Nemet mondtak a tagságra

2023.04.04. 19:59

Tizenötezer orvos döntött úgy, hogy nem lép vissza a kamarába

Takács Péter egészségügyi államtitkár szerint az orvosi kamara sokakat úgy léptetett vissza, hogy ők kifejezetten tiltakoztak ez ellen.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A kormánynak nem volt célja megszüntetni a Magyar Orvosi Kamarát (MOK), ezért indifferensnek tartja, hogy az orvosok többsége önkéntesen visszalépett a kamarába – nyilatkozta az Atv.hu-nak Takács Péter. Az egészségügyi államtitkárt a Népjóléti Bizottság ülése után kérdezték arról, hogy sikerként vagy kudarcként értékelik-e, hogy 15 ezren nem léptek vissza a MOK-ba – figyelt fel rá a Magyar Nemzet.

Nagyon sok olyan kollégát ismerek, aki ugyan a jelenlegi elnökség céljaival meg módszereivel nem ért egyet, de harminc éve kamarista és visszalépett az orvosi kamarába. Igazából én ennek nem tulajdonítok jelentőséget 

– jegyezte meg Takács Péter.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy sok felháborodott e-mailt kapott orvosoktól.

 

Volt, aki annyira nem értett egyet a mostani elnökséggel, hogy nem elégedett meg egy passzív be nem lépéssel, hanem elküldte, hogy ő nem szeretne belépni. És kapott egy köszönő e-mailt, hogy megerősítette a tagságát

 

− idézett fel egy furcsa esetet.

A Magyar Nemzet emlékeztet: a kormány azzal az indokkal szüntette meg a kötelező kamarai tagságot, hogy a Magyar Orvosi Kamara megítélésük alapján veszélyeztette a biztonságos egészségügyi ellátáshoz való alkotmányos alapjogot azzal, hogy nyomást gyakorolt az orvosokra, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket. A kabinet szerint azzal ugyanis, hogy a MOK az új ügyeleti rendszer működését akadályozta és ezzel az egészségügyi ellátást veszélyeztette, megszegte demokratikus köztestületi jellegének alapvető szabályát, semmibe vette saját céljait, veszélybe sodorta a betegek biztonságos ellátáshoz való alapjogát. 

A lap teljes cikke ITT érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában