Érdektelenség

2023.05.01. 08:11

Már majálist sem rendez a baloldal

A hazai baloldal, felhagyva a több évtizedes hagyománnyal idén nem rendez majálist. Egyedül a Mi Hazánk Mozgalom a Thürmer Gyula vezette munkáspárt tart tavaszköszöntő fesztivált.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke beszédet mond a párt majálisán a Városligetben 2017. május 1-jén, a munka ünnepén

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Utoljára 2019-ben, az Európai Parlamenti választások hajrájában ünnepelte május elsejét a baloldal, azóta azonban egyetlen ellenzéki párt sem vállalja a nyilvános és közvetlen párbeszédet a szavazókkal - emlékeztet a Magyar Nemzet

Idõs pár napozik a Magyar Szocialista Párt (MSZP) családi majálisán a fővárosi Városligetben 2018. május 1-jén
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Tény, hogy a koronavírus-járvány miatt két olyan év is volt, amikor nem, vagy csak részleges feloldások mellett lehetett nagyobb rendezvényeket tartani, a baloldalnak kapóra is jöhetett, hogy nem kellett a népszerűségvesztéssel szembenézni. Az utolsó nagy majális 2019-ben, az EP-választás évében volt, akkor persze minden párt kampány-majálist tartott. 

A tavalyi országgyűlési választás után azonban bújkálni kényszerült az előbb egységes, majd széthullott balliberális oldal, a jelenlegi közvélemény-kutatási adatokat tekintve pedig egyáltalán nem csoda, hogy idén sem együtt, sem külön nem próbálkoznak nagyobb rendezvénnyel.

Zila János, az Alapjogokért Központ elemzője úgy látja, a szavazóik mellett szervezeti erejüket is elvesztő ellenzéki erők jó ideje nem képesek számottevő tömeg megmozgatására. – Ezzel legutóbb tavaly március 15-én próbálkoztak, amikor a dollárban kapott támogatásaik ellenére is sikertelenül próbálták híveiket a fővárosba buszoztatni. 

Zila János azt is elmondta, az elmúlt tizenhét év a baloldal számára a választókkal való kapcsolat egyre teljesebb elvesztéséről szólt. – A magyarok túlnyomó többsége számára nyilvánvalóvá vált, hogy ez a politikai csoportosulás a legfontosabb kérdésekben rendre az akaratukkal ellentétes álláspontot képviseli. 

Mára az állampárt hagyományait, óriási vagyonát és hálózatát is öröklő MSZP – az LMP-hez, a születése óta egy-két százalékos Párbeszédhez és a Jobbikhoz hasonlóan – oda jutott, hogy ha most vasárnap választást tartanának, legfeljebb abban reménykedhetne, hogy szövetségesei egy közös listán bevinnék magukkal a parlamentbe. Biztonságban ilyen szempontból csak a baloldal régi-új vezetője, Gyurcsány Ferenc érezheti magát

 – vélekedett Zila János.

Az MTI eseménynaptárja szerint Budapesten két párt tart nagyobb rendezvényt a munka ünnepén. Az MSZP a Vajdahunyad vára és a Napozórét közötti területre várja híveit, ahol Korózs Lajos alelnökkel a nyugdíjasok helyzetéről, Komjáthi Imre társelnökkel pedig a munka világáról lehet majd társalogni, de a szemfülesek elcsíphetik Kunhalmi Ágnest vagy Hiller Istvánt is, aki „az MSZP sztorijáról” fog beszélni.

Annak, aki balosabb műsorra vágyna, nem kell sokat sétálnia: a Magyar Munkáspárt a rendezvényét a szokott helyen, a Kodály köröndön tartja, a szónok pedig természetesen Thürmer Gyula pártelnök lesz. 

Thürmer Gyula
Érdeklődök hallgatják Thürmer Gyulának, a Munkáspárt elnökének (k) beszédét a párt majálisán a budapesti Kodály köröndön 2017. május 1-jén, a munka ünnepén
Fotó: Mohai Balázs / Forrás: MTI

A Mi Hazánk a Bikás parkban majálisozik: az ingyenes családi napként meghirdetett rendezvényen nem csak P. Mobil-koncert lesz, de az államfői kegyelem után a váci fegyházból csütörtökön szabadult Budaházy György is színpadra lép majd.

A teljes cikk ITT olvasható el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában