Nemzetpolitika

2023.02.25. 18:05

Potápi Árpád János: minden magyar számít

Minden magyar számít, éljen akár Magyarországon, a Kárpát-medencében vagy pedig a diaszpórában bárhol – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton az MTI-nek nyilatkozva.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára (b2) beszédet mond a Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa és partnerei által szervezett székelyföldi síverseny, a X. Konzul Kupa megnyitóján Hargitafürdőn 2023. február 11-én. Mellette Novák Károly Eduárd, Románia sportminisztere (b)

Forrás: MTI

Fotó: Veres Nándor

Potápi Árpád János a másfél hetes, Ausztráliában és Új-Zélandon tett látogatása végén telefonon azt mondta:

a magyarság létszáma nem olyan nagy, hogy a kormány megengedje magának, hogy bárkiről is lemondjon.

Beszámolt arról, hogy Új-Zélandon Christchurchben és Aucklandben járt, ahol a helyi magyar szervezetek vezetőivel, illetve tagjaival találkozott és előadásokat tartott.

Új-Zélandon körülbelül 4000-5000 magyar él, akik között még vannak olyanok is, akik 1956-ban telepedtek le. A nagyobb közösségek Christchurchben, Aucklandben és Wellingtonban élnek.

Az államtitkár szembeötlőnek nevezte, hogy Aucklandben a fiatal magyarok milyen jól „megszervezték magukat”: sok a családos, és arra törekednek, hogy a gyermekeiknek is továbbadják a magyar identitást.

A diaszpóra támogatása kapcsán azt mondta: a Kőrösi Csoma Sándor-program érintheti a helyi magyar közösségeket, és már a Diaszpóra Programra is lehet jelentkezni, amelyben évente ezer külhoni fiatalt hoznak Magyarországra a világ minden tájáról.

Hozzátette: Ausztráliában és Új-Zélandon is találkozott olyanokkal, akik részt vettek már a programban, amelyet a Rákóczi Szövetség koordinál.

Potápi Árpád János elmondta azt is, hogy körülbelül 2,5 millió magyar él a világban; a kormány számára kiemelten fontos, hogy ők megőrizzék kultúrájukat, identitásukat, valamint nyelvüket, és kapocs legyenek Magyarország és azon ország között, ahol élnek.

Felidézte, hogy Csenger-Zalán Zsolt, Magyarország ausztráliai nagykövete társaságában az ausztráliai Gold Coaston találkozott a helyi magyarok képviselőivel. Az esemény a XVII. Ausztráliai Magyar Kulturális Találkozó keretében zajlott.

A találkozót  háromévente rendezik meg Ausztráliában, de a koronavírus-járvány miatt a legutóbbi, 2020-ra tervezett rendezvény elmaradt. A mostani összejövetelt az Ausztráliai Magyar Szövetség és a Queenslandi Magyarok Kulturális Szövetsége szervezte meg – tájékoztatott az államtitkár.

Hozzátette, hogy Gold Coast mellett Sydney-ben is látogatást tett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában