Pedig Brüsszel erősködik

2023.05.27. 18:11

Nem engedi a kormány a rezsicsökkentés felszámolását

Viharos és mozgalmas a történelme a rezsicsökkentésnek vagy rezsivédelemnek, aminek szerkezete többször és jelentősen átalakult a 2013-as bevezetése óta, idén pedig a kormány 2580 milliárd forintot szán rá - írja a Világgazdaság.

Mw

Illusztráció/a rezsicsökkentésnek köszönhetően több pénz marad a családoknál

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

A rezsicsökkentés befejezését is előirányozta legfrissebb javaslatcsomagjában az Európai Bizottság (EB), amire Gyürk András, a kormányzó Fidesz európai parlamenti képviselője úgy reagált, hogy ez minden magyar család számára havi 181 ezer forintos emelést jelentene, ezért a felvetést a magyar kormányzat csípőből elutasította. De mit is kért pontosan az EB, mennyi pénzről is van itt szó, és főleg mire is emlékszünk a rezsicsökkentés történetéből?

„A tagállamoknak fel kell számolniuk a hatályban lévő energiatámogatási intézkedéseket 2023 végéig” 

– mondta Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos, ami a mi esetünkben praktikusan a rezsicsökkentés felszámolását jelenti. 

Idehaza a témában a „2013. évi LIV. törvény a rezsicsökkentések végrehajtásáról” rendelkezett, előrebocsátva, hogy: 

A lakossági terhek csökkentése, a jövedelmek felhasználásának szabadsága, a létfenntartáshoz szükséges, mindenképpen kifizetendő háztartási tételek árának csökkentése egyértelmű és határozott igény valamennyi állampolgár részéről. Az Országgyűlés biztosítani kívánja az indokolatlanul magas lakossági terhek mérséklését.

Ekként született meg 2013-ban a rezsicsökkentés fogalma és rendszere.

A teljes cikket ITT olvashatja el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában