Honvédelem

2023.03.26. 18:33

Vargha Tamás: a nyugat-balkáni béke hazánk egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára vasárnap a Koszovóból visszatérő KFOR (koszovói békefenntartó erők) tartalék zászlóalj fogadásakor Kecskeméten.

MTI

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke (b) és Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a Koszovóból visszatérő KFOR tartalék zászlóalj fogadásakor a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál Kecskeméten 2023. március 26-án

Forrás: MTI

Fotó: Ujvári Sándor

Vargha Tamás a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál azt mondta: az ország biztonságpolitikai érdekeire tekintettel a magyar katonák 1995 óta vesznek részt balkáni műveletekben. A NATO vezette, jelenleg is folyamatban lévő KFOR-művelethez 1999 óta törzstisztekkel és kontingenssel járul hozzá Magyarország.

Az államtitkár közölte, Magyarország kezdetektől a béke pártján áll, az ország védelméhez azonban erő és felkészültség szükséges, a szövetségi keretek között pedig részt kell venni a békét támogató műveletekben.

Kiemelte: az országnak szüksége van jó és modern fegyverzetre, de emellett elkötelezett, a hazáját szerető, jól képzett katonákra is.

A KFOR tartalék zászlóalj több mint száz katonájának magas színvonalon végzett szolgálata „öregbítette a magyar honvédség jó hírnevét” – jegyezte meg Vargha Tamás.

Ruszin-Szendi Romulusz, a Honvéd Vezérkar főnöke arról beszélt a kecskeméti katonai repülőtéren: a tartalék zászlóalj tagjai újra bebizonyították Magyarország szövetségeseinek, hogy „a magyar katonára lehet számítani”.

Mint mondta, tavaly decemberben nem beszélhettek arról, hogy a Koszovóban kialakult biztonsági helyzet miatt a NATO-erők úgy döntöttek, megerősítik a kint lévő alakulatot Ezt a szolgálatot teljesítette a most visszatért KFOR tartalék zászlóalj, amelynek katonái csaknem 250 feladatot láttak el – tette hozzá az altábornagy.

A két Airbus A319-es csapatszállító repülőgéppel érkező KFOR tartalék zászlóalj tagjait a fogadás befejezésekor Hankóczy Gergely alezredes, református tábori lelkész áldotta meg.

A helyszínen kiosztott sajtóanyag szerint Magyarország a NATO balkáni szerepvállalásának támogatásáért a KFOR parancsnoki beosztáshoz kapcsolódóan felajánlotta egy zászlóalj készenlétben tartását 2022-re. A Magyar Honvédség KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj létszámát a teljes időszakban a hódmezővásárhelyi MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár biztosította.

Az Észak-Koszovóban 2022 decemberében bekövetkezett események – a koszovói szerbek és az albán lakosság közötti feszültség növekedése, határátkelőkhöz vezető utak eltorlaszolása, robbantások, lövöldözés – miatt a Hadműveleti Tartalék Zászlóalj egyik manőverszázadát a Magyar Honvédség december végén juttatta ki Koszóvóba. A század járőrözéssel kapcsolatos feladatokban vett részt, megfigyelőpontokat üzemeltetett, valamint készenléti szolgálatot látott el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában