B. Zsolt szexbotránya

2023.02.17. 08:18

Házkutatás volt a kirúgott pedagógus otthonában

A Magyar Nemzet értesülése szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénteken házkutatást tartott a 15 éves fiúval szexelő pedagógiai asszisztens lakásában.

Forrás: B. Zsolt/Facebook

A lap úgy tudja, a férfitől különböző adathordozókat, telefont és számítógépet vittek el. Ismert, a Krúdy Gyula Angol–Magyar Két Tanítási nyelvű Általános Iskolában dolgozó férfi a viszonyról és több botrányos dologról a közösségi médiába feltöltött videóin számolt be. A pedagógiai asszisztenst azóta felfüggesztették a munkahelyén. Az ügyben Tényi István szexuális visszaélés és kiskorú veszélyeztetése bűntette gyanúja miatt tett feljelentést.

A diákjával szexuális kapcsolatot létesítő pedagógiai asszisztens 2018-ban a nyilvánosan fellelhető információk szerint éppen a VIII. kerületi Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola pedagógiai asszisztense volt. Az iskola honlapja és akkori saját bevallása szerint 5–7. évfolyamosoknak tartott médiaszakkört. A négy és fél évvel ezelőtti rendezvényen egy általa tartott kapolcsi nyári médiatáborról a következőket mondta: 

Nem korlátoztam a szexuális szabadságukat. […] Esténként… vagyis nappal forgattunk, megvágtuk az anyagot, majd a nap hátralévő részében... khhmm... azt csináltunk, amit akartunk

 – áll a feljelentésben, amely arra is kitért, hogy a pedagógiai asszisztens rendszeresen többes szám első személyben beszélt a szexualitás kapcsán magáról és a rábízott gyermekekről: „forgattunk”, „csináltunk”, „akartunk”, „éltük a magánéletünket”.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

A magánélet sérthetetlensége mögé bújt a fiúdiákjaival szexelő pedagógus

A jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy egy munkáltató töröltesse egy munkavállaló magánjellegű közösségi oldalait – válaszolt a Magyar Nemzet kérdésre Tamás Ilona. Az Észak-budapesti Tankerületi Központ tankerületi igazgatója hozzátette:

Az intézmény vezetőinek nem tartozik a feladataik közé, hogy ellenőrizzék a munkavállalók közösségi oldalait. Ez a hatályos jogszabályok szerint sértené a magánélethez fűződő alapvetőt jogokat.

Ezért kell megvédeni a gyermekvédelmi törvényt

Bite Zsolt, a fiúdiákjaival szexelő óbudai pedagógus ügye kapcsán ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Alapítvány jogi szakértője az Origónak arról beszélt, a büntetőjogi felelősség megállapításához a bíróságnak két elemet kell vizsgálnia, és az eset konkrétumaival összefüggésben értékelnie: a gyermekkel szemben mennyiben állt fenn hatalmi vagy egyéb befolyási helyzet, illetve megvalósult-e az ezzel való visszaélés.

Úgy fogalmazott: „A hatályos büntetőjogi kódex alapján az a 18. életévét betöltött személy, aki 14. életévét betöltött, de 18. életévét be nem töltött személlyel a vele kapcsolatban fennálló hatalmi vagy befolyási viszonyával visszaélve szexuális cselekményt végez, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Ifj. Lomnici Zoltán elmondta, ilyenkor azt kell bizonyítani, hogy az alá- és fölérendeltségi viszonyrendszerben a hatalmi pozícióban levő személy – tanár, gondozó, gyám stb. – visszaélt-e a helyzetével, és ezt kihasználva létesített-e szexuális kapcsolatot. Itt azonban megjegyzendő, hogy messze nem csupán a közösülést rendeli büntetni a törvény – tette hozzá.

Az interjú ITT olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában