Öngyilkos terv

2023.05.12. 11:04

Az Osztrák Szabadságpárt szerint Brüsszel célja egy centralista szuperállam létrehozása

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szerint a német kancellár a tagállami szuverenitás utolsó szálait is elvágná, az EU pedig öngyilkosságra készül.

MW

Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke

Forrás: APA-PictureDesk/AFP

Fotó: Michael Indra

A polgárok javát szolgáló közösség eszméje mára az önjelölt elitek projektjévé vált, akik felülről, az emberek érdekei ellen cselekszenek, legalábbis így gondolja Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke. Úgy véli, Brüsszel célja

egy centralista szuperállam, amelyben a tagállamok egyre inkább elveszítik jelentőségüket és önrendelkezésüket. Egyre több hatáskört akarnak elvenni a nemzetállamoktól és átruházni Brüsszelbe, hogy a polgárok feje fölött létrehozzák az Európai Egyesült Államokat.

Kickl leszögezte, hogy Ausztria tagja ugyan az Európai Uniónak, de szuverén állam is – és ezt a szuverenitást vissza kell szerezni.

Elveszhet a tagállami vétó

Az elmúlt napokban elsősorban az okozott komoly botrányt, hogy kilenc európai uniós tagállam újbóli kísérletet tesz az egyhangú szavazásról a minősített többségi döntéshozatalra való áttérésre a közös kül- és védelmi politika területén. A blokk vezére a jelek szerint a német kancellár, Olaf Scholz. 

A minősített többségi szavazás bevezetésével külpolitikai kérdésekben elveszne a tagállami vétó. Ez azt jelentené, hogy a 27 tagállamból mindössze 15 egyetértésével − amennyiben ezek az államok az unió népességének 65 százalékát kiteszik − meg lehetne hozni az unió egészét érintő, különösen fontos külpolitikai és védelmi politikai döntéseket.

Petra Steger, az FPÖ politikusa szerint ez rendkívül veszélyes lenne. Ahogy fogalmazott:

Az egyhangúság elve az EU-ban az utolsó védőbástya, amely védi a nemzeti érdekeket és megóv a szuverenitás teljes elvesztésétől. Abszolút botrányos a tagállamoknak ezt a védőbástyáját kétségbe vonni és ezzel elvenni a vétójogukat. Különösen az olyan kisebb országok kerülhetnek a döntések során vesztes helyzetbe, mint Ausztria.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában