Kiskapu

2023.03.26. 18:11

Új trükköt alkalmazhatnak a migránsok és az embercsempészek

A németországi Hessen tartomány egyik friss rendelkezése egy újabb kiskaput nyithat az embercsempészeknek és a migránsoknak a feltétel nélküli szociális juttatásokhoz, miközben az ellenőrzést is megúszhatják a csalók.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az új jelszó: „Ukrajnából érkeztem”

A Németországra nehezedő folyamatos migrációs nyomás miatt a politikában már régóta folyik a vita a gazdasági migránsok hamis ösztönzőinek megszüntetéséről. A gyakorlatban azonban olyan újakat hoznak létre, amelyek visszaélésekre adnak lehetőséget, és legutóbb Hessen tartomány hozott ilyen intézkedést. A napokban új utasítást adtak ki az ottani munkaközvetítők alkalmazottai számára arról, hogyan kell bánni az úgynevezett „ukrán harmadik országbeli” állampolgárokkal. Ez olyan személyekre vonatkozik, akik Németországba való belépéskor azt mondják, hogy Ukrajnából érkeztek – írja cikkében a V4NA.

Miután tartózkodási engedélyt kértek és azonosították őket, azonnal állampolgári juttatásokat kell kapniuk. Ezáltal a német ellátásban részesülőkkel egyenrangúvá válnak, és ezután nem kell ellenőrizni az adataikat sem.

Egy bennfentes azonban arra figyelmeztette a Junge Freiheit című német lapot, hogy hamarosan súlyos visszaélésekre adhat lehetőséget az új hesseni rendelkezés.

A könnyítés ugyanis további ösztönzést teremthet az illegális migránsok számára, hogy annyiban változtassanak az eddig bevált módszereken, hogy Ukrajnán keresztül jussanak el Németországba.

A névtelenséget kérő bennfentes szerint csak idő kérdése lesz, hogy az embercsempészek is újabb lehetőséget és kiskapukat lássanak a tartomány új szabályaiban.

Egyre több település éri el a tűréshatárát

A németek többsége szerint elérkezett annak az ideje, hogy a szövetségi kormány törvényileg is véget vessen a tömeges bevándorlásnak. 2022-ben csaknem 1,3 millió menekültet regisztráltak Németországban, és sok város a tűréshatárán túl van, ez pedig a városlakók frusztrációján is érződik. Egy felmérés során 71 százalékuk arról számolt be, hogy menekülteket helyeztek el a lakhelyén, az esetek többségében pedig ma már szállásproblémák vannak az adott településen. A polgármesterek már több alkalommal is megpróbálták felhívni a szociáldemokrata-zöld-liberális kormány figyelmét a súlyos problémára, de Olaf Scholz kancellár nem hajlandó tudomásul venni a panaszokat.

A Frankfurter Zeitung megbízásából az Allensbach közvélemény-kutató intézet által készített felmérés szerint a németek 86 százaléka sürgetne egy olyan törvényt, amely szigorúan szabályozza a bevándorlást. A polgárok mintegy 59 százaléka jelenleg lehetetlennek tartja, hogy több menekültet fogadjanak be. A szövetségi köztársaság keleti részén ez az arány még magasabb, 69 százalék.

A jelenlegi menekültügyi törvény is veszít elfogadottságából a lakosság körében. 2017-ben még 52 százalék gondolta ezt helyesnek, de mára ez a szám 39 százalékra esett vissza. A németek csaknem fele a menedékjog megadásának módját és kinek a korlátozását szorgalmazza.

A többség nem osztja azt a meggyőződést, hogy a jelenleg Németországba érkező menekültáradat enyhítené a szakképzett munkaerő hiányát. Kétharmaduk gyanítja, hogy jelenleg kevesebb jól képzett ember vándorol be. Emellett egyre inkább elterjedt a vélekedés, hogy a bevándorlás több hátránnyal jár, mint előnnyel.

Pénzzel zsarolhatják az uniós tagokat?

A napokban az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt élesen bírálta Nancy Faeser szociáldemokrata belügyminiszter menekültpolitikáját. Alice Weidel, az AfD társelnöke szerint a magasabb szociális juttatásokkal, könnyebb honosítási és tartózkodási szabályokkal, elmaradt kitoloncolásokkal és érthetetlen speciális befogadási programokkal a kormány folyamatosan további ösztönzőket teremtene az illegális migrációra.

A kritika hátterében az áll, hogy Faeser találkozott Franciaország, Olaszország, Svédország, Spanyolország és Belgium képviselőivel. Az uniós menekültügyi rendszer reformját tervezik, amelynek keretében a menedékkérőket újraosztanák a különböző tagállamok között.

Dirk Wiese, a szövetségi parlament szociáldemokrata frakciójának vezetője ennél tovább ment. Azt mondta ugyan, hogy azokat a tagállamokat, amelyek nem akarnak menekülteket befogadni, nem szabad kényszeríteni. Elképzelhető ugyanakkor, hogy azok az országok, amelyek mégis befogadnak menekülteket, ösztönzésképp több pénzt kaphatnak a költségvetésből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában