Hatalmas károk

2023.04.02. 23:03

Sok áldozatot követeltek a tornádók az Egyesült Államokban

Péntek óta összesen 11 államban legkevesebb 27 ember halálát okozták viharok.

Megrongálódott autók egy parkolóban Arkansas állam fővárosában, Little Rockban 2023. április 1-jén, miután újabb kiterjedt viharzóna okozott tornádókat és heves viharokat az Egyesült Államok középső államaiban

Fotó: Sha'Cori Washington

Az amerikai kormány vasárnap szövetségi forrásokat irányított a tornádók által érintett Arkansas államba, miközben péntek óta összesen 11 államban legkevesebb 27 ember halálát okozták viharok.

A Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden amerikai elnök Arkansas állam több megyéjére súlyos természeti katasztrófahelyzetet hirdetett, ami lehetővé teszi a szövetségi költségvetésből a hozzájárulást a károk enyhítésére. 

Ennek megfelelően a központi forrásokból elérhetővé válik az otthon nélkül maradtak átmeneti lakhatásának rendezése, a megsérült épületek kijavítása, valamint a biztosítással nem rendelkezők számára kedvezményes hitelek nyújtása. Előzőleg Sarah Huckabee-Sanders, az állam kormányzója kihirdette a veszélyhelyzetet és a Nemzeti Gárda bevetését is elrendelte.

Az ország középső részét sújtó tornádók a legkomolyabb károkat Arkansas államban okozták, ahol a jelentések szerint mintegy 2600 épületet érintett a forgószél. 

Wynne-ben négyen vesztették életüket, és számos ház összeomlott. Tornádó csapott le pénteken az állam fővárosára, Little Rockra is, ahol egy ember vesztette életét, és mintegy 25-en megsérültek, közülük többen válságos állapotban vannak - közölték a hatóságok.  A helyszíni beszámolók alapján a forgószél először a város nyugati részén pusztított, keresztülhaladt egy bevásárlóközponton, majd a város északi részén és a környező településeken okozott súlyos károkat.

A viharok a legtöbb halálos áldozatot Tennessee államban követelték, ahol kilencen vesztették életüket. 

Bill Lee kormányzó hivatali időszakának legrosszabb hetének nevezte a most zárulót, utalva arra is, hogy hétfőn az állam fővárosában, Memphisben egy fegyveres 6 embert, köztük 3 gyereket ölt meg egy keresztény magániskolában.

A tornádók és heves viharok következtében Illinois államban 4 ember halt meg. Belvidere koncerttermében, az Apollo Theatre-ben 260 ember gyűlt össze egy heavy metal koncerten, amikor a tornádó miatt lezuhant a mennyezet, és egy ember meghalt, a friss adatok szerint pedig 40-en megsérültek.

Indiana állam déli részén három ember életét követelte a vihar, és halálos áldozatról érkezett jelentés Alabamából és Mississippiből, valamint a keleti partvidéken fekvő Delaware államból is.

Kansas államban a szélviharok által táplált tüzek miatt El Dorado városában többeket kitelepítettek. Oklahomában a heves szél gyorsan terjedő bozóttüzeket okozott, amelyek nyomán több mint 30 ember megsérült és mintegy 40 otthon semmisült meg.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában