Ünnep

2023.05.07. 08:27

Isten éltesse az édesanyákat! (videó)

Az anyák napja világszerte megünnepelt nap, de a különböző országokban más és más napokon ünneplik, Magyarországon május első vasárnapján.

Gyerekek köszöntik édesanyjukat reggel anyák napja alkalmából a Pápai család nyíregyházi otthonában 2019. május 5-én

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának, az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. A történelem során később is voltak olyan ünnepek, amikor az anyákat is felköszöntötték.

Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját. Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából, és a legelső anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. A gondolatot a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel, és megtették az előkészületeket az anyák napja országos bevezetésére.

"Becsüljük meg az édesanyákat! Ne csak ma, hanem az év minden napján ünnepeljük meg őket! 

A kormány nevében szeretettel köszöntöm az édesanyákat, a leendőket, a fiatalokat és azokat is, akik már felnevelték gyermekeiket." - írta közösségi oldalán Szentkirályi Alexandra.

Novák Katalin is köszöntötte édesanyját:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában