Merényletkísérlet

2023.05.03. 14:37

Dróntámadás a Kreml ellen: megpróbálták meggyilkolni Putyint (videó)

Ukrajna a múlt éjjel dróntámadást kísérelt meg a Kreml ellen Vlagyimir Putyin orosz elnök meggyilkolása érdekében, de a két drónt az orosz védelem semlegesítette – közölte szerda délután az orosz elnöki hivatal.

Vlagyimir Putyin

Forrás: Szputnyik/AFP

Fotó: Mikhail Klimentyev

A Kreml közleményében azt írta, hogy a pilóta nélküli légijárműveket a katonai erők és a különleges szolgálatok radaros hadviselési rendszerek alkalmazásával működésképtelenné tették.

A Kreml kitervelt terrortámadásnak, az elnök elleni merényletkísérletnek minősítette a történteket, és jelezte: fenntartja a jogot a megtorló intézkedésekre, „ott és akkor, ahol és amikor jónak látja". Hangsúlyozták, hogy az elnök sértetlen, változatlan napirenddel, a megszokott módon dolgozik, és az épületben sem keletkezett semmilyen kár – írja az MTI.

A Kreml leszögezte, hogy Vlagyimir Putyin nem tartózkodott hivatalos rezidenciáján, amikor azt állítólag drónokkal vették célba, a RIA orosz hírügynökség szerint az elnök a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban dolgozott.

A Reuters hírügynökség azt írta: az orosz közösségi médiában egy meg nem erősített eredetű videó kering, amelyen az látható, hogy halvány füst száll fel a Kreml mögött az állítólagos incidens után.

Nem sokkal később az orosz főváros polgármestere bejelentette, hogy minden drón reptetését betiltja Moszkvában.

 A Kreml nyomatékosította, hogy a történtek ellenére megtartják a május 9-re, a győzelem napjára tervezett katonai parádét Moszkvában – írta a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Kijevnek nincs információja a Kreml elleni dróntámadásról

„Nincs információnk a Kreml elleni állítólagos éjszakai támadásokról, de ahogy Volodimir Zelenszkij elnök többször is kijelentette, Ukrajna minden rendelkezésre álló erőt és eszközt saját területeinek felszabadítására irányít, nem pedig mások megtámadására” – szögezte le szerdán Szerhij Nyikiforov, az ukrán elnök sajtótitkára. Szavai szerint „különösen meglepő” a „terrorista” Oroszország részéről a „terrortámadás” megfogalmazás.

Terrortámadás az, hogy Dnyipróban és Umanyban lakóházakat rombolnak le, vagy terrortámadás a kramatorszki vasútállomás elleni rakétacsapás és sok más tragédia is

– fejtette ki. Szerinte viszont az, ami Moszkvában történt, nyilvánvalóan a helyzet súlyosbodását jelzi a május 9-i győzelem napja előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában