01.27. 20:18

Orbán Viktor: a mostani társadalmi struktúrák össze fognak dőlni, de remélhetőleg nem okoznak armageddont

A miniszterelnök a Karmelita kolostorban fejtette ki véleményét a világban zajló folyamatokról.

Orbán Viktor fogadta az MCC nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit

Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

Magyarország EU-tagságáról, az ukrajnai háborúról, a Nyugat és a kereszténység állapotáról is beszélt Orbán Viktor egy nemzetközi személyiségekből álló társaságnak a Karmelita kolostorban. A kétórás beszélgetésről Rod Dreher közölt részletes beszámolót az American Conservative című lapban, melyet a Mandiner szemlézett

Rod Dreher a budapesti Danube Institute munkatársa, aki külföldi újságírók és kutatók kis csoportjának tagjaként csütörtökön részt vett egy beszélgetésen a magyar kormányfővel. Mint Dreher leírta, Orbán Viktor két órát töltött velük, és még a legkeményebb kérdésekre is tartalmasan válaszolt, köztük egy lengyel kolléga kérdésére is.

Rod Dreher szerint Orbán Viktorról „tévesen állítják, hogy Putyin bábuja”.

 Ugyanakkor összefoglalója szerint Orbán kifejtette: Putyin nem engedheti meg, hogy veszítsen Ukrajnában, mivel jövőre választások lesznek Oroszországban. Emellett az oroszok azt sem engedhetik meg maguknak, hogy a NATO-nak szövetségese legyen a szomszédjukban. A gyors orosz győzelem és ukrajnai kormányváltás azonban lehetetlenné vált, ezért az oroszok valószínű célja az, hogy Ukrajnából egy kormányozhatatlan romhalmazt csináljanak, amit a nyugat nem tud győzelemként felmutatni.

Azaz Orbán Viktor szerint „Ukrajna az új Afganisztán, a senki földje”.

Egy esetleges orosz államcsínyről azt mondta a miniszterelnök: szerinte csak egy még héjább politikus léphetne Putyin helyébe, és egy államcsíny így semmit sem oldana meg.

Ha minden így folytatódik, Orbán szerint a tendenciák alapján azzal kell szembenéznie a NATO-nak, hogy küld-e csapatokat Ukrajnába. Dreher szerint

 

Orbán konkrétan azt mondta: „A nyugat háborúban áll Oroszországgal. Ez a realitás. És minden nappal közelebb egyre jobban benne vagyunk.”

 

A nyugat ugyan azt gondolja, hogy nem áll háborúban az oroszokkal, de de minél több fegyvert küld oda, annál közelebb van a beavatkozás valóságához.

Dreher itt külön hangsúlyozza: természetesen a kormányfő azt szeretné, ha a nyugat nem vonódna be az ukrajnai konfliktusba, és nem háborúzna.

Az európai vezetők többsége azt sem tudja, kicsoda

Szóba került az is, hogy milyen frusztráló egyedül lenni a békepárti állásponttal az EU-ban, de Orbán Viktor szerint az uniós és tagállami vezetők nem fogják megtárgyalni, hogy érdemes-e bevonódni a háborúba. Hogy miért nem? „Azért, mert nem tudják, hogy kicsodák.”

Ha a háborúval kapcsolatban megkérdezzük tőlük, kicsodák ők, Orbán szerint azt fogják mondani, hogy „egy ország vezetője vagyok, aki a történelem jó oldalán áll”, ahelyett, hogy a saját hazájuk érdekeit néznék. Álláspontjukat Washington és a liberális média sugallja. Orbán úgy fogja fel szerepét, mint akinek a népe megválasztott vezetőjeként kell segítenie az embereket, hogy megküzdjenek a kihívásokkal.

A magyar miniszterelnök azt is megjegyezte, hogy rajta kívül Emmanuel Macron francia elnök az egyetlen európai vezető, akinek vannak víziói.

Magyarország marad az EU-ban

Az uniós viták is szóba kerültek, és a kormányfő elismerte, hogy a távolság egyre nő Brüsszel és Budapest között. Az egész mélyén rejlő ok pedig szerinte az, hogy a két fél teljesen másként gondolkodik az emberről és a társadalomról – aminek jó példái a genderideológia és a bevándorlás ügyében elfoglalt, homlok egyenest ellentétes álláspontok.

A magyar EU-tagság kapcsán Orbán Viktor Rod Dreher szerint „azt mondta, hogy személy szerint számára fájdalmas, hogy Magyarország az EU-ban van, és alanya az EU zaklatásainak, de nem kérdés, hogy az ország az EU-ban marad, mert a gazdasági prosperitása ettől függ”.

Rod Dreher hozzátette, 

a baloldali média kiforgatta a kormányfő szavait a beszámolójára hivatkozva, de Orbán csak a személyes frusztrációjának adott hangot, és egyértelműen az EU-ban képzeli el Magyarország jövőjét.

A kereszténység is szóba került, Orbán Viktor szerint ma a reménységet az ortodoxok jelentik, akik hisznek, és nem érvelnek, míg a protestánsok és katolikusok állandóan vitatkoznak egymással. Dreher szerint A miniszterelnök Dreher szerint kifejtette: az ortodoxok a kereszténység legfontosabb bázisa ma, ahonnan elindulhat a nyugati kereszténység megújítása.

A kormányfő szerint az a társadalmi struktúra, ami felépült az előző harminc évben, teljesen ellene van az emberi természetnek, és össze fog omlani, remélhetőleg nem okozva armaggedont.
Ha a gender-ideológia és más progresszív dolgok hatalmát gyorsan meg tudjuk törni, a hagyományhoz való visszatérés is gyorsabb lesz, mint gondoltuk, de először politikailag kell őket legyőzni – fejtegette a kormányfő. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában