Segítség

2023.03.14. 07:32

A kormány azonnali támogatást nyújt a fiatal kutatók pályázataira, amit Brüsszel veszélyeztet

A segítséget azok az egyetemek kapják, amelyeket Brüsszel diszkriminatív döntése kizárna a Horizont kutatási együttműködésekből.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: GalacticDreamer

A kormány azonnali, ötmilliárdos támogatást nyújt a magyar egyetemek kutatói programjainak előfinanszírozására. A segítséget azok az egyetemek kapják, amelyeket Brüsszel diszkriminatív döntése kizárna a Horizont kutatási együttműködésekből.

Brüsszel visszaél a hatalmával, mert az egyetemeket, oktatókat és diákokat bünteti azzal, hogy nem akarja ideadni a Magyarországnak járó forrásokat.

A kormány ezért úgy döntött, hogy ötmilliárd forintos azonnali segítséget nyújt az érintett egyetemeknek. Így 9 magyar egyetem 12 pályázata esetében nyílik meg a lehetőség arra, hogy társult tagként részt vegyen a kutatási együttműködésekben és olyan nemzetközi kutatásokat végezzen, amelyek költségeit Brüsszel egyelőre nem finanszírozza meg.

A kormány nem hagyja cserben a magyar kutatókat és hallgatókat. Az a célunk, hogy 2030-ra egy hazai egyetem a világ 100, három pedig az Európai Unió 100 legjobbja közé tartozzon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában