Diplomácia

2023.05.15. 12:24

Szijjártó Péter: Magyarország és Kína számíthat egymásra a béketábor hangjának erősítésében (videó)

Magyarország és Kína számíthat egymásra a béketábor hangjának erősítésében, a két ország szorosan együttműködik annak érdekében, hogy mielőbb tűzszünet jöjjön létre Ukrajnában és megkezdődjenek a béketárgyalások – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pekingben.

MW

Szijjártó Péter Csin Kang külügyminiszterrel Pekingben

Forrás: Szijjártó Péter/Facebook

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a kínai kollégájával, Csin Kanggal folytatott egyeztetését követően a két ország közötti stratégiai partnerségről beszélt, amelynek jelentőségét szavai szerint az utóbbi években a koronavírus-járvány elleni küzdelem, a gazdasági válság és a háborús helyzet is megerősítette.   

Hangsúlyozta, hogy Magyarországot különösen súlyos kihívások érik a szomszédságban zajló fegyveres konfliktus miatt, ezért hazánk a béke pártján áll, azt szeretné, hogy minél előbb véget érjenek a harcok.   

„Azonban azt kell látni sajnos, hogy a világban és különösen a transzatlanti világban, a háborús retorika rendkívül hangos” – vélekedett.

Ennek ellenszereként folyamatosan erősítenünk kell a béketábor hangját, hogy világossá váljon, a globális többség igenis a béke mellett van. És a béketábor hangjának erősítésében Kínának bizony kulcsszerepe van

– mondta.   

Szijjártó Péter leszögezte: „Nagyra becsüljük Kína erőfeszítéseit, amelyeket a béke érdekében tett az elmúlt időszakban, nagyra becsüljük azt a béketervet, amelyet Kína letett az asztalra.”   

A diplomáciai rendezést célzó kínai javaslatról szólva közölte, már az üdvözlendő, hogy egyáltalán létezik ez a kezdeményezés, mivel az ukrajnai helyzet kapcsán általában a háborúról beszél mindenki. 

„Mi azt szeretnénk, hogy ha egyre többen és egyre hangosabban beszélnénk a békéről” – fogalmazott.   

A miniszter arról is beszámolt, hogy kínai hivatali partnerével megállapodtak abban, hogy számíthatnak egymásra a béketábor hangjának erősítésében. „Együttműködünk szorosan annak érdekében, hogy megteremtsük minél előbb egy azonnali tűzszünet és aztán a béketárgyalások feltételeit Ukrajnában” – tudatta.   

„Mi örülünk annak, hogy Kína komolyan veszi a béke iránti erőfeszítéseket, örülünk annak, hogy Kína erőfeszítéseket tesz ebbe az irányba, és ebben a tekintetben szorosan együtt fog működni a következő időszakban” – jelentette ki. 

 Szijjártó Péter hétfőn többek között a kínai kereskedelmi miniszterrel, illetve több nagyvállalat vezetőjével is találkozott, ezután pedig Ningbóba utazik a Kína-Közép-Európa kereskedelmi kiállításra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában