Orosz–ukrán háború

2023.04.02. 07:04

Zelenszkij szerint Ukrajna az emberiséget fenyegető legnagyobb erőt állította meg

403. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, az Origo, a Magyar Nemzet és a Mandiner híreiből válogatunk.

Ukrán katonák egy páncélozott személyszállító harcjárművön a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. március 25-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Libkos

A Rheinmetall Romániában fogja végezni az ukrán fegyverek karbantartását és javítását

A Rheinmetall Romániában fogja végezni egyebek között az ukrán harcjárművek és önjáró lövegek karbantartását és javítását - közölte vasárnap a német fegyvergyártó vállalatcsoport szóvivője.

"A Rheinmetall gőzerővel dolgozik egy katonai karbantartó és logisztikai központ felépítésén a NATO-partnerország Románia területén" - ismertette az illetékes, aki szerint az ukrán határ közelében található Szatmárnémeti térségében már el is kezdődtek az építkezési munkálatok.

A központ már áprilisban megkezdheti munkáját. A várakozások szerint "központi szerepet fog játszani az Ukrajnában használt nyugati fegyverrendszerek bevethetőségének fenntartásában biztosítva logisztikai ellátásukat". Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója hangsúlyozta, a vállalat "egyik központi törekvése, hogy a NATO-haderőnek és Ukrajnának a lehető legjobb támogatást nyújtsa ebben a kritikus helyzetben".

A létesítmény egyebek között alkalmas lesz egyebek mellett önjáró lövegek, német Leopard, brit Challenger páncélosok, Marder, Fuchs gyalogsági harcjárművek és katonai teherautók szervízelésére.

A Rheinmetall 2022 júniusában a KMW partnercéggel közösen a litvániai Jonavában hozott létre egy hasonló karbantartási központot a litván hadsereg, illetve a balti államokban állomásoztatott NATO-erők támogatására.

Ukrán vezérkar: több mint húsz légicsapást hajtottak végre az orosz erők

Az orosz erők vasárnap huszonkét légi és öt rakétacsapást hajtottak végre, valamint negyvenkétszer nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán katonák állásaira és ukrajnai települések polgári infrastruktúrájára - írta esti helyzetjelentésében az ukrán vezérkar.

A beszámoló szerint az orosz hadsereg fő erőfeszítéseit változatlanul a Donyeck megyei Liman, Bahmut, Avgyijivka és Marjinka települések irányába végrehajtott támadó műveletekre összpontosítja. Bahmut, Avgyijivka és Marjinka továbbra is a harci cselekmények epicentrumában vannak. A nap folyamán az ukrán erők több mint ötven ellenséges támadást vertek vissza a térségben.

A vezérkar megerősítette, hogy vasárnap az orosz erők két rakétacsapást hajtottak végre, valamint rakéta-sorozatvetőkkel nyitottak tüzet a Donyeck megyei Kosztyantinyivka városra. Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője a Telegramon arról adott hírt, hogy a Kosztyantinyivka elleni orosz támadás következtében legalább hat helyi lakos meghalt és nyolc megsérült. Hozzátette, hogy a támadásban megrongálódott 16 többlakásos épület és nyolc családi ház, egy óvoda, a városi adóhivatal épülete, valamint gázvezetékekben és járművekben keletkeztek károk.

Az északkelet-ukrajnai Szumi megye kormányzói hivatala közölte, hogy reggel az orosz erők aknavetővel eltaláltak egy tejszállító teherautót, a járműben két ember életét vesztette.

Az ukrán főügyészség közlése szerint az orosz erők a Donyeck megyei Toreckre is tüzet nyitottak, négy helyi lakos sérült meg.

Pavlo Kirilenko, Donyeck megyei kormányzó arról tájékoztatott, hogy az orosz csapatok ágyútűz alá vették a kurahovei hőerőművet, ami miatt áramellátási problémák keletkeztek a térségben.

Ukrajna lebontaná a Krímet Oroszországgal összekötő hidat

Ukrajna közölte, hogy lebontja a Krímet Oroszországgal összekötő 19 kilométeres hidat, ha visszaszerzi a félszigetet.

A hidat - Európa legnagyobb hídját - októberben bomba rongálta meg, bár Ukrajna nem vállalta a felelősséget. Oroszország azóta megjavította a hidat, és helyreállította a katonai szállítmányok áramlását a Krímbe.

Az oroszok Kosztyantinivka városát lőtték

Legalább három ember meghalt és hatan megsebesültek a kelet-ukrajnai Kosztyantinivka elleni orosz támadásban vasárnap reggel – idézi a Reuters egy magas rangú ukrán tisztviselőt.

Kosztjantyinivka, amely a háború előtt körülbelül 70 000 embernek ad otthont, mindössze 20 km-re nyugatra fekszik Bahmuttól.

Cseh miniszter: a cseh lakosság számára nem jelentene fenyegetést az atomfegyverek bevetése Ukrajnában

Nem jelentene veszélyt a cseh lakosság számára a taktikai atomfegyverek bevetése Ukrajnában - vélte Jana Cernochová cseh védelmi miniszter a közszolgálati Cseh Televízió vasárnapi vitaműsorában.

"Ha ez meg is történne, az Csehország lakossága számára semmiféle veszélyt nem jelentene" - mondta a tárcavezető kérdésre válaszolva.

Moszkva azon bejelentésére reagálva, hogy Oroszország taktikai atomfegyvereket telepít a szomszédos Fehéroroszországba, Cernochová leszögezte: Csehország semmi esetre sem számol azzal, hogy területére atomfegyvereket telepíthetnének. "Semmi ilyesmi nincs napirenden" - hangsúlyozta a védelmi miniszter.

Jana Cernochová szerint a NATO júliusi vilniusi csúcstalálkozóján várhatóan döntés születik a szervezet keleti szárnyának további megerősítéséről. A miniszter úgy vélte, hogy erre az orosz bejelentés nélkül is sor került volna. "Az Ukrajnában lejátszódó eseményeket nem lehet figyelmen kívül hagyni" - mutatott rá Cernochová.

Lubomír Metnar korábbi védelmi miniszter, Cernochová beszélgetőpartnere szintén úgy fogalmazott, hogy "az orosz bejelentésre mindenképpen reagálni kell".

Jana Cernochová szerint nem valószínű, hogy az orosz-ukrán konfliktus gyorsan befejeződne, másfelől folyamatos erőfeszítéséket kell tenni a problémák diplomáciai megoldása érdekében.  "Mindegy, hogy ki fog közvetíteni, akár a Nyugat, akár egy Oroszországhoz közeli ország" - jegyezte meg a miniszter. Hozzátette: Kínát sem lehet kizárni.

Moszkva: a kémkedéssel gyanúsított újságíróról tárgyalt az orosz és az amerikai külügyminiszter

A Jekatyerinburgban kémkedés gyanújával őrizetbe vett amerikai újságíró, Evan Gershkovich fogva tartásáról folytatott telefonos megbeszélést Szergej Lavrov, az orosz és Antony Blinken, az amerikai diplomácia vezetője - közölte vasárnap az orosz külügyminisztérium.

A moszkvai tájékoztatás szerint az üggyel kapcsolatban Lavrov felhívta Blinken figyelmét arra, hogy tiszteletben kell tartani az orosz hatóságok lépéseit, amelyeket a jogrenddel és Oroszország nemzetközi kötelezettségeivel összhangban tettek meg. Az orosz tárcavezető megengedhetetlennek nevezte azt, ahogy washingtoni tisztségviselők és a nyugati média felháborodást keltenek "azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy politikai színezetet adjanak az ügynek".

"Lavrov kiemelte, hogy Evan Gershkovich-ot tetten érték, amikor újságírói státuszának álcája alatt próbált meg államtitoknak minősülő adatokhoz jutni" - állt a közleményben.

Az orosz fél közölte, hogy a törvénybe ütköző tevékenységet folytató amerikai állampolgár őrizetbe vételéről az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségét az előírásoknak megfelelően értesítették, Gershkovich sorsáról pedig bíróság fog dönteni.

Az orosz külügyminisztérium szerint Lavrov és Blinken néhány kétoldalú kérdést is megvitatott.

Az orosz csapatok Kupjanszknál semmisítettek meg ukrán fegyveres csoportokat

Az orosz csapatok Kupjanszk irányában megsemmisítették az Ukrán Fegyveres Erők öt szabotázs- és felderítő csoportját

A Zapad csoport sajtóközpontjának vezetője, Szerhij Zybinszkij elmondta, hogy a Hjacint ágyúval megzavarták az ukrán hadsereg rotációját a Dvurecsnoje falu melletti előretolt állásoknál.

A Zapad-csoport csapatai az ukrán fegyveres erők öt szabotázs- és felderítő csoportját semmisítették meg egy különleges katonai művelet során Ukrajnában, Kupjanszk irányában. A csoport sajtóközpontjának vezetője, Szergej Zybinszkij nyiltkozott a TASZSZ-nak.

Ukrán sorozatvető-támadás érte Melitopolt

Legkevesebb hat ember megsebesült, amikor ukrán sorozatvetők HIMARS- és kazettás robbanótöltettel felszerelt Vilha rakétákat lőttek ki Melitopolra - közölték az orosz ellenőrzés alá került Zaporizzsja megyei város biztonsági szolgálatai.

A TASZSZ hírügynökség hivatalos forrásokra hivatkozva azt írta, hogy három rakéta csapódott be. A RIA Novosztyi szerint megsérült egy vasúti depó, egy többemeletes lakóház és egy gázvezeték.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja vasárnapi Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy a támadásban bevetett hét HIMARS-rakétát Orehiv külvárosából indították. A depót a héten második alkalommal érte tüzérségi csapás.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több más településéről is jelentettek ukrán tüzérségi támadást a helyi hatóságok. A donyecki régióban lévő Petrovszke településen egy nő belövés következtében megsérült.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt nap során elszenvedett emberveszteségét mintegy négyszáz főben nevezte meg. Mint mondta, közülük mintegy 210 katona és "zsoldos" a Donyeck környékén vívott harcokban esett el.

A tábornok a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök és katonai létesítmények között nevezett meg egyebek között három török gyártmányú Kirpi páncélozott személyszállítót egy hadianyag-raktárt, valamint három vezetésipontot.

Felfüggesztették a moszkvai angol–amerikai iskola működését

Kilencven napra felfüggesztette egy orosz fővárosi bíróság a moszkvai angol–amerikai iskola tevékenységét - közölte vasárnap az RBK című gazdasági napilap.

Az intézkedés oka, hogy az ügyészség ellenőrzés során közigazgatási szabálysértés állapított meg az Anglo-American School of Moscow (AAS) működésében. A kifogások között szerepelt, hogy az iskola a vonatkozó rendeletet megsértve nem dolgozott ki a nemzetközi baccalaureátusi és a Common Core State Standard programon alapuló kiegészítő általános oktatási kurzusokat és a tanintézményben képesítés nélküli tanárok is oktattak.

 Az 1949-ben alapított iskola nemzetközi oktatási programot kínál az óvodás kortól a 12. osztályig. A tanintézménynek 1200 diák tanulója van, köztük amerikai, kanadai és brit diplomaták gyerekei.

Zelenszkij: Ukrajna az emberiséget fenyegető legnagyobb erőt állította meg egy éve

Egy éve Ukrajna Kijevnél megállította azt az erőt, amely napjainkban a legnagyobb fenyegetést jelenti az emberiségre – jelentette ki vasárnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Telegramon.

Ukránok! Az emberiséget napjainkban fenyegető legnagyobb erőt állítottátok meg. Azt az erőt, amely gyűlöl és el akar pusztítani mindent, ami fontos

– fogalmazott az elnök, néhány nappal a Kijevtől északnyugatra fekvő Bucsa kisváros tavalyi, 33 napos orosz megszállását követő visszavételének első évfordulója után.

Az összes, hozzánk tartozó területet felszabadítjuk és ismét kitűzzük az ukrán zászlót minden városunkban és településünkön

 – tette hozzá Zelenszkij, aki üzenetéhez a kisváros visszavétele idején készített képeket is csatolt.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodomir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond a Kijev közelében fekvő Bucsában 2023. március 31-én 
Fotós: Szerhij Dolzsenko / Forrás: MTI/EPA

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka leszögezte: folytatják a harcot a függetlenségért.

Az ukrán csapatok tavaly március végén foglalták vissza Bucsát és Irpint, az után, hogy az orosz csapatok feladták a főváros elfoglalására tett kísérleteiket, és kivonultak a térségből. A Bucsa utcáin heverő holttestekről készült képek bejárták a világot.

Ukrán források szerint Bucsában több mint 1400 embert öltek meg az orosz megszállás idején, köztük 37 gyereket. Kijev szerint több mint 175 ember holttestét találták tömegsírokban és kínzókamrákban, és 9000 orosz háborús bűntényt azonosítottak. Zelenszkij a közösségi médiában az orosz hadsereg "kegyetlenkedései szimbólumának" nevezte a megszállt kisvárosban történteket.

Visszavonulni kényszerültek az orosz csapatok Donyecknél

Az orosz csapatok „több állásból" visszavonulni kényszerültek a donyecki régióban. Az ukrán katonai szóvivő szerint az ukrán erők "most azon vannak, hogy felszereljék ezeket az állásokat védelmi harci műveletekhez".

Több mint 260 ukrán sportoló halhatott meg a háborúban

Az orosz-ukrán háborúban 262 ukrán sportoló halt meg, és 363 sportlétesítmény semmisült meg Ukrajnában – mondta Vadim Gutzeit ifjúsági és sportminiszter Morinari Watanabéval, a Nemzetközi Tornaszövetség elnökével és Andrij Jermakkal, az elnöki hivatal vezetőjével tartott megbeszélésen – írja az Origo.

Josep Borrell: az EU fel fog lépni az ENSZ BT orosz elnöksége alatti esetleges visszaélésekkel szemben

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Twitter-bejegyzésében figyelmeztetett.

Borrell szerint az, hogy Oroszország szombaton átvette a biztonsági tanácsi elnökséget "illő tréfa április elsejéhez, a bolondok napjához". Rámutatott: "annak ellenére, hogy Oroszország a Biztonsági Tanács állandó tagja, folyamatosan megsérti az ENSZ jogi kereteinek alapjait".

 A Biztonsági Tanács elnöksége havonta váltakozik, az öt állandó tag és a tíz nem állandó tag ábécésorrendben váltja egymást. Oroszország legutóbb 2022 februárjában elnökölt a testületben, akkor, amikor háborút indított Ukrajna ellen.

A Biztonsági Tanács első ülésére az orosz elnökség alatt hétfő reggel kerül sor, a vezetők zárt ajtók mögötti tárgyalásokon döntenek havi munkaprogramjukról. Az orosz küldöttséget Szergej Lavrov külügyminiszter vezeti.

650 orosz került szankciós listára

Volodimir Zelenszkij 650 orosz tisztviselővel, kollaboránssal, céggel szemben alkalmazott szankciókat. Az ukrán elnök két rendeletet írt alá az „orosz agresszióért dolgozó" magánszemély és jogi személy, valamint az orosz hadiiparhoz kapcsolódó személyek ellen. 

Azok közül, akik terroristákat segítenek, nekik dolgoznak, fegyvereket szállítanak vagy gyártanak terrortámadáshoz, senki sem kerülheti el a felelősséget

 – mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy 

Oroszországot és azokat, akik „háborút indítottak és folytatnak Ukrajna és a nemzetközi rend ellen", vagyonukat zárolják és bírósági eljárás elé néznek.

Az amerikai tábornok szerint nNem valószínű Ukrajna idei győzelme

Mark Milley amerikai tábornok azt mondta, hogy Ukrajna nem valószínű, hogy az összes orosz csapatot kiutasítja a területéről idén – írja a Kyiv Independent a Defense One-nak adott interjúra hivatkozva. Milley azt mondta: "Nem hiszem, hogy ez a közeljövőben megvalósulna."

Az orosz erők ismét a dél-ukrajnai Herszon térségét támadták

Orosz támadás érte a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő Beriszlav városát, egy nő megsérült, több lakóház megrongálódott – közölte vasárnap a járási katonai adminisztráció vezetője, Volodimir Litvinov. A térségből áramkimaradást is jelentettek.

Az RBC ukrán hírügynökség Olekszij Prokugyin, Herszon megye kormányzója Telegram-üzenetére hivatkozva azt közölte, hogy 

az orosz erők az utóbbi 24 órában 60 alkalommal intéztek rakéta- és tüzérségi támadásokat a régió ellen, a megye azonos nevű székhelye, Herszon ellen hatszor.

 Az RBC hozzátette, hogy az éjszaka folyamán robbanásokat is lehetett hallani. A támadások közül 26 lakónegyedeket ért, egy civil meghalt.

Bemutatták az ukránok a britektől kapott pusztító fegyverüket

Az Ukrán Védelmi Minisztérium a Twitteren tett közzé egy videót azokról az L119-es lövegről, amelyeket a britektől kaptak és amelyekkel az ukránok nagy erőkkel támadják az orosz állásokat – írja a Mandiner.

Valerij Zaluzsnyij, a fegyveres erők főparancsnoka Telegram-csatornáján úgy kommentálta a lövegekről szóló hírt, hogy azokkal

megsemmisítettek egy ellenséges SPG–9 Spysa hozzá tartozó lőszerekkel együtt.

Heves csaták dúlnak Donyeckben

Az ukrán fegyveres erők vezérkarának napi jelentése szerint civil épületeket értek rakétacsapások Donyeckben, a bahmuti, avdijivkai és marjinkai csaták pedig továbbra is „hevesek".
Azt is írták, hogy a megszállt Zaporizzsja területén élő ukrán állampolgárokat orosz útlevél megszerzésére kényszerítik, és munkahelyük elvesztésével, valamint házkutatással fenyegetik őket, ha a kérésnek nem tesznek eleget – ám ezeket az állításokat egyelőre független hírforrás nem tudta igazolni.

A katonai elemző szerint ez állhat Putyin lépése mögött

Sean Bell, a Sky News katonai elemzője szerint a világszerte címlapokra került hír, hogy Vlagyimir Putyin taktikai nukleáris fegyvereket telepít Fehéroroszországba, de valójában ez csak korlátozott katonai haszonnal jár.

Az interkontinentális ballisztikus rakéták gyakorlatilag korlátlan hatótávolságúak, így a nukleáris fegyverek Fehéroroszország területére történő előrehúzását nem katonai szükségszerűség vezérli. Az elsődleges előny a nukleáris konfrontáció mindenütt jelenlévő fenyegetésének fenntartása a nyugati vezetők fejében, hogy elrettentse Ukrajna folyamatos nyugati katonai támogatásától

 – vélte az elemző.

Oroszország felpörgette a fegyvergyártást

Oroszországban jelentősen nőtt a fegyvergyártás volumene – nyilatkozta Szergej Sojgu, az ország védelmi minisztere.

A termelési kapacitások bővítésére és a termelékenység javítására tett lépéseink lehetővé tették, hogy jelentősen növeljük a hadseregnek szánt fegyverek - köztük a hagyományos és a nagy pontosságú fegyverek gyártását

– mondta Sojgu.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. április 1-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5757 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4629 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 72 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában