Nem meglepetés

2023.06.04. 18:26

Magyargyűlölőkkel került egy pártcsaládba a Párbeszéd Brüsszelben

Többször is Magyarországot támadó határozatokat fogalmaztak meg azok az EP-képviselők, akikkel a mai naptól egy pártcsaládba tartozik a Párbeszéd – a Zöldek Pártja.

MW

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetõ-helyettese reagál Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend elõtt felszólalására az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. június 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Az Európai Zöld Párt Bécsben rendezettt 37. kongresszusán hivatalosan a pártcsalád tagjává lett a Párbeszéd – A Zöldek pártja – tudatta az MTI. Tordai Bence, a mérhetetlen támogatottságú ellenzéki párt országgyűlési képviselője ennek kapcsán arról beszélt, hogy a zöldek nemcsak a klímáért és a társadalmi igazságosságért küzdenek, hanem a demokráciáért, a szolidaritásért és a magyar jogállamért is. Tordai közismert magyargyűlölő brüsszeli politikusokkal példálózott, amikor megemlítette Rui Tavarest, Judith Sargentinit, Gwendoline Delbos-Corfieldet és Daniel Freundot, akik – mint mondta – Jávor Benedekkel közösen dolgozva védték meg a magyar emberek jogait. Emlékezhetünk: Rui Tavareshez, Judith Sargentinihez és Gwendoline Delbos-Corfieldhez is egy-egy hazánkat súlyosan elítélő, rágalmazó európai parlamenti jelentés fűződik.

Ismert: a héten az EP elfogadott egy határozatot,  ami megkérdőjelezi, hogy Magyarország hitelesen el tudja-e látni az Európai Unió Tanácsának jövő évi soros elnökségét. A jelentés közvetlen előzménye, hogy május 15–17. között járt hazánkban az EP költségvetési ellenőrző bizottsága, hogy az uniós támogatások felhasználását ellenőrizzék. 

A küldöttség tagja volt Daniel Freund is, aki nemrég a Twitteren „No EU money” (Nincs EU-s pénz) kijelentéssel kommentálta a magyar kormány három részből álló jelmondatát: „No migration! No gender! No War!” (Nem a migrációra! Nem a genderre! Nem a háborúra!)

A Tordai által szintén pozitív példaként említett Gwendoline Delbos-Corfield a napokban azt nyilatkozta: itt az ideje, hogy elindítsák a vitát a Európai Unió Tanácsának a magyar elnökségről. A  francia zöldpolitikus amiatt aggódik, hogy ha Magyarország lesz az elnök, hogyan alakul majd az unió ukrajnai háborúhoz való viszonya. Emlékezetes, hogy Delbos-Corfield volt annak a hazánkat elítélő EP-jelentésnek is a szerzője, amelyet tavaly szeptemberben fogadott el az Európai Parlament balliberális többsége. Ennek a jelentésnek az előzménye volt, hogy 2021 szeptemberében jogállamisági misszióban látogatott Magyarországra az EP állampolgári jogi szakbizottságának (LIBE) zömében balliberális képviselőkből álló csoportja, aminek ugyancsak tagja volt Delbos-Corfield.

Mint ismert, 2018-ban az EP ezen szakbizottságának tollából született meg a Sargentini-jelentés, aminek az elfogadását követően jogállamisági eljárás indult Magyarország ellen. 

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában