Mélyülő együttműködés

2023.04.04. 14:06

Gázbeszerzés: a jövőben nemcsak tranzitországként jöhet szóba Románia (videó)

Románia a jövőben nemcsak tranzitútvonalként, hanem származási országként is szóba jöhet a magyar földgázellátást illetően, Magyarország érdekelt abban, hogy mielőbb döntés szülessen a fekete-tengeri mezők kitermeléséről - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bukarestben.

Kompresszorállomás Csanádpalotán, ahol a Romániából érkező gázvezeték belép Magyarországra

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető hangsúlyozta, hogy a magyar földgázellátás biztosításához az elkövetkező időszakban jó együttműködésre lesz szükség a két ország között, ami szerencsére jelenleg is adott.

Kifejtette, egyrészt 

az azerbajdzsáni források bevonásához tranzitországként szükség lesz Romániára. A tervezett évi kétmilliárd köbméternyi földgáz importjához az alap adott, ugyanis a magyar-román összeköttetés kapacitását 2,5 milliárd köbméteresre bővítették

 - mutatott rá.

Másrészt Bukarest döntést hozott a jövőbeli fekete-tengeri kitermelési helyszínek összekötéséről az elosztóközpontjukkal, onnan pedig már van vezeték hazánk irányába - tette hozzá.

A jövőben Románia számunkra nemcsak tranzitországként jön szóba a földgázszállítás tekintetében, hanem forrásországként is. Tehát mi érdekeltek vagyunk abban, hogy minél előbb megszülessen a döntés Romániában arról, hogy a Fekete-tengerről kitermelik a földgázt, és az el tudjon jutni majd Magyarországra

 - jelentette ki.

Szijjártó Péter ezután kitért a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kormányzati szerepvállalására, ami számos területen hozzájárult a magyar-román együttműködés fejlesztéséhez. Örömét fejezte, hogy a román vezetés képviselői "kifejezetten pozitívan, megbecsüléssel" beszélnek a pártról és politikusairól.

"Mi az itt élő magyar nemzeti közösségre erőforrásként, hídként tekintünk, amely Magyarország és Románia együttműködésének fejlesztésében folyamatosan segítségünkre van" - fogalmazott.

Hozzátette, hogy Romániában a sport, a környezetvédelem és az európai uniós fejlesztések terén jelentős előrelépések történtek, amiben a magyar miniszterek komoly szerepet játszottak.

 

A miniszter kiemelt stratégiai érdeknek nevezte a kétoldalú együttműködés folyamatos fejlesztését, rámutatva, hogy a két szomszédos országot az egymilliós romániai magyar kisebbség mellett mára az energiabiztonsági és gazdasági kapcsolatok is szorosan összekötik.

 

Aláhúzta: tavaly, 12 milliárd euróval, hatalmas rekordot döntött a kereskedelmi forgalom, és mára Románia lett Magyarország harmadik legfontosabb exportpiaca, ezért is fontos a szállítási útvonalak folyamatos kiépülése és fejlesztése.

"A mostani nemzetközi geopolitikai feszültségek és válságok közepette a két ország sorsa összekötődik az energiabiztonság és a gazdasági együttműködés terén is" - fogalmazott.

Üdvözölte a megállapodást a negyedik gyorsforgalmi útkapcsolat 2030-ig történő átadásáról, bejelentette, hogy megállapodtak a magyar-szerb-román hármashatárnál lévő magyar-szerb átkelőhely oly módon történő átalakításáról, hogy az hármas átkelési lehetőséget teremtsen Kübekházánál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában