Európai Bizottság

2023.04.19. 09:18

Újabb korrupciós botrány bontakozhat ki Brüsszelben

Az EU versenyjogi tisztviselői tavaly 150 olyan kiküldetésen vettek részt, amelyet részben vagy egészben harmadik felek fizettek – közölte a bizottság a Politicóval. Több mint húsz kiküldetést legalább részben ügyvédi irodák, tanácsadó cégek és gazdasági csoportok finanszíroztak.

Az Európai Bizottság épülete Brüsszelben 2022. december 29-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Olivier Hoslet

A leleplezés számos politikus szerint aggodalomra adhat okot. Az átláthatóságért küzdő politikusok szerint az iparági lobbisták, a világ legnagyobb vállalatai és a legértékesebb üzleti ügyletek szabályozásáért felelős uniós tisztviselők között már így is túl szoros a kapcsolat - írja a Magyar Nemzet.

René Repasi, az Európai Parlament német S&D képviselője szerint nagy a kockázata annak, hogy a bizottság tisztviselői olyan cégek által fizetett utakon is részt vettek, amelyeket a bizottság által vizsgált vállalatok finanszíroztak.

A nyilvánosságra hozott információk fokozzák az Európai Unió nagy intézményeire nehezedő nyomást, amelyek már most is küzdenek az etikus magatartásuk hírnevének helyreállításáért egy sor korrupciós és összeférhetetlenségi váddal kapcsolatos botrány közepette.

A múlt hónapban a bizottság megszigorította az utazási költségekre vonatkozó saját szabályait, miután a Politico feltárta, hogy az EU mobilitásért és szállítmányozásért felelős vezetője, Henrik Hololei saját maga írta alá ingyenes katari repülőútjait. 

A tisztviselők az új szabályozások értelmében többé nem fogadhatnak el szponzorált utazást vagy szállást, kivéve, ha azt egyetemek, uniós kormányok és olyan nagy nemzetközi szervezetek, mint az ENSZ vagy a G20-ak fizetik.

Margrethe Vestager versenypolitikai biztos elmondta, hogy az uniós végrehajtó testület megvizsgálja azokat a kiküldetéseket, amelyek során a munkatársak tavaly ügyvédi irodáktól és gazdasági csoportoktól fogadtak el utazásokat. 

A teljes cikk ITT olvasható el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában