Húsvét vigíliája

2023.04.08. 22:37

Reményre biztatott a pápa a nagyszombati vigílián

Ferenc pápa vezette a szombat esti vigíliát a Szent Péter-bazilikában, bírálva "a háború jeges leheletét" és más igazságtalanságokat.

Ferenc pápa (j2) a húsvéti vigíliát vezeti a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2023. április 8-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Gregorio Borgia

A szombati szertartáson a pápa a húsvéti gyertya hagyományos meggyújtása után jelent meg kerekesszékben a bazilikában, hogy vezesse a szentmisét, amely során nyolc katolikus hitre áttért felnőttet is megkeresztelt.

Mintegy nyolcezer hívő előtt elmondott szentbeszédében a pápa a napjainkban sokak által érzett keserűségről, döbbenetről és kiábrándultságról beszélt.

Lehetséges, hogy elhagyatottnak, csüggedtnek érezzük magunkat a gonosz hatalma, a kapcsolatokat széttépő konfliktusok, a számító és közönyös magatartás láttán, amely elhatalmasodni látszik a társadalomban, a korrupció rákfenéje, az igazságtalanság terjedése és a háború jeges lehelete előtt

 –  mondta.

Ferenc pápa a háborúk befejezésére szólított fel, Ukrajnára és népére – amely ellen tavaly orosz invázió indult – ismét mint mártírokra utalt.

A pápa hangsúlyozta: 

még ha úgy is érezzünk, hogy kiszáradt a remény forrása, nagyon fontos, hogy ne hagyjuk, hogy a vereség érzése kővé dermesszen bennünket, keresnünk kell a "belső feltámadást" Isten segítségével.

A nyolcvanhat éves egyházfő, akit a múlt héten légúti megbetegedéssel kezeltek, péntek éjjel a szokatlanul hideg időjárás miatt nem vett részt a nagypénteki keresztúton a római Colosseumban.

Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter téren pontifikál szentmisét, és a bazilika erkélyéről elmondja hagyományos Urbi et Orbi (a városnak és a világnak) áldását.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában