Katargate

2023.03.09. 08:40

Újabb elkövetők érintettségét vizsgálják a brüsszeli korrupciós botrány kapcsán

Ezúttal Pier Antonio Panzeri volt olasz európai parlamenti képviselő könyvelőjének cégét vizsgálja a hatóság – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

2018. november 20-án az Európai Parlament brüsszeli épületében készített kép Pier Antonio Panzeri olasz szocialista képviselőről, az Európai Parlament emberi jogi albizottságának elnökéről

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Stephanie Lecocq

Olasz tisztviselők saját vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogy egy milánói cég, az Equality Consultancy segített-e tisztára mosni az uniós törvényhozóknak szánt katari kenőpénzeket – írja a Politico brüsszeli hírportál. Három milánói bírónak a mai napon kell döntenie arról, hogy kiadják-e Belgiumnak a cég alapítóját, Monica Bellinit. Az ügymenetet fékezi, hogy jelentős mennyiségű dokumentumot kell elszállítani Olaszországba.

A Magyar Nemzet cikke szerint a belga ügyészek ugyanis már hetek óta célkeresztben tartják az Equalityt és Bellinit. Bellini Pier Antonio Panzeri volt olasz európai parlamenti képviselő könyvelőjeként dolgozott. Panzeri az Európai Parlament különböző bizottságait és más tisztségviselőit behálózó, Marokkó és Katar nevében működő, befolyással járó készpénzért cserébe működő hálózat kiagyalója volt.

Bellini és cége, az Equality Consultancy, a brüsszeli lap birtokába került európai elfogatóparancs szerint „fontos szerepet játszott a Katarból érkező készpénz visszaforgatásában, létrehozva (…) egy olyan céget, amely a pénzáramlásnak legális látszatot adhatott”.

Ezúttal az olasz hatóságok külön is vizsgálják ezeket a kapcsolatokat.

Bellini munkáját titok övezi. Cége rövid ideig létezett, azonban dinamikusan törekedett a határon túli bővülésre és a politikai kapcsolatok mielőbbi megteremtésére, első körben kevés sikerrel. Mivel azonban Bellini mellett Stefano és Luciano Giorgi is alapítója volt a cégnek, hamar lett egy befolyásos segítőjük: Stefano öccse, Luciano fia, Francesco Giorgi, Eva Kaili görög szocialista politikus élettársa, egyben Panzeri asszisztense az Európai Parlamentben.

Ezt követően a cég gyorsan felemelkedett.

A Politico által megszerzett és az olasz sajtóban is megjelent belső dokumentumok szerint az Equality Consultancy 2019-ben 240 ezer eurós (mai árfolyamon 90,8 millió forint) éves bevételt és 102 500 eurós (30,8 millió forint) nyereséget regisztrált. Ugyanebben az évben a cég elkezdte megalapozni brüsszeli jelenlétét.

Az Equality – egyelőre tisztázatlan okokból – 2018-ban az észt fővárosban, Tallinnban is létrehozta helyi leányvállalatát. A cég azonban nem mutatott érdemi aktivitást, 2019 nyarán fel is számolták.

A belga hatóságok azóta korrupció, pénzmosás és bűnszervezetben való részvétel miatt vádat emeltek Francesco Giorgi ellen. Jelenleg elektronikus bokajeladóval szabadlábon van a tárgyalásig. Panzeri, egykori főnöke egy vádalku keretében beismerte, hogy vesztegetési hálózatot működtetett. Bellini ügyvédei és Stefano Giorgi nem válaszoltak a Politico többszöri megkeresésére. Francesco Giorgi ügyvédje azt mondta, hogy nem kívánja kommentálni a folyamatban lévő vizsgálatot. 

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában